bezglutenowe lane ciasto

: Ciasto na naleśniki: mieszamy ze sobą składniki, wody dolewając tyle, żeby ciasto było lejące. Smażymy na patelni. Na naleśnik nakładamy ok 2-3 kopiaty łyżek farszu, zawijamy, zjadamy. Pyszne. Zobacz więcej
Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;) Składniki: mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) 1 szklanka mąka gryczana 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 Zobacz więcej
Jajko mieszamy z cukrem, dodajemy mleka. Mieszamy. Dosypujemy zmielone płatki owsiane. Masa powinna być dosyć gęsta, nie lejąca jak na naleśniki. Wykładamy na patelnię i rozprowadzamy. Warstwa ciasta Zobacz więcej
Zwyczajny obiad. Eskalopki cielęce w cieście naleśnikowymz tymiankiem i kolendrą. Ciasto naleśnikowe – oczywiście bezglutenowe. Do tego ziemniaczki i surówka od pani Jadzi z placu. Prosto z beczki. Po Zobacz więcej
Bezglutenowe lane kluski - idealne do rosołu czy zupy pomidorowej. Uwielbiają je nie tylko dzieci ;) Proste i szybkie do wykonania. Ja podałam do domowej zupy pomidorowej. Pycha! Koniecznie spróbujcie Zobacz więcej
, - 2 kubki wody gazowanej, - ok 2 kubki mleka roślinnego, - ok 1/3 kubka oleju, - szczypta soli. Wykonanie: W misce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z solą, dodajemy wodę, olej, mieszamy i powoli Zobacz więcej
Makron kukurydziany, jak lane kluseczki to świetny dodatek do zup, jest on całkowicie bezglutenowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty, ciasto jest konsystencji miękkiej plasteliny jednak wałkowanie Zobacz więcej
można użyć słodzika lub bananów) 100g masła rozpuszczonego i wystudzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użułam bezglutenowego) truskawki Jajka miksujemy razem z cukrem.Następnie dodajemy Zobacz więcej
ale wciąż lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki :) Żeby były bardziej fit - smażymy na suchej patelni. Wykonanie (wersja dłuższa): Oddzielamy żółtka od białek. Zobacz więcej
) 1 łyżka miodu, cukru lub syropu z agawy 1-2 łyżki oleju szczypta soli olej lub kawałek słoniny do smażenia Wszystkie składniki mieszamy za pomocą trzepaczki. Konsystencja ciasta powinna być dość Zobacz więcej
Chciałam wynaśladować przepis na bezcukrowe ciasto bananowo-kokosowe od pierwszego z nim wejrzenia :) W końcu nadarzyła się okazja by spróbować. Nie obyło się bez nerwów, ponieważ w oryginalnym Zobacz więcej
Wspomnienie dzieciństwa, które włącza się w momencie pierwszego gryza…? Tak właśnie było u mnie w przypadku tego przepysznego ciasta. Klasyczna kruszonka w wersji bezglutenowej? Czy to możliwe? Tak! Zobacz więcej
Zapomniane, a tak bardzo lubiane. Mam na myśli kluski lane! Dosyć długo ich nie robiłam, a dziś przyszła tak silna ochota, że na śniadanie nie mogło być nic innego jak kluski na mleku. Bezglutenowe, Zobacz więcej
Czekolady nigdy za wiele. Kolejna propozycja na czekoladowe ciacho. Aromatyczne, bardzo czekoladowe i proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem owoców. Ciasto możemy upiec w jednej większej formie np. Zobacz więcej
Dalej w temacie klusek - jakieś przyjemności trzeba mieć, nawet na bezglucie ;-) Dzisiaj poczułam się jak normalny człowiek, mogąc z synem zjeść rosół z lanymi kluskami, które smakowały prawie tak, Zobacz więcej
Chleb bezglutenowy kukurydziany - przepis na ten chleb znalazłam tutaj, ale dla mnie niestety nie był to najlepszy chleb jaki jadłam. Przyznam jest miękki i delikatny, ale słabo wyrasta na proszku, Zobacz więcej
Usmażyłam na obiado-kolację pyszne naleśniki bezglutenowe, łatwe w przygotowaniu i gdyby nie to że ciasto powinno trochę odpocząć (moje stało ok 1 godziny) to byłyby ekspresowe w wykonaniu. Składniki Zobacz więcej
pestki słonecznika (niekoniecznie)1 łyżeczka 1/2 szklanki Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe Zobacz więcej
i białe, kolejno dodawać sodę i wymieszane ze sobą mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać ciasto, jest dość lejące, należy robić ''kleksy'' łyżką dość daleko od siebie, bo Zobacz więcej