bażant pieczony

Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant pieczony

Bażant pieczony 483

1
{{headerMessage}}
bażant, 120 g masła, rozmaryn, 2 -3 plastry szynki szwarcwaldzkiej, sól, Bażanta oskubać z pozostałości piór, dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć szyję i kuper ( zawsze odcinam kuper). Masło Zobacz więcej
smaki prowincji
smaki prowincji Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Prowincji
Pieczony bażant

Pieczony bażant 160

0
{{headerMessage}}
Wiecie czyje to nóżki wyglądają spod słoninkowej kołderki? Ptaka, bażanta. Doczekała się ptaszyna swojego miejsca na stole. Najpierw jednak została przyprawiona i upieczona w towarzystwie ziemniaczków Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam dziś na pieczonego bażanta, bardzo aromatycznego i soczystego. Bażanta zakupić obecnie można w Lidlu więc z tym nie będzie problemu, aby potem delektować się pysznym mięskiem. Składniki: 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mieliście kiedyś okazję próbować bażanta? Pamiętam, że jako dziecko zdarzało mi się jeść go dość często. Babcia przygotowywała go w jakiś magiczny sposób (którego niestety nie było dane mi poznać), Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio, prawie zawsze w największym lokalnym supermarkecie są sprzedawane bażanty i dzikie kaczki. Pomimo tego, że już wcześniej przyrządzałam bażanta, to specjalnie nie polubiłam tej dziczyzny, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Byłam pewna, że w dzieciństwie jadłam bażanta. Mama jednak pozbawiła mnie tych złudzeń ;) Wychodzi na to, że zarówno po raz pierwszy go jadłam, jak i robiłam. Nie mam zatem porównania do innego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Scroll down for English - Chcesz bażanta? - Słucham? - Czy chcesz bażanta? - No jasne, że chcę! Ale to taki z piórami? - Nie, ten już nie ma piór. - A to dobrze, mamo. To zdecydowanie chcę. Coś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bażant mimo, że jest jednym z największych polnych ptaków Europy jest dość mały. Dorosła sztuka waży niewiele więcej niż kilogram. Z tego powodu najlepiej przyrządzić go w wersji nadziewanej, żeby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzikie mięso bażantów, sos z czerwonego wina i cierpkie nadzienie z dodatkiem borówki brusznicy i kasztanów, to wyjątkowo wykwintne oraz niecodzienne danie, tylko na wyjątkowe okazję. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
dziczyzna

dziczyzna 4055

1
{{headerMessage}}
udziec z sarny z sosem z grzybów comber z sarny karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
inne ptactwo

inne ptactwo 590

0
{{headerMessage}}
bażant bażant w miodzie pitnym indyk z lawendą indyk pieczony z pomarańczami kapłon na dziko kuropatwa pieczona perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną perliczka pieczona Zobacz więcej
filipion
filipion Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste Żarcie SimpleLife
SOS MUSZTARDOWY

SOS MUSZTARDOWY 4125

2
{{headerMessage}}
Dziś zrobiłem ciekawy sos musztardowy, pasujący do wędlin, pieczeni (szczególnie do bażanta) czy jajek. Trochę zajęło mi opracowanie odpowiednich proporcji, ale w końcu się udało i wyszło pysznie :) Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant konfitowany

Bażant konfitowany 37

0
{{headerMessage}}
bażant, 8 jagód jałowca, 8 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, gałązka rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi, może być masło lub dobry olej), Bażanta oskubać z pozostałości Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 młody bażant 200 g wędzony boczek 6 - 8 listków szałwiii 1 łyżka świeżego rozmarynu 200 ml wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki olej z oliwa pól łyżeczki jagód jałowca sól, pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mało wiosenne danie, ale gdy zobaczyłam informacje, ze mój ulubiony sklep mięsny prowadzi sprzedaż perliczek, przepiórek i bażantów, nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam zamrożoną perliczkę i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- z tagiatelle 14. Staropolska limoniata 15. Okoń na biało z pietruszką i migdałami 16. Filet z dorsza z agrestem 17. Węgorz po toruńsku z piernikiem i szafranem 18. Leszcz pieczony z kiszoną kapustą Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym

Bażant w miodzie pitnym 347

1
{{headerMessage}}
1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym

Bażant w miodzie pitnym 237

0
{{headerMessage}}
1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej