beszamel wysycha

wysychał. Bakłażan pokroić na cienkie plasterki posolić i odstawić na pół godziny, po czym przepłukać i osączyć, Na patelni przyrumienić plasterki bakłażana i zdjąć je, włozyć posiekaną cebulkę i Zobacz więcej
. Najczęściej używana do ciast np. do piernika.Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale podkreśla smak potrawy. Ja najczęściej używam jej do Zobacz więcej
: na 100g mąki przypada zawsze 1 duże jajko (ok. 72-3g). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą, chroniąc je w ten sposób przed wysychaniem i odstawiamy na 1-2 godziny. W międzyczasie możemy Zobacz więcej
ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło (ciasto koniecznie musi być dokładnie przykryte ściereczką lub folią spożywczą, wysycha). Pamiętajmy aby podsypać mąką powierzchnię naczynia, w którym odkładamy Zobacz więcej
, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę) Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, Zobacz więcej
ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę) Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło (ciasto Zobacz więcej