biały maki

Po pieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Zobacz więcej
pyra
pyra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ja w kuchni
Strucla z białym makiem

Strucla z białym makiem 403

0
Polecam na świąteczny stół strucle z białym makiem. Wykonanie jest takie samo jak na rogale marcinskie. Ciasto półfrancuskie długo zachowuje świeżość. 1 kg mąki pszennej 6 jaj 0,5 kostki masła 2 łyżki Zobacz więcej
Strucla, która obok waniliowego sernika z mascarpone pojawiła się na moim tegorocznym świątecznym stole. Z białym makiem, który otrzymałam od właścicieli cukierni „Koperski” przy okazji warsztatów Zobacz więcej
Taki makowiec w wersji de lux. ;) Może zdecydujecie się na przygotowanie go w święta wielkanocne bo na te nie zdążyłem Wam go zaprezentować. Biały mak w odróżnieniu od niebieskiego jest o wiele Zobacz więcej
Na blogu zamieściłam już przepis na gwiazdę makową z niebieskim makiem oraz na drożdżówki marcińskie. Połączenie tych dwóch daje rezultat niesamowity, który mogłabym jeść i jeść godzinami. Nie mogłam Zobacz więcej
pozostały proste. Rozsmarować równomiernie na cieście zmiękczone masło, pamiętając by zostawić dookoła 1/2cm rant. Złożyć ciasto na trzy części, zaczynając od złożenia górnej części do środka a Zobacz więcej
, że komuś się chce iść na pocztę, wystać swoje, żeby komuś zrobić przyjemność... Postanowiłam zostawić sobie ten mak na świąteczne pyszności, tak, żeby został użyty na specjalną okazję Przy okazji Zobacz więcej
Rogale które co roku jak tradycja nakazuje są pieczone w moim domu. W tym roku udało mi się kupić mak biały i są takie jak powinny być. Ale osobiście wolę z makiem ciemnym. Rogale są niestety Zobacz więcej
Przepyszna strucla z maślanego ciasta półfrancuskiego, składającego się z kilkudziesięciu warstw z nadzieniem, z najwyższej jakości białego maku, kandyzowanych skórek pomarańczowych, rodzynek, Zobacz więcej
foodmania
foodmania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FOODMANIA
ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM

ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 127

0
. Postanowiłam jednak, że nie będą to takie tradycyjne rogale (bo zapewne oryginału nie da się podrobić), a lekko kruche z pożywnym słodkim nadzieniem, którego podstawą będzie oczywiście biały mak! Zobacz więcej
Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan. http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 Zobacz więcej
Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan. http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 250 g mąki 2 Zobacz więcej
>Składniki: (ciasto) 300g białej mąki pszennej, 125g masła (przepis na blogu), 4 jaja kurze, 350g białego cukru, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu), 0,5 łyżeczki soli Zobacz więcej
jajek 1 łyżeczka stevi 4 łyżki białego maku (firmy OWOCOWY RAJ)* garść suszonych moreli Przygotowanie: Suszone morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć (przez około 15 minut), a następnie zblendować z Zobacz więcej
Jest weekend, więc można sobie pozwolić na nieco dłuższe śniadanie! I słodkie! ;) Chociaż przygotowanie placuszków w zasadzie nie zajmuje dużo czasu... tym samym możemy dłużej cieszyć się ich Zobacz więcej
. Czasami domowe eskperymenty kuchenne też przechodzą do historii. Pierwszy przyzwoity sos pomidorowy zrobiłam, kiedy przypadkiem zamiast soli wsypałam do niego łyżeczkę cukru, ulubiona dzisiaj zupa z Zobacz więcej
Niezwykły i niepowtarzalny smak mąki żołędziowej sprowokował mnie dzisiaj do upieczenia babeczek! :) Babeczkom towarzyszy pyszny krem jaglany oraz biały mak! Każdą babeczkę na sam koniec udekorowałam Zobacz więcej
Miękkie, puszyste bułeczki, idealne na śniadanie. Mają tę zaletę, że zachowują świeżość również na drugi dzień po upieczeniu. Do tego łatwo je przygotować. Piekłam je z białym makiem, tak jak Liska, Zobacz więcej
Cebularz Lubelski to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Ten wspaniały regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm oraz o Zobacz więcej
znajdziecie tutaj). W tym roku trochę z braku czasu, trochę z lenistwa (trzeba kiedyś w końcu trochę odpocząć) postanowiłam, że zamiast rogali zrobię prostszy i szybszy w wykonaniu drożdżowy warkocz Zobacz więcej