bez glutenu i bez jajek

Po opublikowaniu przepisu na świetny domowy budyń czekoladowy bez mleka dostałam od was wiele maili z prośbami o przepis na budyń dla alergików uczulonych także na jajka. Dlatego dziś oddaję w wasze Zobacz więcej
Soczyste, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku- nie przypuszczałam, że wyjdą tak smaczne. Całe życie dodawałam jajko a ponieważ teraz nie mogę, musiałam znaleźć jakiś sposób na mielone z ryby, Zobacz więcej
Stworzenie bezglutenowego sernika wydaje się dla wielu osób sporym wyzwaniem, a zrobienie go dodatkowo bez mleka i bez jajek wręcz niemożliwe. Naszczęście rzeczywistość nie wygląda tak strasznie i Zobacz więcej
Witajcie Kochani! Każdy z Nas w lecie chce wyglądać zgrabnie i zdrowo. Ja niestety mam problem, ponieważ moja miłość do czekolady zawsze przezwycięży marzenia o zgrabnej sylwetce. Ale jak Ktoś Zobacz więcej
Wykorzystując wspaniały majówkowy weekend z wątpliwie przyjazna pogodą trochę szalejemy w kuchni. Dziś na prośbę dzieci przeszukałam przepisy na ciasteczka tak jak prosiły dzieci, ale chciałam Zobacz więcej
Wiele osób rezygnuje z żywności zawierającej gluten. Coraz częściej słyszy się oalergiach, na to właśnie białko. Jesteśmy przyzwyczajeni do pszenicy, agluten zawiera też żyto ijęczmień. Postanowiłam Zobacz więcej
Znakomita, gorąca przekąska, która błyskawicznie znika z talerza. Cukinie jemy z ryżowymi chlebkami. Panierka doskonale smakuje zarówno z cukinią, jak i bakłażanem. Składniki: 80 g mąki z ciecierzycy Zobacz więcej
Bywają takie dni, że nie powinnam zbliżać się do kuchni. Przypalam wówczas owsiankę, rozgotowuję warzywa i piekę zakalce. Nawet woda na herbatę nie wychodzi jak trzeba. Czami zdaża się i tak, że Zobacz więcej
Oto nie lada gratka dla wielbicieli pełnych zbóż, orzechów oraz suszonych owoców – ciastka, które kryją w sobie prawdziwe bogactwo tych składników. Dostarczają zdrowych tłuszczów oraz węglowodanów, Zobacz więcej
Przez 10 lat życia poza rodzinnym domemnie upiekłam tyle muffinek co w pierwszym półroczu rozszerzania diety mojego dziecka. Przetestowałam wszelkie możliwe kombinacje. Zrobiłam babeczkibezglutenowe, Zobacz więcej
Lubię robić takie ciastka, wystarczy wsypać mąki bezglutenowe, wlać napój roślinny, olej kokosowy, coś słodkiego, a także inne dodatki. W ten sposób powstały ciastka jaglano-łubinowe z wiórkami Zobacz więcej
Ciasteczka z dżemem morelowym bardzo mi smakowały, chociaż w cieście nie było ani jajek, ani masła. Ciasto na te ciasteczka powstało jak na ciastka z dżemem z czerwonych porzeczek ( przepis na te Zobacz więcej
Ciasteczka z dżemem z czerwonych porzeczek, to kruche ciasteczka, podwójne, przełożone dżemem. Najpierw wycinamy okrągłe ciastka, następnie ciastka z dziurką. Składamy ciastka przed pieczeniem: na Zobacz więcej
Przyszło mi do głowy takie wyzwanie: Zrób tartę szpinakową, ale bez glutenu, bez mleka i bez jajek. Przy czym "bez mleka" oznacza również bez masła, sera itp. Czyli tak na prawdę większość składników Zobacz więcej
Mąka teff była jednym ze składników użytych do wypieku chleba ( przepistutaj ), a także została użyta do ciastek ( przepis tutaj). Teraz jest składnikiem mieszanki mącznej na naleśniki. Składniki Zobacz więcej
Przepis na to brownie obiecywałam ponad miesiąc temu. obietnicy dotrzymuję, choć z ogromnym opóźnieniem. Kontuzja mojego kręgosłupa sprawiła, że przestało mi się chcieć... Nie tyle blogować, co robić Zobacz więcej
Składniki: (Ok. 25 sztuk) 95 g zmielonych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej 185 g mleka roślinnego 3 łyżki ksylitolu 2 banany (1 1/2 do ciasta, połowa do podania) 1 gruszka 1/2 łyżeczki proszku do Zobacz więcej
Mąka z czarnego ryżu kleistego została dodana do mieszanki na chleb ( przepis można zobaczyćtutaj ) oraz do ciasta ucieranego ( przepis jesttutaj ). W naleśnikach także sprawdziła się dobrze. Zobacz więcej
Przyznam uczciwie, że „nie miałam ręki” do makowców. Jak przed chwilą obliczyłam, makowce dotąd piekłam jedynie trzy razy, a było to jeszcze w czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Zobacz więcej
Połączenie mięty i czekolady było moją pierwszą smakową miłością. Kiedy byłam dzieckiem, w okolicznym sklepie po dziś dzień nazywanym Delikatesami, sprzedawano lody w małych kostkach. Któregoś razu, w Zobacz więcej