beskidzkie

AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb beskidzki

chleb beskidzki 160

1
Składniki : 25g zakwas żytni aktywny (zaczątek) 455g mąka żytnia sitkowa typ 1400 310g maka pszenna typ 750 35g słód jasny (ewentualnie miód) 14g sól 410g woda 123g maślanka Dylemat : napisać w tytule Zobacz więcej
chlebów niezwykłych o dopracowanej recepturze, chlebów niezawodnych i ciekawych. Chleb beskidzki wymaga głównie czasu i cierpliwości. Nie jest bardzo skomplikowany, choć takim się wydaje ze względu Zobacz więcej
Istebna – Trójwieś Beskidzka | Po zakątkach Polski z ziołowymi dziewczynami Przeskocz do treści Zaawansowane funkcje na tej stronie wymagają aktywacji JavaScript w Twojej przegldarce. Dziekuje! Po Zobacz więcej
Składniki: 2 sztuki schab z kością, 2 sztuki jajka, 3/4 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka jarzynka, 2 łyżki tarta bułka, 4 łyżki mąka pszenna, 1/4 szklanki olej, - 1 opakowanie mieszanka Zobacz więcej
Po beskidzku ,gdyż do panierowania roladek użyłem rozdrobnionych paluszków. Zapiekane w folii aluminiowej są bardzo soczyste i aromatyczne. Składniki 4 kotlety schabowe bez kości 200 g boczniaków Zobacz więcej
minie kolejne 45 minut, i dopiero sprawdzamy, czy potrawa jest gotowa. Jeżeli nie, zamykamy kociołek jeszcze raz i ponownie stawiamy na ogniu. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, zdejmujemy kociołek z Zobacz więcej
. I na pewno nie było to nasze ostatnie wspólne gotowanie, oj nie! Więcej szczegółów i zdjęć pewno w niedalekiej przyszłości, a dziś chciałabym Was zaprosić na I wiosenną wędrówką tropem beskidzkich Zobacz więcej
Co to są prażuchy?… często spotykam przepisy, że są to kluski z prażonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Mieszkam w Beskidzie Żywieckim i tu prażuchy są znane jako kluski z mąki razowej, prażonej na Zobacz więcej
Końcówka wakacji, piękna, choć już jesienna pogoda i widok na Beskid Niski za oknem! Czego chcieć więcej? Może coś pysznego do jedzenia. Po dlugich i cięzkich zakupach, szybkiej wyprawie na Zobacz więcej
Pieczonki (zwane również duszonkami) to pyszna potrawa biesiadna, przygotowana na ognisku w specjalnym, żeliwnym kociołku. Kociołek taki, to coś w rodzaju szybkowara - posiada hermetyczne zamknięcie i Zobacz więcej
Pyszne i pożywne danie z gatunku "szybko i smakowicie". Danie przygotowałam z mieszanki którą otrzymałam od Royal Brand. Smakowite i szybkie, zachwyciło domowników. W mieszance bez konserwantów Zobacz więcej
Składniki: 1 większa cukinia, 1 sztuka papryka czerwona, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka sól do odciśnięcia soku, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka tarta bułka, - ile potrzeba olej Zobacz więcej
) Marmurkowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe Babka w czekoladzie Babka piaskowa (przepis II) Babka piaskowa (przepis III) Babeczki motylki z kremem cytrynowym Kostka beskidzka Ciasto Zobacz więcej
Wyróżnienie za danie ‚Prażuchy żywieckie,… po beskidzku” w ogólnopolskim konkursie Gotuj regionalnie z Zott Natur , którego inspiracją jak sama nazwa wskazuje były regionalne smaki. Fartuszek Zobacz więcej
Składniki: 1 sztuka jajko, 1/4 szklanki olej Beskidzki, 1/2 szklanki mleko, 1/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1,1/4 szklanki mąka pszenna, 6 sztuk Zobacz więcej
Potrawka z kurczaka z ryżem (z przyprawą z kapustą kwaszoną Royal Brand) Składniki: - 2 udka z kurczaka - mała cebula - 2 średnie marchewki - 1 łyżka śmietany 18% - sól, pieprz - przyprawa Schab po Zobacz więcej
Składniki: 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 2,5 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 6 kropli olejek migdałowy, 1/2 szklanki olej Beskidzki, 50 dag śliwki węgierki, 1 torebka Zobacz więcej
Przepis z bloga "pod beskidzkim niebem" minimalnie zmieniony. Przepyszne, prze - łatwe i na pewno do powtórzenia. Będę je chciała jeszcze zrobić z gruszkami i borówkami. potrzebne: 200 g miękkiego Zobacz więcej
Kolejny beskidzki przepis. Tym razem z wykorzystaniem bryndzy. Tytułowy bulion, w zasadzie, jest rosołem, ale bardzo delikatnym, bo z młodej włoszczyzny i drobiu:) A bryndzowe kluseczki można podawać Zobacz więcej
Zapraszam na pyszny letni omlet z zieleniną. Tym razem dodałam do niego pęczek botwinki oraz sporą garść nazbieranej na beskidzkiej łące babki lancetowatej (ma sporo cennych dla zdrowiawłaściwości), Zobacz więcej