biała baletnica

Dagmara
Dagmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pikantna Słodycz
Tort biała suknia

Tort biała suknia 125

0
Tort przypominający w wyglądzie suknię lub strój baletnicy. Upieczony z białego biszkoptu, przełożony masą malinową na bitej śmietanie. Obłożony kremem śmietanowym (gotowym). Mój tort był nie za Zobacz więcej
sweetshoop
sweetshoop Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sweetshoop
Pastelowe ozdoby

Pastelowe ozdoby 55

0
wodą, z brokatem, który pięknie błyszczy po wstrząśnięciu. Miałam trochę większą. Była biała, po nakręceniu grała. W środku tańczyła śliczna baletnica. Brokat obsypywał cały jej bajkowy świat. Zobacz więcej
canette
canette Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taniec Smaków
Biała Pavlova

Biała Pavlova 118

0
Lekkość, delikatność i kunszt, te cechy kojarzymy z baletnicami i ich eterycznym tańcem. Ten deser został stworzony, na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej, która zachwycała swoimi ruchami i Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bistro mama
Balętynki

Balętynki 195

0
!!!!!!!! I jak tu o tym nie napisać? Tłumaczyliśmy córce co to za święto, ale ona wie lepiej. Kocha taniec, czeka na swój nowy pokój, zbiera małe baletnice więc to słowo, pierwszy raz zasłyszane, Zobacz więcej
Białą Pavlową miałam w planach już od dawna. To idealny deser na letnie upały. Jest lekka i pyszna, a do tego wcale nie jest za słodka. Nazwa Pavlowa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny - Zobacz więcej
Zastanawialiście się czasem co jedzą baletnice w przerwach między kolejnymi występami? Sucharki, suszone owoce, sałatę? Może ale nie u mnie w grupie ;) to co ląduje na stoliku stanowi idealne Zobacz więcej
i ubijamy jeszcze ok 7 min, aż beza stanie się biała i lśniąca. Masę bezową wykładamy na dwie blachy pokryte papierem do pieczenia. Na środku każdej z blach formujemy kształt koła z połowy masy Zobacz więcej
produktów akceptowane są mięso (koniecznie chude i białe – nie możemy jeść mięsa czerwonego) oraz pieczywo pełnoziarniste. Jak widać, nie jest to dieta, która polega na głodzeniu się. Można spokojnie Zobacz więcej
Sezon wywrotek, połamańców i łamag oficjalnie uznaję za OTWARTY! Nie wiem jak to robiłam i czemu trafiało się to akurat mnie. Może miałam/ mam wybitny dar do darcia nowiuśkich białych rajstop, Zobacz więcej
.. ale może właśnie przez przekorę? A może po prostu chodziło o nawiązanie do białych trykocików baletnicy... ? Sam przepis wzięłam ze świetnego serwisu - Kwestiasmaku. Z braku wszystkich składników, Zobacz więcej
tylko wodę i kawę bez cukru (ewentualnie z odtłuszczonym mlekiem), dzień 3 i 4 – ten etap opiera się na chudym serze białym lub twarożku, dzień 5 i 6 – jemy tylko gotowane ziemniaki w mundurkach Zobacz więcej
Przepis zaczerpnęłam ze strony, którą odwiedzam regularnie: whiteplate.blogspot.com (link do przepisu TUTAJ). Liska zaczarowuje nie tylko podniebienie, ale i syci oczy: jej zdjęcia urzekły mnie przy Zobacz więcej
Pavlova to bardzo popularny deser, choć ja robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej Zobacz więcej
torcik mimo sędziwego wieku, zupełnie się tym nie przejmuje i niezmiennie wzbudza zachwyt wszędzie, gdziekolwiek się pojawi. Inspirację dla twórcy deseru stanowiła spódnica, w której primabalerina Zobacz więcej
Pani A
Pani A Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taka Karma!
Pavlova

Pavlova 59

1
, którejpodano bezę z bitą śmietaną i owocami, kiedy zażyczyła sobie "coś lekkiego". Nie ma co, pavlova jest lekka, a jaka przy tym kaloryczna! Nie wiem, czy po takiej dawce słodkości chciało by mi Zobacz więcej
przepisu na ciasto idealne i już je mam, być może potrzebna jest także odpowiednia patelnia, chociaż babcie miały patelnie jakie miały i wszystko co podały smakowało wybornie :D A jak mówi stare Zobacz więcej
(truskawka, pomarańcza, kiwi, melon, winogron) 2. Cytrynowe babeczki, które dziewczynki ozdobiły strojem baletnic 3. Buteleczki na napoje, ozdobione kolorową posypką (na białej czekoladzie) Zobacz więcej
początki XX wieku. Jeden z cukierników upiekł ją na cześć koncertującej w tym czasie primabaleriny – Anny Pawłowej. Dlatego też, ciasto wyglądem (oraz lekkością) przypomina nieco białe, tiulowe Zobacz więcej
jest to, że poznałam wtedy bardzo dużo ludzi - z jedną dziewczyną utrzymuję kontakt do teraz, przyjechała do mnie kilka razy. 8. Innym etapem mojego życia było zafascynowanie modą - z tego okresu mam Zobacz więcej
na sałatkę z podstawowych składników. ale wtedy sos był po prostu majonezem... Koniecznie jej spróbujcie - jest przepyszna, sycąca i śmiesznie prosta, a jej oryginalny smak na długo zapodanie w Zobacz więcej