biber salçası

mięta pul biber Rozpuszczamy w garnku masło i dodajemy paste pomidorową. Podsmażamy aż bedzie miało jednolita konsystencje i bedzie charakterystycznie pachniało. Dodajemy wode lub wywar miesny oraz Zobacz więcej
10 minut od wypłynięcia kotlecików. łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki ostrej papryki pul biber (może być słodka) pół łyżeczki tymianku (dağ kekiği) Cebulę kroimy w drobna kostkę, lekko Zobacz więcej
soğan sivri biber 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı biber salçası küçük diş sarımsak tuz karabiber nane kimyon pul biber zeytinyağ yumurta (kişi sayısına göre) Ispanak iyice yıkayıp ince Zobacz więcej
z Erzincan taka nie jest. Po namoczeniu i 45-50 minutowym gotowaniu jest mięciutka ale nie rozpada się a rozpływa w ustach. Ważna również jest pasta pomidorowa. Ja użyłam domowej "gotowanej" na Zobacz więcej
Dzień dobry, Biber salçası to popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją Zobacz więcej
papryki 2 filety ryby ze skórą, w oryginale makrela, u mnie pstrąg 2 soczyste pomidory garść liści rukoli 6 gałązek natki pietruszki 6 gałązek koperku 2 podłużne bułki lub bagietka przekrojona na 2 Zobacz więcej
Pasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z Zobacz więcej
. Tavsiye ederim. 5-6 patlıcan 300g kıyma kuru soğan sivri biber 4 domates yada domates salçası 2 diş sarımsak tuz karabiber maydanoz Patlıcanları küp küp kesip tuzlu suda bekletiyoruz. Kıyma tavada Zobacz więcej
Odryłam nowe, bardzo smaczne danie w kuchni tureckiej z naleciałościami kuchni arabskiej. Wpływ kuchni arabskiej wyczuwalny jest w sosie, który zawdzięcza swój ostry smak papryce pul biber i Zobacz więcej
. Jeśli jednak zdecydujecie sie na zakup bulguru polecam firmę DURU, bardzo dobry ryż ma firma Reis - polecam rodzaj baldo lub osmancik. Czasem zdarza mi sie wieźć salça czyli koncentrat pomidorowy. Zobacz więcej
do ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek, sól, cukier, olej). Na tegorocznych Regionaliach kupiłam taki sos w bułgarskim sklepie - nazywał się tam lutenica w wersji łagodnej i lutika w Zobacz więcej