bazant

ZOBACZ TAKŻE:

Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant pieczony w otrzewnej

Bażant pieczony w otrzewnej 208

Bardzo prosty przepis z zaskakująco małej ilości składników. Szukając w starych książkach przepisów na przygotowanie bażanta, zaskoczył mnie brak przypraw w wielu przepisach. Wystarczył bażant i młoda Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant konfitowany

Bażant konfitowany 73

bażant, 8 jagód jałowca, 8 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, gałązka rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi, może być masło lub dobry olej), Bażanta oskubać z pozostałości Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant pieczony

Bażant pieczony 837

bażant, 120 g masła, rozmaryn, 2 -3 plastry szynki szwarcwaldzkiej, sól, Bażanta oskubać z pozostałości piór, dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć szyję i kuper ( zawsze odcinam kuper). Masło Zobacz więcej
smaki prowincji
smaki prowincji Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Prowincji
Pieczony bażant

Pieczony bażant 264

Wiecie czyje to nóżki wyglądają spod słoninkowej kołderki? Ptaka, bażanta. Doczekała się ptaszyna swojego miejsca na stole. Najpierw jednak została przyprawiona i upieczona w towarzystwie ziemniaczków Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant

Bażant 1654

2 bażanty, 10 gram suszonych smardzów, 110 gram drobno pokrojonej słoniny ( bardzo drobno), 120 gram posiekanej wątróbki, 2 jajka, 1 bułka kajzerka sucha, gałka muszkatołowa, sól, pieprz z kolendrą, 1 Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Bażant pieczony w przyprawach

Bażant pieczony w przyprawach 5315

Zapraszam dziś na pieczonego bażanta, bardzo aromatycznego i soczystego. Bażanta zakupić obecnie można w Lidlu więc z tym nie będzie problemu, aby potem delektować się pysznym mięskiem. Składniki: 1 Zobacz więcej
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant duszony

Bażant duszony 83

1 bażant, 2 cebule, 1 łyżka czerwonej papryki, 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), sól, pieprz, Bażanta oczyścić, odciąć Zobacz więcej
Mieliście kiedyś okazję próbować bażanta? Pamiętam, że jako dziecko zdarzało mi się jeść go dość często. Babcia przygotowywała go w jakiś magiczny sposób (którego niestety nie było dane mi poznać), Zobacz więcej
Rosół, o którego smaku można by pisać poematy. Rosół, któremu potrzeba dać dużo czasu na spokojne, powolne bulgotanie, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zmętniał. Rosół, który efektem końcowym Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w sezonie...
wykwintny bażant na Tokaju

wykwintny bażant na Tokaju 698

Wszystko zaczęło się pewnego ciepłego październikowego popołudnia, kiedy to pojawił się u nas znajomy z darami. Miły gość przybył prosto z polowania, miał na sobie zielone okrycie i maskującą zieloną Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym

Bażant w miodzie pitnym 355

1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym

Bażant w miodzie pitnym 246

1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
meg
meg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przesmacznie.blogspot.com
Bażant w limonkach

Bażant w limonkach 143

Robiłam już dzika, przyszła kolej na bażanta. W kuchni lidla znalazłam przepis na bażanta w limonkach. Stwierdziłam, że może być ciekawie i zrobiłam. Zawsze to jakaś odmiana :). Składniki: 1 bażant w Zobacz więcej
Miałam ostatnio niewątpliwą przyjemność przyrządzać bażanta. Z wielką radością, bo to kolejny wpis do mojej zakładki z dziczyzną;). Bażant, którego dostałam był już wypatroszony i obrany, więc Zobacz więcej
Bażant jest bardzo dobrze znany, ale mało popularny i rzadko przyrządzany. Prawdopodobnie wynika to stąd, iż jego populacja jest duża niższa niż przed laty. Na szczęście, dzięki licznym zabiegom ich Zobacz więcej
Ostatnio, prawie zawsze w największym lokalnym supermarkecie są sprzedawane bażanty i dzikie kaczki. Pomimo tego, że już wcześniej przyrządzałam bażanta, to specjalnie nie polubiłam tej dziczyzny, Zobacz więcej
Scroll down for English - Chcesz bażanta? - Słucham? - Czy chcesz bażanta? - No jasne, że chcę! Ale to taki z piórami? - Nie, ten już nie ma piór. - A to dobrze, mamo. To zdecydowanie chcę. Coś Zobacz więcej
Mięso z bażanta ma rewelacyjny smak, który idealnie pasuje do grilla. Należy pamiętać, że mięso to ma niską zawartość tłuszczu i może szybko wyschnąć na grillu. Dlatego wielu szefów kuchni zaleca Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: