bieszczadzki

Megg
Megg Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia i podróże
Bieszczadzkie widoki

Bieszczadzkie widoki 40

0
Witajcie w ten wtorkowy piękny poranek. Wakacje w pełni, a więc również czas na różnego rodzaju wycieczki dalsze lub bliższe, ale nie ważne gdzie, ważne aby korzystać z pięknej wakacyjnej pogody jak Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje kucharzenie
Łężnie bieszczadzkie

Łężnie bieszczadzkie 316

1
Kolejna potrawa przygotowana przeze mnie do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Tym razem coś z kuchni bieszczadzkiej. Ziemniaczane kotlety z kwaśnym Zobacz więcej
Ile ja się proziaków narobiłam, napiekłam . Pracując z pewnym Panem , który miał proziaki w karcie , robiłam je prawie codziennie i to dziesiątki. Korzystałam z jego przepisu i powiem ,że nie były Zobacz więcej
Bieszczadzkie racuchy – tego smaku nigdy nie zapomnimy. Dość często jeździmy w Bieszczady (zakochaliśmy się w tym miejscu) i mamy tam swój ulubiony gościniec, w którym zawsze gotowała Pani Wiesia. Zobacz więcej
wspomnienia opierają się głównie na smakach i zapachach, powrót był oczywisty. Ostatnio trafiłam na książkę Hanny Szymanderskiej "Kuchnia polska. Potrawy regionalne". Miałam tylko chwilę na jej Zobacz więcej
Nożem i Łyżką | Bieszczadzkie naleśniki Nożem i Łyżką — towarzyszy nam widelec i nieco odwagi w próbowaniu nieznanego. dietetycznie rozpustnie słodko o mnie Bieszczadzkie naleśniki Skomentuj Nie było Zobacz więcej
rabarbarowo
rabarbarowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rabarbarowo
Knysze Bieszczadzkie

Knysze Bieszczadzkie 329

6
Knysze Bieszczadzkie chodzą za mną od kiedy wsiedliśmy w powrotny pociąg z gór pod koniec sierpnia. Odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy (o czym wspominałam Wam w moim przeglądzie tygodnia) w Zobacz więcej
bentomonia
bentomonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham bento
Ser po bieszczadzku

Ser po bieszczadzku 123

0
bento lunch w polskiej wersji « Jaja na twardo to jest to... Ser po bieszczadzku Czyli sernik wytrawny (twaróg wymieszany z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną bułki tartej - przykryty Zobacz więcej
Coś dla smakoszy kaszanki , cebulka , ziemniaki i dobra swojska kaszanka. Wszystko ląduje na patelni, lekko doprawiamy pieprzem i serwujemy. Bieszczadzki kaszak z ziemniakami składniki 1/2 kg kaszanki Zobacz więcej
Żurek na zakwasie z kawałkami boczku , smażona cebulka i duszonymi z masełkiem ziemniaczkami. Pół na pół. Pół talerza ziemniaków i pół talerza żuru . Pycha.... Bieszczadzki żurek z ziemniakami Zobacz więcej
Smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem jabłuszka i ogórka z zalewy octowej. Do tego cebulka z prażonym czosnkiem. Smacznie szybko i zdrowo. Sałatka śledziowa po Bieszczadzku składniki 5 płatów śledzia Zobacz więcej
W moim regionie smalec jest bardzo popularny . Musi do być dobry smalec , robimy go z dodatkiem mięsa i jabłka. Do tego dużo czosnku i majeranku. Pycha przystawka . Bieszczadzki smalczyk z jabłkiem Zobacz więcej
Taki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty Zobacz więcej
Mamy wiosnę dużo świeżych młodych roślinek na rynku. Pojawiła się botwinka .Lubię jej smak , kolor i to co można z niej zrobić . Dlatego wykorzystałam ten moment i postanowiłam ugotować wiosenny Zobacz więcej
Robiłam już wiele smalców, ale ten jest niesamowity. Warto iść na rydze zebrać i zrobić to cudo. Przechowujemy w lodówce , po zakręceniu na gorąco można przechowywać kilka miesięcy . I do tego ten Zobacz więcej
Pyszne, sycące placki ziemniaczane z dużą ilością mięsa i sosem grzybowym Ilość placków ziemniaczanych po bieszczadzku: około 5porcji Składniki na placki ziemniaczane po bieszczadzku: farsz: 1 kg Zobacz więcej
Piękne góry jak w Bieszczadach a między nimi pyszny krem budyniowy z dużą dawka wiórków kokosowych . Jak zimowe Bieszczady. Nic dodać nic ując - pycha... Bieszczadzkie ciasto ala karpatka składniki Zobacz więcej
Fauna regionu bieszczadzkiego | Po zakątkach Polski z ziołowymi dziewczynami Przeskocz do treści Zaawansowane funkcje na tej stronie wymagają aktywacji JavaScript w Twojej przegldarce. Dziekuje! Po Zobacz więcej
litrów mleka około 15 kilogramów bryndzy. Nie upierajmy się jednak aby do produkcji serów używane było wyłącznie mleko owcze. Guru bieszczadzkiego serowarstwa Nikos Manolopulos uważa i my się z tym Zobacz więcej
bieszczadzki produkt lokalny NALEŚNIK GIGANT. Powstał 23 lata temu w Bacówce pod Małą Rawską, jak twierdzi jego twórca z potrzeby chwili i dostępnych produktów mąki, mleka i jajek, oraz jagód z Zobacz więcej