bazylia pasteryzacja

Domowa pasteryzacja to najlepsza metoda konserwowania domowym sposobem przetworów owocowych i warzywnych – lecz nie tylko. Autorem tej metody był francuski chemik – Louis Pasteur, który wraz z Claude’ Zobacz więcej
Polskie sklepy oferujądostęp do cytrusów przez cały rok. Jednak nie przez wszystkie miesiące te owoce są dla nas tak samo wartościowe. Wnaszym sezonie wiosenno-letnim, kiedy europejskie cytrusy Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Pasteryzacja

Pasteryzacja 854

Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę Zobacz więcej
Co myślicie o lemoniadzie z ogórków? Ja kiedy usłyszałam o niej, od razu pomyślałam "super, trzeba spróbować!" Gdy podzieliłam się pomysłem z moją przyjaciółką, podeszła ona do niego dość sceptycznie. Zobacz więcej
em.
em. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Emkreacja
Powidła figa-śliwka (pasteryzacja).

Powidła figa-śliwka (pasteryzacja). 29

Sezon na figi w polskich sklepach jest krótki i intensywny – pojawiają się, są na promocji i znikają. Trzeba korzystać póki się da. Ja swoje dostałam od mamy, która znów przywiozła je z Chorwacji. Zobacz więcej
Ok, wiem, że jak zobaczysz składniki to złapiesz się za głowę i pomyślisz - "dziewczyna powariowała - tyle cukru", ale powiem Ci, że jestem zwolenniczką ograniczania cukru, ale w tym przepisie po Zobacz więcej
Paluchy zakręcone bazylią - PRZEKĄSKI / PRZYSTAWKI - Szalona Kuchnia Eweliny - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Szalona Kuchnia Eweliny Paluchy zakręcone bazylią (18.05.2017)Sałatka z Zobacz więcej
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? ABC pieczenia Indeks przepisów Lukrem malowane Rękodzielnia Video Tutoriale Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Ania 21 sierpień 2014 No comments Zobacz więcej
radosneodkrycie
radosneodkrycie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta radości
Omlet z bazylią

Omlet z bazylią 9

W naszym śniadaniowym menu powiało nieco nudą (ile można kaszki z owocami jeść…?), to nadszedł czas eksperymentów. Dziś omlet z bazylią, który natychmiast spotkał się z zainteresowaniem Marysi, Zobacz więcej
tuśka
tuśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepiśnik Marty
Kilka słów o pasteryzacji

Kilka słów o pasteryzacji 1551

Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo.Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych Zobacz więcej
Miałam już nic wczoraj nie robić, ale tak jakoś nie mogłam sobie znaleźćwieczorem miejsca. Wszystko zrobione, pranie wstawione, poprasowane, mogłabym oczywiście usiąść na kanapie z książką czy przed Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

Słoiki do przetworów i pasteryzacja. 1280

Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Zobacz więcej
Zupy – mrożenie i pasteryzacja Mapa stronyKontakt Przepisy Porady Saute.pl Porady Zupy – mrożenie i pasteryzacja Tłusty Czwartek Róże karnawałowe Pączki tradycyjne Faworki Oponki Jak nadziewać pączki? Zobacz więcej
Fasolka szparagowa w pomidorach powstała jako sposób na zagospodarowanie nadmiaru ogrodowych plonów. Przy okazji zachowamy fasolkę w słoikach do wykorzystania zimową porą. Można zawartość takiego Zobacz więcej
Moje pierwsze słoiczki ketchupu z cukinii. Do jego przygotowania użyłam, oprócz cukinii oczywiście, świeżych pomidorów. Koncentratu pomidorowego dodałam tylko 1 łyżkę dla koloru ;) Z efektu końcowego Zobacz więcej
Trwałość Do 1 miesiąca w temp. chłodniczych (poniżej 100C). W lecie niedopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia Do 6 mies w temp. chłodniczych, do 1 mies. bez chłodzenia Do 6 mies. bez chłodzenia Zobacz więcej
Wiosenny przepis na zdrowy i pyszny barszczyk! Warto zadbać o zdrowie- barszcz to świetna okazja ku temu- burak bowiem zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminę C, żelazo, wapń, magnez i potas. Zobacz więcej
Przyszedł czas na pierwsze tegoroczne przetwory. Truskawki kończą się już powoli, więc to ostatni dzwonek aby zachować ich smak na zimę. Na razie nie dysponuję obszerną zamrażarką, więc zdecydowałem Zobacz więcej
Ostatnio prawie codziennie robię przetwory. Różne, ale w małych ilościach, bo niestety nie mamy zbyt dużo miejsca na ich przechowywanie. Średnio wychodzi po 3 słoiki z każdego rodzaju. Dziś pokażę Wam Zobacz więcej
Malwinka
Malwinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.przepyszne.blogspot.com
Bazylia

Bazylia 347

Dziś bez przepisu, ale z pomysłem. Chciałabym zachęcić Was do samodzielnego wyhodowania bazylii. Wystarczy kilka nasionek, trochę ziemi, doniczka i odrobina cierpliwości, a już wkrótce będziecie mogli Zobacz więcej