Przepis na bez jajek, bez pszenicy

Ciasta z dodatkiem warzyw stają się coraz bardziej popularne. Robiliśmy już sernik jaglany z dynią, bezglutenową babkę z batatem, bezglutenowe ciasto czekoladowe z burakami, a także babeczki Zobacz więcej
monia717
monia717 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne warjacje
Chleb Orkiszowy (bez pszenicy)

Chleb Orkiszowy (bez pszenicy) 1310

Chleb Orkiszowy (bez pszenicy) Jest to przepyszny chlebek orkiszowy bez pszenicy, robi się go bardzo łatwo i szybko. A smakuje obłędnie.Zapraszam do pieczenia :) Składniki 650 g mąki orkiszowej (u Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe to jeden z ulubionych polskich deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ono z sezonowymi owocami. Dla osób na „specjalnej” diecie mamy dzisiaj pyszny placek drożdżowy bezglutenowy. Nie Zobacz więcej
Polska kuchnia (a zwłaszcza wielkopolska :)) bazuje na ziemniakach, które przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy jednak nie mogą spożywać tego składnika. Bywa też tak, że po prostu zabraknie nam Zobacz więcej
Nasz chleb na zakwasie z teff jest wilgotny i pyszny. Dodatek mąki z cieciorki oraz mąki z teff znacznie podnosi jego wartości odżywcze. Jeżeli nie stosowaliście jeszcze teffu w Waszej bezglutenowej Zobacz więcej
Który „bezglutenowiec” nie marzy o tym, żeby w letnie popołudnie zjeść sobie gofra? Przyznamy się Wam, że my też nabraliśmy na nie ochoty, dlatego zabraliśmy się za łączenie ze sobą bezglutenowych Zobacz więcej
Kto ma ochotę na babkę? Nasz nowy przepis to bezglutenowa babka bananowa. Jest pyszna, łatwa i szybka w wykonaniu, więc zaangażujcie do pomocy dzieci. Cukier w przepisie możecie zastąpić erytrytolem Zobacz więcej
Zrobienie bezglutenowych pierogów wydaje się skomplikowane, bo przecież to gluten powoduje, że ciasto dobrze się skleja. Okazuje się jednak, że są na to sposoby i nie jest to wcale trudne. Zobacz więcej
Na pewno wielu z Was czeka na przepis na chleb bez drożdży. Zrobiliśmy więc chleb bezglutenowy na zakwasie, który jest smaczny i łatwy w wykonaniu. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki ryżowej białej 1 1/2 Zobacz więcej
Dzisiaj mamy dla Was świetną propozycję na deser lud dodatek do drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Batoniki energetyczne są miękkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodają energii i Zobacz więcej
Na stołach zaczynają królować młode warzywa. Przygotowaliśmy dla Was propozycję, w której głównym składnikiem jest młoda kapusta. Pamiętajcie, że młode warzywa należy gotować krótko, aby nie pozbawić Zobacz więcej
Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe Zobacz więcej
Racuchy drożdżowe marzą się zapewne wielu osobom na diecie bezglutenowej. Mamy dobrą wiadomość – bardzo łatwo je wykonać i są pyszne. Dodatek płatków lub mąki z teffu wzbogaca to danie o cenne Zobacz więcej
Dolina smaków
Dolina smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dolina smaków
Menu bez pszenicy!

Menu bez pszenicy! 1462

Zainspirowana akcją kulinarną Menu bez pszenicypostanowiłam podjąć wyzwanie i stworzyć dla Was moją wersję wegetariańskiego jadłospisu. Nie było to łatwe bo z jadłospisu musiałam wyeliminować mięso, Zobacz więcej
Eksperymentując w kuchni postanowiłem przygotować ciasto bez jajek. Z jednej strony skłoniła mnie do tego chęć eksperymentu, z drugiej zaś brak jajek w lodówce. Miałem chęć na coś słodkiego jednak Zobacz więcej
Sezon na bób trwa, dlatego wykorzystujemy go do różnych potraw. Z tego wdzięcznego warzywa można zrobić naprawdę wiele smacznych dań. Tym razem połączyliśmy bób z orzechami nerkowca. Efekt tej fuzji Zobacz więcej
Realizowanie nowych pomysłów i wypróbowywanie przepisów to dla nas coś fantastycznego. Dziś mamy nowe bezglutenowe racuchy z rodzynkami. Są pyszne, łatwe w wykonaniu i zasmakuj każdemu łasuchowi. Zobacz więcej
Aganiok
Aganiok Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Pączki bez pszenicy

Pączki bez pszenicy 983

Od kilku tygodni (po przeczytaniu książki "Dieta bez pszenicy") próbowałam poradzić sobie z wyeliminowaniem pszenicy z naszej diety. Rezultaty były różne, na ogół opłakane. Miałam już dosyć Zobacz więcej
Zdrowa, domowej roboty pasta do chleba – zawsze warto mieć taką w lodówce. Tym razem postanowiliśmy zrobić pastę z bobu, który można już dostać w warzywniakach i na straganach. Jest on bogaty w Zobacz więcej
Chyba każdy lubi gofry. Są takie puszyste i chrupiące, ale niestety często z mąki pszennej. My jednak mamy dla Was świetną alternatywę pszennych gofrów. Nasze wafle powstały z mieszanki mąki owsianej Zobacz więcej