Przepis na beza

Beza jest słodkim i smakowitym deserem. Nic dziwnego, że nie brakuje amatorów na ten przepyszny wypiek. Jednak przygotowanie idealnej bezy nie jest łatwym zadaniem, choć na pierwszy rzut oka przepis wydaje się niewiarygodnie prosty. Jednak jak to mówią, diabeł tkwi w szczegółach i tak samo dotyczy to przygotowania doskonałej bezy.

Bezy dzielimy na francuską, włoską i szwajcarską. Beza francuska jest to beza klasyczna, najbardziej popularna. Choć z drugiej strony najbardziej problematyczna. Służy do wykonania bezików, tortów, deseru Pavlova. Beza włoska jest z kolei bardziej stabilna, gęsta. Możemy udekorować nią torty, tarty lub użyjemy jej do przygotowania tzw. makaroników. Beza szwajcarska jest najłatwiejsza do wykonania. Udaje się praktycznie za każdym razem. Jest krucha, słodka i mocno wysuszona. Z wierzchu błyszcząca. Przygotowujemy ją w tzw. kąpieli wodnej. W przeciwieństwie do pozostałych rodzajów beza szwajcarska jest w środku sucha.

Do przygotowania klasycznej bezy potrzebujemy w zasadzie dwóch składników: białek jaj i cukru. Ewentualnie możemy dodać odrobinę soli w trakcie ubijania białek, co przyspieszy cały proces. Ważne, aby cukier, którego użyjemy, był drobny, miałki. Białka należy ubić na gładką i gęstą pianę. Jeżeli w trakcie ubijania zaczną nam się tworzyć grudki i piana będzie wyglądała jak zwarzona, należy ją niestety wyrzucić i od nowa rozpocząć proces ubijania. Cukier dodajemy do piany stopniowo (po łyżeczce). Nigdy nie należy wsypać całego cukru naraz, szybko, ponieważ nie zdąży się on dobrze rozpuścić. Bezę pieczemy około godziny w dość niskiej temperaturze (140°C). Idealna beza powinna być krucha z zewnątrz i lekko ciągnąca się w środku, w kolorze śnieżnobiałym.

Beza może posłużyć nam jako baza pod ciasto lub tort. Najbardziej znanym rodzajem tego typu wypieku, jest beza Pavlova. Jest to przepis stosunkowo prosty, nie licząc oczywiście przygotowania samej bezy. Pozostałe składniki, które są nam potrzebne to: bita śmietana i owoce. Najlepiej sezonowe, lekko kwaskowate. Słodki smak bezy i ubitej śmietanki świetnie komponuje się z dodatkiem malin, jeżyn, jagód, granatu czy porzeczek. Zamiast śmietany możemy użyć serka mascarpone do przygotowania kremu. Dzięki temu nasz deser będzie nieco lżejszy. Tak przygotowana beza nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie wygląda. Sprawdzi się idealnie na imprezach rodzinnych albo jako tort urodzinowy.

Beza może przyjmować także formę mini ciasteczek. Gotową, ubita pianę najlepiej wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Takie mini bezy, tzw. beziki, doskonale sprawdzą się jako słodka, poobiednia przekąska do kawy czy herbaty. Bezę możemy także pokruszyć i w takiej formie dodać do deserów lodowych. Jeżeli podamy je z dodatkiem owoców lub konfitury, uzyskamy iście królewski smakołyk. Klasyczna beza jest śnieżnobiała, jednak możemy przygotować także wersję czekoladową, z dodatkiem kakao lub kawową. Wyśmienicie smakuje także ta z dodatkiem wiórków kokosowych.

Bardzo polecam te pyszne, chrupiące i bardzo proste ciasteczka dla alergika. Są to domowe smakołykizrobione z migdałów, które zostały bardzo drobno zmielone. Pozbycie się wszelkich substancji, które Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
BEZA

BEZA 551

Po prostu beza z bitą śmietaną i cudownie kwaskowymi owocami granatu. Elegancki, prosty i pyszny deser. Z podanej ilości wyszły mi dwa dość grube, 20 cm blaty. Jeden podałam następnego dnia po Zobacz więcej
blansh
blansh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniawolska
Beza!

Beza! 647

W końcu wzięłam się za bezę!!! Było to wyzwanie, jak każdy wie, nie tak łatwo upiec pyszną kruchą bezę, ale się udało!!!! Przepis pochodzi z blogahttp://www.mojewypieki.com/ Beza: Składniki na dwie Zobacz więcej
ilenia
ilenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piekarnik
Bezy

Bezy 611

Bezy robię od dawna, ale nigdy nie przywiązywałam wagi do ilości dodawanego cukru i robiłam to "na oko". Teraz, specjalnie dla potrzeb bloga, postanowiłam się raz zdyscyplinować i oto efekt. Przyjęłam Zobacz więcej
Niemożliwe to termin ze słownika głupców, w twoim słowniku nie istnieje” – tak zwykł tysiące razy mówić do mnie mój Guru. A żeby za słowami podążały czyny jeszcze częściej słyszałam „Niemożliwe? Zobacz więcej
Cookbook
Cookbook Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia pełna smaku
Beza

Beza 754

Bezy podobnie jak ciasto drożdżowe długo wydawały mi się bardzo trudne do zrobienia. Wręcz niemożliwe. Jednak jak to się zwykle okazuje strach ma wielkie oczy i od razu po pierwszym przygotowaniu Zobacz więcej
Widziałam je tutaj oraz u Ali. Od razu wiedziałam, że zrobię takie, tylko najpierw muszę się przygotować. Trochę medytacji plus lufa dla kurażu i oto jest. Beza lniana! To całkiem przyzwoita namiastka Zobacz więcej
Tort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kasztanowej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego Zobacz więcej
mojeptysiemalinowe
mojeptysiemalinowe Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje ptysie malinowe
Bezy bezy bezy ...

Bezy bezy bezy ... 394

Jeszcze jakiś czas temu nie przepadałam za bezami. Były dla mnie za słodkie, ale jak to mówią - kobieta zmienną jest ;) zaczęły mi się zmieniać moje upodobania smakowe i postanowiłam zrobić bezy. Zobacz więcej
Tort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 Zobacz więcej
Ostatnio bardzo "trendi" są diety wykluczające gluten lub pszenicę. No fakt, nowoczesna gmo-pszenica to Ciocia Samo Zło, zgadzam się w całej rozciągłości. Zgadzam się aż tak bardzo, że właściwie tej Zobacz więcej
Tastefully
Tastefully Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tasty Blog
Bezy

Bezy 351

dodano: 22 listopada 2012 15:38 Napisałam na początku przepisu, że 30 bez :-) autor Tastefully blog: tastefully.bloog.pl dodano: 22 listopada 2012 11:51 ma pytanko , ile mnie więcej wyszło ci tych bez Zobacz więcej
wspaniałe torty
wspaniałe torty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wspaniałe torty
BEZA

BEZA 1152

Wspaniały torcik bezowy z kremem pomarańczowym, delikatnie udekorowany gorzką czekoladą. Czasem zostają nam białka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Jeśli nie mamy czasu i chęci na robienie bezy od Zobacz więcej
Dramatka
Dramatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ważne że smacznie!
Beza. Beza? Beza!!

Beza. Beza? Beza!! 344

Moje pierwsze w życiu podejście do bezy. Zawsze przerażała mnie ilość białek jakie są potrzebne no i marnowanie reszty jajka! Toż to zbrodnia. Więc jak już przepis na bezę znalazłam o tu, wiem wiem Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Racuchy bez glutenu i bez jajek

Racuchy bez glutenu i bez jajek 1075

Racuchy bez glutenu ibez jajek 9 Flares Facebook 6 Pin It Share 3 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 9 Flares Składniki: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 Zobacz więcej
Proste i szybkie ciasto bez glutenowe Składniki: 1,5 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki Zobacz więcej
beata_bz
beata_bz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A może ciasteczko
Bezy, bezy, bezy...

Bezy, bezy, bezy... 175

Beza - zrobienie dobrej bezy o właściwym kształcie to mój cel - gdy go osiągnę, będę spełniona i... będę realizować inne cele. Zrobiłam ciasto (ale nie o tym teraz). Zostały mi białka, więc Zobacz więcej
Sprawa wydawała mi się niemożliwa dopóki nie zajrzałam do Doroty z MW [ klik ] a tam piękne bezy ale okazuje się że to nie bezy z białek kurzych jaj tylko z wody po ciecierzycy. No tak dobrze czytacie Zobacz więcej
Pyszne i zarazem super zdrowe, bardzo smakowały moim dzieciom,a to najważniejsze. Idealne na drugie śniadanie do szkoły. To zdrowy i pożywny posiłek. Dodatkowo ciasteczka są bez cukru, bez laktozy, Zobacz więcej
Chleb bez mąki i bez drożdży stał się hitem za sprawą przepisu na blogu My New Roots. Trudno się temu dziwić, gdyż jest bardzo zdrowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie musicie mieć wagi, jako miarka Zobacz więcej