Przepis na berberyjska

safiya
safiya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aromatyczna kuchnia
Kuskus berberyjski

Kuskus berberyjski 281

Przepis ten importuję z innego serwisu kulinarnego, który zamieściłam tam zanim stworzyłam swój własny blog. Składniki na 2-3 porcje 1,5 szklanki wody koncentrat pomidorowy 1 łyżka przyprawy Zobacz więcej
O mnie Mam na imię Mariusz. Lubię spędzać wolny czas w kuchni lub przy dobrym filmie :) A tutaj będę dzielił się z Wami moimi przepisami :) Zobacz więcej
We wcześniejszych postach z serii Maroko na talerzuopowiedziałam Wam o kolorowych i przepełnionych aromatami marokańskich sukach, o tradycyjnych marokańskich potrawach, których udało nam się spróbować Zobacz więcej
Rozkochałam się w tunezyjskich śniadaniach. Ta miłość trwa od wielu lat i jest niezależna od pobytu w hotelach czy w prywatnym domu arabskim. Nasze wakacyjne śniadania są traktowane z uczuciem, bo nie Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Ligawa w sosie piwnym z rozmarynem

Ligawa w sosie piwnym z rozmarynem 4140

Pyszny i szybki obiad na niedzielę :) Trzeba się napłakać, ponieważ jest cebula, dużo cebuli. Ale efekt wynagrodzi wszystko. Coś konkretnego dla mięsożerców! Dania Nigela Slatera (BBC) z moimi Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na naleśniki, którymi rozpieszczał nas w Atlasie nasz obozowy kucharz, Ibrahim. Nikt z nas nie spodziewał się, że jadąc na kilka dni pod namiot w góry, będziemy tak dobrze jeść. Zobacz więcej
Wszystko co dobre kończy się za szybko. Jedną ręką piszę do was ostatni wpis poświęcony kulinarnej podróży po Maroko, drugą upycham w plecaku trzy gliniane tajiny, a trzecią zjadam resztki daktyli, Zobacz więcej
Marokański kurczak w cynamonie... Pierwsze skojarzenie jakie nachodzi mnie gdy myślę o kuchni marokańskiej to tagine. Dla tych z Was którzy, nie wiedzą co kryje się pod tym tajemniczo brzmiącym Zobacz więcej
jadę testować sery ziemianin w kuchni Blog > Komentarze do wpisu « Było Gruczno i łza się w oku kręci jadę testować sery Kochani czytelnicy mojego bloga! Jadę na cieplejszy kontynent, więc nie Zobacz więcej
To był bardzo bardzo pyszny obiad :) Uwielbiam quinoę, a w towarzystwie warzyw komponuje się wyśmienicie! Takie obiadki to bardzo prosta sprawa - dorzucasz do rondelka/patelni wszystko co masz w Zobacz więcej
"Płynne złoto Maroka Drzewa arganowe występują na stosunkowo niewielkim obszarze Maroka a 820 tysięcy hektarów w południowo - zachodniej części kraju. Niestety liczba drzew i owoców arganowych jest Zobacz więcej
OSa
OSa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszna dieta
SOS KARMELOWY

SOS KARMELOWY 157

Wykorzystałam tu przepis na normalny sos karmelowy, tylko śmietankę kremówkę zamieniłam na roślinną i pozbyłam się masła, bo kiedy dałam klarowane, to po wystudzeniu ścinało się w sosie. Cóż, moim Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku 280

Dzięki wpływom m.in. berberyjskim, arabskim i francuskim, powstała zachwycająca kuchnia marokańska. Potrawy tej kuchni są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Jeżeli chcecie mieć odrobinę egzotyki Zobacz więcej
agilera73
agilera73 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokusa w kuchni
Soczewica po erytrejsku

Soczewica po erytrejsku 300

W niedzielę byliśmy w restauracji Erytrejsko-Etiopskiej. Hmm w zasadzie to można by nazwać jadłodajnią, Wystrój zerowy,towarzystwo gra w karty przy pierwszym stoliku, wszyscy się na nas dziwnie Zobacz więcej
ollala
ollala Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
śniadaniowe fantazje
228. + Sahara

228. + Sahara 108

owsianka z budyniem waniliowym, malinami, serkiem wiejskim i tunezyjską migdałową chałwą Dziś pokażę wam zdjęcia z dwu-dniowej wycieczki na Saharę. Wycieczka wydawałaby się męcząca, ale miałam Zobacz więcej
Tagine (tajine, tażin) to tradycyjne, berberyjskie danie z północnej Afryki. Jego nazwa pochodzi od specjalnego, glinianego naczynia z wysoką, stożkowatą pokrywą, w którym jest przygotowywane. Zobacz więcej
Szakszuka oznacza "wielki bałagan" w egipskim i tunezyjskim dialekcie arabskiego. Niektórzy uważają, że po raz pierwszy znana była jako chakchouka, co po berberyjsku oznacza ragout warzywne. Inni Zobacz więcej
Rumcajsew
Rumcajsew Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Rumcajsem
Herbata Tuaregów

Herbata Tuaregów 155

Zwana też Herbatą Marokańską. (Arabskieالشاي -as-shāy, czy Berberyjskie: اتاي -Ataí) Picie tej herbaty trafiło do Marokańskiej kultury w XVIII wieku, razem z Anglikami i zacieśnianiem się handlu z Zobacz więcej
AgusiaH
AgusiaH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nad Atlantykiem
Zachodnie krańce Sahary

Zachodnie krańce Sahary 69

Karawana na Erg Chebbi, chciałoby się myśleć że idzie aż do mitycznego niemal Timbuktu, ale to pewnie tylko turyści. Zapraszam do kolejnego, tym razem wrześniowego numeru "Mojego Gotowania". Tym razem Zobacz więcej
Kraj pachnący egzotycznymi przyprawami - z tym kojarzy mi się Maroko. Jadąc do Maroka warto odwiedzić souk(arabskie targowisko) z przyprawami. Spacerując przez liczne marokańskie targowiska zapach Zobacz więcej