bezy lorraine

Born to Cook
Born to Cook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Born to Cook
Quiche czy tarta?

Quiche czy tarta? 128

0
ciasto. Najpopularniejszym przykładem tego dania jest Quiche Lorraine z boczkiem i serem Gruyere. Reasumując – placek zalany masą śmietanowo-jajeczną może nosić nazwę zarówno Tatra, jak i Quiche. Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Restaurant Day, 19.08.2012

Restaurant Day, 19.08.2012 171

0
Restaurant Day to akcja wymyślona w Helsinkach. Konkretnego dnia (ostatnio właśnie w minioną niedzielę) amatorzy na całym świecie otwierają swoje „mini-restauracje”. Chodzi o to, by móc dzielić się Zobacz więcej
Tak to już u nas w domu jest, że gusta kulinarne mamy podzielone. Jeden syn woli ciasta owocowe, drugi akceptuje jedynie wyroby czekoladowe. Ponieważ odkopałam w lodówce słoiczek z białkami Zobacz więcej
Quiche na kruchym spodzie lekka odmiana quiche lorraine z sosem serowym :) Przepis na ciasto kruche znalazłam na stronie kotlet.tv Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 Zobacz więcej
Z tęsknoty za ukochaną osobą, bo to jego ulubiona... Dziś przepis na prostą tartę na cieście francuskim. Nowością dla mnie było odwracanie ciasta do góry nogami po upieczeniu, ale udało się bez Zobacz więcej
pokrójcie go na bardzo cienkie plastry. Przepis pochodzi z programu Lorraine Pascale ‘Home Cooking Made Easy’. SKŁADNIKI na 4 porcje: 300g mieszanki liści sałat 16 plastrów boczku ‘Pancetta’ 3 Zobacz więcej
Pieczenia tart ciąg dalszy. Miała być jedna duża tarta, ale przypomniałam sobie, że mam w kuchennej szufladzie foremki do tarteletek, kupione w ubiegłym roku i porzucone bez wypróbowania. Gadżety Zobacz więcej
czekoladą, likier amaretto i ciasteczka amaretti. Nawet spód chociaż z nielubianych przeze mnie ciasteczek digestive jest pyszny. Za sprawą dodatku ciasteczek amaretti nabrał zupełnie innego, Zobacz więcej
. Obecnie klasycznym przykładem tego dania jest popularny Quiche Lorraine z boczkiem i serem Gruyere, w którym nadzienie zalane jest mieszaniną śmietany i jaj. Quiche pieczony jest najczęściej w Zobacz więcej
Tarta. Na lato idealna to sprawa.. Generalnie rozkochałam się ostatnio w tartach. Uwielbiam zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Do ulubionych tart należą: ze szpinakiem i szynką, serowa, quiche Zobacz więcej
Jak stosować szafran? Jak doprawić sałatę? Jak upiec pachnące ciasteczka tuile? Jak obierać szparagi? Jak gotować homara? Jak glazurować warzywa korzeniowe? Jak przesiewać bez sitka? To tylko kilka z Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem 109

0
Francuski quiche lorraine to niedościgniony wzór kruchych, wytrawnych placków z przepysznym nadzieniem i sosem śmietanowo-jajecznym. XVI wieczny przysmak francuskich arystokratów można jednak Zobacz więcej
Kocham wszelkie tarty, mogę je przyrządać i się nimi objadać bez końca. Jednak od długiego czasu chodziło mi po głowie 'Quiche Lorraine', czyli po naszemu 'Tarta Lotaryńska'. Tradycyjna receptura Zobacz więcej
temat, kilka zdań o Nancy, być może jeszcze Metz czy art nouveau... Nawet Francuzom Lorraine kojarzy się głównie z przemysłem i kopalniami. Z tym większą przyjemnością odkrywam tu nowe, zaskakujące, Zobacz więcej
Jeżeli jeszcze nie eksperymentowałeś/aś z quichami, quiche Lorraine jest wart tego aby stał się pierwszym twoim wypiekiem. Prosty w wykonaniu, długo można go przychowyć i ma bardzo fajny smak. Zobacz więcej
kapustą i wieprzowiną. Sądziłam zatem, że będzie to sfrancuziała kuchnia niemiecka, czyli poprawnie lecz bez szału. Nie obrażając kuchni niemieckiej. Tymczasem, Luksemburg pod względem kulinarnym Zobacz więcej
wyobraźni i doświadeczenia. Ja na przykład ubwielbiam quiche z pomidorami, szynką parmeńską i brokułem. Zanim jednak dojdzie się do tego etapu warto wypróbować kilku klasyków, do których należy Zobacz więcej
, żabich udek, ryb i owoców morza, Coq au vin, Quiche lorraine, Foie gras, zupy cebulowej Koniecznie przywieźcie: HISZPANIA: Koniecznie spróbujcie: flanu, kremu Katalońskiego, wszelkich hiszpańskich Zobacz więcej
Oprócz słodkich,czy wytrawnych tart,mamy również kisze z pikantnym nadzieniem,które można zmieniać z sezonu na sezon. Podstawą tego nadzienia jest mieszanka jaj i śmietany, podawana na warstwie Zobacz więcej
Nazwa trudna, ale zapewniam że wykonanie tego placka jest wyjątkowo proste. I warto się za niego zabrać bo smakuje świetnie. Poniższy przepis to wariacja na temat placka lotaryńskiego. Wersji jego Zobacz więcej