bea morele

Bea
Bea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Weekend w słoikach

Weekend w słoikach 167

0
Wczoraj i dziś nareszcie udało mi się znaleźć trochę czasu na tegoroczne lipcowe przetwory. Na taśmie głównie czarna porzeczka (morele będą przetwarzane dopiero w sierpniu…). Zastanawiam się tylko, Zobacz więcej
Oryginalny przepis ze strony Bea w kuchni. Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka (może być kokosowe) 2 łyżki wiórków kokosowych 5 suszonych moreli 6 łyżek puree Zobacz więcej
zbrylony nadawał się idealnie do dżemu. Składniki: -1 kg moreli - 2 brzoskwinie - 400 g brązowego cukru - 3 ziarna kardamonu - 1 łyżka soku z cytryny Morele oraz brzoskwinie sparzyć i pokroić na Zobacz więcej
Do tej pory robiłam przetwory tylko monoskładnikowe - z jednego owocu. Ale na stronie - Bea w kuchni - znalazłam super przepis na dżem z trzech owoców: moreli, brzoskwiń i malin. Z powodu braku czasu Zobacz więcej
U mnie dzisiaj piękne słońce, a na śniadanie pierwsze tegoroczne konfitury. Z rabarbaru, z przepisu Christine Ferber, francuska mistrzyni konfitur i autorka wielu książek o przetworach (wspominała o Zobacz więcej
Inspiracją dzisiejszej konfitury jest przepis na dżem wypatrzony na bloguBea w kuchni. Na marginesie Bea ma mnóstwo wspaniałych pomysłów na przetwory. Wspaniałego aromatu dodaje morelom tymianek Zobacz więcej
Trele morele, pomyślałam, gdyzaprzyjaźnionaPani na bazarku mówiła, że dziwny mamy rok, bo wszystkie owocedojrzewająnaraz i krócej będziemy się cieszyć czereśniami, wiśniami czy morelami. Tylko tak Zobacz więcej
Następny przepis z przedurlopowych przygotowań. Znaleziony na blogu Bea w kuchni dżem z moreli. W roli moreli wystąpiły przywiezione z działki domowe brzoskwinie, szczęśliwie jestem też dumną Zobacz więcej
Czasami inspiracje są najlepsze. Bea dość często podaje przepisy na ciasta z morelami i jeden taki utkwił mi w głowie już dawno temu, a przypomniał się teraz, w morelowym sezonie. Poza tym - sama z Zobacz więcej
madziabim
madziabim Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadziaŁyga
Słońce w słoiku

Słońce w słoiku 48

0
W zeszłym roku lato zupełnie mnie ominęło: nie pojechałam na wakacje, nie zdążyłam założyć wszystkich letnich sukienek, a morele skończyły się, zanim zdążyłam zrobić z nich dżem. W tym roku Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatico
Lipcowe przetwory

Lipcowe przetwory 1413

1
się do zaleceń, problemu nie ma:-) Dżem morelowy z pistacjami i płatkami migdałów (źródło: Bea) wychodzą niecałe 4 słoiki 240ml składniki: 1,5 kg moreli (waga po wypestkowaniu) 400 g cukru (można Zobacz więcej
skorzystałam z przepisu Bei zachwyconej przetworami Christine Ferber. I zachwyciłam się zachwytem Bei:). W tym dżemie morele występują w towarzystwie płatków migdałowych i pistacji. Dżemik jest Zobacz więcej
daktylowym (25.09.2013)pieczone ziemniaki z suszonymi pomidoram i serem i kiełbaskami (22.09.2013)sałatka z wędzonego kurczaka z malinami (14.09.2013)pełnoziarniste drożdżówki ze śliwkami Zobacz więcej
- z bloga Tradycyjna kuchnia Domowy pasztet zapiekany -z bloga Smaczne-zdrowe Domowy smalczyk: kolorowy, pikantny, pyszny -z bloga Kulinarne zapiski Olki Domowy smalec -z bloga Kuchnia z wyrakiem Zobacz więcej
(9) sałatki (9) serniki (7) sosy (1) surówki (2) słodycze (2) wieprzowina (16) wołowina (2) wędliny (2) zupy (31) śniadania (9) Popularne posty sok z czerwonej porzeczki sok malinowy chłodnik Zobacz więcej
2013 10 miesięcy temu Smaczna Pyza Placek. Deser. Owoce. Ciasto jogurtowe z owocami lata 15 godzin temu Smaczne, zdrowe... wyroby domowe Słonina wg Basi 4 dni temu Szczecinianka gotuje Muffinki z Zobacz więcej
affogato
affogato Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w nastroju na...
Dzień Kota!

Dzień Kota! 354

0
Strony Strona główna O blogu Przepisy Książki Kontakt czwartek, 17 lutego 2011 Dzień Kota! Z okazji Światowego Dnia Kota zawsze pełnej miski i przyjaznej dłoni, która pogłaszcze za uszkiem życzymy - Zobacz więcej
do wysterylizowanych słoików , pasteryzować przez 20 min w piekarniku. Tu polecam zajrzeć do blogu "Bea w kuchni". Stosuję tę metodę pasteryzacji przetworów, jest prosta, czysta i skuteczna. Polecam Zobacz więcej
? (09.10.2013)makaron ryżowy ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym zapiekany w cytrynie (08.10.2013)Kierunek Kiermusy (05.10.2013)kukurydziane babeczki z kremem daktylowym (25.09.2013)pieczone ziemniaki Zobacz więcej
- combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique - pikantna pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce podana z karmelizowanymi gruszkami ze śliwowicą - pieczony łosoś Zobacz więcej