biga acida

z pomarańczy – biga acida. Hodowla zakwasu, zarówno pszennego, jak i żytniego nie jest mi obca, dlatego postanowiłam się zmierzyć z nowym zaczynem. Nie ukrywam, że przepis na pewno wymaga sporo Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegarnkowo
Biga acida.

Biga acida. 95

0
Będzie z niego pyszny włoski chlebek - pagnotta. Zakwas jakiego do tej pory nie robiłam. Z nutą pomarańczy, aksamitny, na miodzie... Oj, będzie się działo!!! Przepis pochodzi z książki "Wypiekanie Zobacz więcej
zakręconym słoiku. Z lodówki wyjmuję go dzień przed pieczeniem. Po ogrzaniu na blacie do temp. pokojowej zakwas zwykle dokarmiam i zostawiam do następnego dnia. Do sporządzenia chlebka można użyć Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Pagnotta - czyli WP #124

Pagnotta - czyli WP #124 53

0
Chleb okazał się naprawdę pyszną pozycją. Mimo że myślałam, że upiekę go tylko raz na potrzeby Weekendowej Piekarni, po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Wszystkim, którzy jeszcze ni upiekli - gorąco Zobacz więcej
w proszku i roztopione masło zamiast oliwy. Składniki: 500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo (może być każda inna 450, 500, 650) 500 g zakwasu pszennego na miodzie i jabłkulub biga acida Zobacz więcej
przepisie ciasto dzieli się na pół i piecze dwa mniejsze, zwężane na końcach chlebki. Ta porcja ciasta jest jednak idealna do mojego naczynia do pieczenia - dlatego poszłam na skróty. Składniki: 500 Zobacz więcej
Pagnotta (włoski chleb klasyczny) Składniki (2 bochenki): 500 g zakwasu biga acida (patrz niżej) o temperaturze pokojowej 250 g białej mąki chlebowej + do podsypania 250 g włoskiej mąki 00 (ale Zobacz więcej
individual or 1 big pie, 6 piccole oppure 1 grande torta, 6 malych lub 1 duza tarta): 300 g of home made brisée pastry, di pasta brisé fatta in casa, ciasta brisé domowej roboty: - 250g of flour, di Zobacz więcej