bażant w porto

Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant pieczony w otrzewnej

Bażant pieczony w otrzewnej 16

Bardzo prosty przepis z zaskakująco małej ilości składników. Szukając w starych książkach przepisów na przygotowanie bażanta, zaskoczył mnie brak przypraw w wielu przepisach. Wystarczył bażant i młoda Zobacz więcej
Nie chcę zapeszać, ale wygląda na to, że wiosna rozgościła się u nas na dobre. Za mną pierwszy spacer bez zimowego płaszcza, rękawiczek i czapki, popołudniowa herbatka na tarasie, a także szczerze Zobacz więcej
Gdzie jeść w Porto – sprawdzone adresy. W Porto – jak wiadomo – przede wszystkim pije się porto, ale od czasu do czasu warto też wrzucić coś na ząb O samym porto i kilku odwiedzonych przez nas quintas Zobacz więcej
Pink Envelope
Pink Envelope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pink Envelope
Śladami magii w Porto

Śladami magii w Porto 17

Szczerze – byłam w najpiękniejszej księgarni, gdzie mimo turystycznego przepychu, można było poczuć magię. Jeżeli będziecie w Porto księgarnia Lello musi się znaleźć na Waszej liście do odwiedzenia. Zobacz więcej
Muszę się przyznać, że policzki wieprzowe jadłam po raz pierwszy, wołowe już mi się zdarzało. Szkoda, że w sklepach są tak trudno dostępne. Mięso bardzo delikatne i smaczne. Ja swoje kupiłam w Makro. Zobacz więcej
Spotkaćkoguta w parku to nietypowy scenariusz, ale zobaczyć z bliska całe stado pawi to już najdziwniejsza wędrówka. Nie licząc obowiązkowej wycieczki w podstawówce do zoo (nawet nie pamiętam czy Zobacz więcej
Pink Envelope
Pink Envelope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pink Envelope
Gdzie warto zjeść w Porto?

Gdzie warto zjeść w Porto? 20

Gdzie warto zjeść w Porto – każdy kto był tutaj poleca odbić od centrum miasta i wybrać się do Matosinhos. Blisko piaszczystej plaży można zjeść najlepsze świeże ryby i owoce morza. Ponieważ mamy Zobacz więcej
Restauracja daTerraw Porto jest rajem dla każdego wegetarianina. Choć jestem mięsożerna, a kuchnia portugalska jest obfita w dania mięsne, to wypad do wege lokalu był dla mnie obowiązkowym Zobacz więcej
Potrawka z indyka z porem i sosem jogurtowym. Lub śmietanowym, jeśli ktoś taki bardziej lubi. Można podawać jako samodzielne danie lub podać z ryżem. 2 porcje: 400 g sznycli z indyka 1 mniejszy por 1 Zobacz więcej
Portugalii nie można mieć dość. My miałyśmy prawie dwa tygodnie na jej odwiedzenie i było nam bardzo ciężko zdecydować się na to, które miejsca zobaczyć. Wylądowałyśmy w Porto a 10 dni później Zobacz więcej
Pink Envelope
Pink Envelope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pink Envelope
Ulicami Porto

Ulicami Porto 7

W gorsze dni lubię się poszwendać. Pierwszym znak, że czas iść się przewietrzyć, daje mi komputer. Konkretnie jego wentylator. Powoli przypomina suszarkę do włosów, jeszcze chwile i zacznie porządnie Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Porto w Porto

Porto w Porto 140

Z czego najbardziej jest znane portugalskie miasto Porto? To właśnie w jego okolicach, w dolinie Duero powstaje porto - aromatyczny i wyborny trunek. Dzisiaj parę słów o produkcji i historii jednego z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant konfitowany

Bażant konfitowany 47

bażant, 8 jagód jałowca, 8 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, gałązka rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi, może być masło lub dobry olej), Bażanta oskubać z pozostałości Zobacz więcej
Niecałe 30 km od Rzymu, z dala od zgiełku miasta, między Morzem Tyrreńskim i rzeką Tybr, leżą bajecznie zachowane ruiny Ostia Antica - jeden z wielu ukrytych skarbów Rzymu. Jeśli nigdy wcześniej nie Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Bażant pieczony w przyprawach

Bażant pieczony w przyprawach 5175

Zapraszam dziś na pieczonego bażanta, bardzo aromatycznego i soczystego. Bażanta zakupić obecnie można w Lidlu więc z tym nie będzie problemu, aby potem delektować się pysznym mięskiem. Składniki: 1 Zobacz więcej
Pink Envelope
Pink Envelope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pink Envelope
Cześć Porto!

Cześć Porto! 20

Pierwszy tydzień listopada jest dla mnie istną karuzelą. Nie dość, że wszystko obróciło się o 180 stopni, to ciągle nie mogę uwierzyć, że jestem w Porto! Ostatnim razem widzieliśmy się jeszcze w Zobacz więcej
illucucina
illucucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ILLUCUCINA
Rrrrriiiba w Porcie

Rrrrriiiba w Porcie 260

Porto od 3 tygodni to dla mnie Praga, a ta z kolei od razu łączy się z portem ;) Ryby w Polsce dotychczas kojarzyły mi się z przesmażalnią lub odmrażanymi gatunkami w wątpliwej jakości wydaniu. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant pieczony

Bażant pieczony 626

bażant, 120 g masła, rozmaryn, 2 -3 plastry szynki szwarcwaldzkiej, sól, Bażanta oskubać z pozostałości piór, dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć szyję i kuper ( zawsze odcinam kuper). Masło Zobacz więcej
renata_targosz
renata_targosz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ArtKulinaria
Wczesnym rankiem w porcie

Wczesnym rankiem w porcie 73

Niegdyś mała, portowa wioska, dzisiaj nadmorski kurort. Jastarnia. Na poszukiwanie bałtyckich ryb sierpień nie był może najszczęśliwszym czasem. Ale ponieważ postawiłam w te wakacje na maksymalny Zobacz więcej
Dziś coś dla fanów podrobów Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a ten pasztet mnie Zobacz więcej