Pamiętam jak moje córki były małe to taki barszcz z królika jadaliśmy bez przerwy. Wujo hodował króliki i ciągle nam jakiegoś podrzucił. Teraz zatęskniłam za takim barszczem, zakupiłam tuszkę z
Zobacz więcej
Propozycja obiadowa – Pieczony Królik w białym winie. Mięso jest pysznie kruche i wilgotne. Polecam. Składniki: królik (tak naprawdę obojętnie jaką masz część) 2 duże marchewki 1 cebula 1/2 dużego
Zobacz więcej
Królik, a nawet dwa kupione, i co dalej? Jak je podzielić, jak przygotować? Przewertowałam mnóstwo książek od kuchni polskiej po gruzińską, ale żaden z przepisów mnie nie zachwycił. Nie za bardzo
Zobacz więcej
Królik to smak mojego dzieciństwa – pamiętam, jak dziadek hodował króliki, a mama je przyrządzała. Zwykle w w tradycyjny sposób dusiła go śmietanie lub przygotowywała z niego pasztet. Gdy dziadek
Zobacz więcej
Danie mojego dzieciństwa w którym byłam i jestem zakochana. Mama robiła go na tłustej śmietanie zebranej prosto z mleka. Zagęszczała zasmażką. Było pysznie i bardzo kalorycznie ale wówczas nikomu to
Zobacz więcej
Składniki (4 porcje): 4 uda z królika 3/4 szklanki białego wina kilka gałązek szałwii 1 gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cukinia 1 duża czerwona papryka 2 czerwone cebule 1/2
Zobacz więcej
Zakwas na barszcz biały... O słodko-kwaśnym aromacie i smaku. Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Zachęcam
Zobacz więcej
Królik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo
Zobacz więcej
Barszcz biały przepis na idealną wielkanocną zupę z chrzanem, śmietaną Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony
Zobacz więcej
Barszczyk zamówił sobie mój mąż, więc ja jako dobra żona musiałam spełnić jego zachciankę. Nie wiem czy mój barszcz to taki prawdziwy, tradycyjny, ale na pewno wyszedł bardzo, bardzo smaczny a mąż był
Zobacz więcej
Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na
Zobacz więcej
Na blogu możecie już znaleźć Żurek "Nieżurek", który jest naprawdę bardzo smaczny. Teraz czas na barszcz biały bez zakwasu. Równie pyszna alternatywa dla barszczu na zakwasie. Barszcz Biały bez
Zobacz więcej
Królik w rozmarynie, marynowany w białym winie Uwielbiam odkrywać nowe smaki, dlatego gdy ostatnio przez przypadek znalazłem w sklepie tuszki królicze, nie zastanawiając się kupiłem jedną. Nigdy
Zobacz więcej
Barszcz biały Korzystając z przepisuBożenymiałam przyjemność zrobić bardzo smaczny barszcz biały z dodatkiem kiszonej kapusty.Cytuję za autorką, a w nawiasie moje malutkie zmiany;) Składniki: 2 białe
Zobacz więcej
Barszcz biały czy żurek są sytymi zupami które lubi moja rodzina. Lubię i ja ponieważ po zjedzeniu tej zupy nie wołają zaraz, że są głodni. Składniki: - mięso na wywar, - marchewki, - kawałek selera,
Zobacz więcej
Ten sposób podania królika, tak bardzo nam posmakował, że w przeciągu miesiąca, zagościł na naszym stole aż dwa razy, w tym samym wydaniu:) A to niewątpliwie u nas wielka rzadkość;) Polecam, bo to
Zobacz więcej
Barszcz biały... Najlepszy jest zrobiony na domowym żurku :)W ciągu roku robię go tradycyjnie na kiełbasie lub wędzonce ... lub na jednym i drugim na raz :) W wigilię barszcz biały robimy na wywarze
Zobacz więcej
Obiadowa propozycja na dziś. Delikatne kruche mięso, pyszne warzywa w białym winie, doprawione rozmarynem i tymiankiem. Polecam. 1 kg mięsa królika 0,5 kg młodych marchewek 200g fasolki szparagowej 1
Zobacz więcej
Barszcz biały przez niektórych utożsamiany jest z żurkiem. Jednak według większości źródeł zupy te są podobne, ale nie identyczne. Różnią się zakwasem - do białego barszczu stosuje się jaśniejszy,
Zobacz więcej
Będąc dzieckiem jadłam to mięsko bardzo często. Rodzice hodowali króliki. Będąc matką sama gotuję je dzieciom niestety rzadziej, a szkoda bo jest przepyszne zwłaszcza z wiejskiej hodowli. Z królika
Zobacz więcej