bażanta

Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant

Bażant 1568

0
2 bażanty, 10 gram suszonych smardzów, 110 gram drobno pokrojonej słoniny ( bardzo drobno), 120 gram posiekanej wątróbki, 2 jajka, 1 bułka kajzerka sucha, gałka muszkatołowa, sól, pieprz z kolendrą, 1 Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant duszony

Bażant duszony 47

0
1 bażant, 2 cebule, 1 łyżka czerwonej papryki, 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), sól, pieprz, Bażanta oczyścić, odciąć Zobacz więcej
Ano miał. Ale nie będzie. Bo mama okazała się być lepszym kierowcą niż zakładałam i przechodzącego przez jezdnię bażanta niestety nie skosiła, przez co ja musiałam obejść się smakiem. Trudno. Może Zobacz więcej
Karkrówka
Karkrówka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Karkrówka
Rosół z bażanta

Rosół z bażanta 6894

0
Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na mój ulubiony rosół. Tak jak wspominałam wcześniej, dzięki temu, że mam w rodzinie myśliwego (dzięki tato!) mogę delektować się przepysznym smakiem rosołu z Zobacz więcej
Mięso z bażanta nie jest łatwe do zdobycia ale jeżeli Wam się uda wypróbujcie jego wariant duszony. Ta technika zdecydowanie najbardziej podkreśla smak tego delikatnego mięsa i przy okazji nie pozwala Zobacz więcej
Zapraszam dziś na pieczonego bażanta, bardzo aromatycznego i soczystego. Bażanta zakupić obecnie można w Lidlu więc z tym nie będzie problemu, aby potem delektować się pysznym mięskiem. Składniki: 1 Zobacz więcej
1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
Robiłam już dzika, przyszła kolej na bażanta. W kuchni lidla znalazłam przepis na bażanta w limonkach. Stwierdziłam, że może być ciekawie i zrobiłam. Zawsze to jakaś odmiana :). Składniki: 1 bażant w Zobacz więcej
Monica
Monica Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino i oliwki
Rosół z bażanta

Rosół z bażanta 3851

0
Mała dawka kuchni staropolskiej. Gdy tak pomyślę, to nie takiej "starej" jak mogłoby się wydawać,bo gdy byłam mała to dziadek często polował na bażanty i babcia gotowała z nich rosół. Kto teraz para Zobacz więcej
Rosół, o którego smaku można by pisać poematy. Rosół, któremu potrzeba dać dużo czasu na spokojne, powolne bulgotanie, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zmętniał. Rosół, który efektem końcowym Zobacz więcej
bartoldzik
bartoldzik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Facet Na Talerzu
Tagine z bażanta

Tagine z bażanta 422

0
Ten ptak chodził za mną już miesiącami. I to czasem prawie dosłownie, bo mam za oknem współlokatora - pięknego, dorodnego i kolorowego bażanta (nazywam go pieszczotliwie Koleżką) :-D Często towarzyszy Zobacz więcej
na warszawskie przedmieścia strzelba u boku nie była już niezbędna. W każdym razie wyglądał - co tu dużo mówić - zjawiskowo. Otworzył wieko bagażnika samochodu i wydobył z niego dwa świeżo upolowane, Zobacz więcej
Myślę, że to całkiem fajnie jest mieć gotującą córkę. Moja Mama miała dzisiaj wyjście i obiecałam zrobić obiad. Oto i on: potrzebujemy: - opakowanie rukoli - suszone owocu z sosu - rodzynki, morele Zobacz więcej
Rosół to typowo niedzielne danie. Kiedy to cała familia zjedżdżała się do Babci. Wszyscy spotykali się przy stole. Gwar. Ciepło domowego ogniska. FAZA PIERWSZA - ZUPA - 1 bażanta (wcześniej oskubanego Zobacz więcej
Mieliście kiedyś okazję próbować bażanta? Pamiętam, że jako dziecko zdarzało mi się jeść go dość często. Babcia przygotowywała go w jakiś magiczny sposób (którego niestety nie było dane mi poznać), Zobacz więcej
Miałam ostatnio niewątpliwą przyjemność przyrządzać bażanta. Z wielką radością, bo to kolejny wpis do mojej zakładki z dziczyzną;). Bażant, którego dostałam był już wypatroszony i obrany, więc Zobacz więcej
Bażant jest bardzo dobrze znany, ale mało popularny i rzadko przyrządzany. Prawdopodobnie wynika to stąd, iż jego populacja jest duża niższa niż przed laty. Na szczęście, dzięki licznym zabiegom ich Zobacz więcej
Bażant jest dość twardym mięsem, ale rosół z niego wyśmienity! W zeszłym roku przed świętami Bożego Narodzenia dostałam bażanta właśnie i zastanawiałam sią co zrobić z mięsem. W końcu wpadłam na Zobacz więcej