bigos ewa gotuje

Taki tam sobie przepis na bigos bez mięsa. Prosty, aromatyczny, pachnący śliwką i miodem... z dodatkiem kwaśnych lub słodkich jabłek, jak wolicie. Właściwie tradycyjny, z wyłączeniem mięsa i grzybów. Zobacz więcej
Taki tam sobie przepis na bigos bez mięsa. Prosty, aromatyczny, pachnący śliwką i miodem... z dodatkiem kwaśnych lub słodkich jabłek, jak wolicie. Właściwie tradycyjny, z wyłączeniem mięsa i grzybów. Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Bigosik

Bigosik 78

0
"Oj, dogodziłam mężowi tym bigosikiem! Bigos zawsze wychodzi nieco inny, w zależności od rodzaju kapusty, użytego mięsa, przypraw ... Tym razem użyłam boczku, mięsa kurczaka i kiełbasek Zobacz więcej
Przepis na smaczny, lekki bigos z młodej kapusty z koperkiem i papryką. Składniki: mała główka młodej kapusty ok 200 g schabu lub innego mięsa pętko kiełbasy 2 marchewki 2 różnokolorowe papryki (u Zobacz więcej
beetle
beetle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
apetyt i smak
Pierś nadziewana kapustą

Pierś nadziewana kapustą 278

0
kapusty 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, ew. mała łyżeczka cukru do smaku Kapustę drobno Zobacz więcej
Bigos z młodej kapusty Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty!Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty kojarzy mi się zawsze ze świętami i obficie obstawionym stołem. Ten ze świeżej kapusty jednak Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem 510

1
tego ziemniaki i kapucha ! A właściwie gar kapuchy ! Ja od małego byłam kapuściara. Mama gotowała duży gar takiej młodej albo później czegoś a'la bigos i mogłyśmy jeść obie to samo przez kilka dni. Zobacz więcej
zapach przygotowywanych potraw. Nie wiem, jak Wy, ale ja przepadam za zapachem np. bigosu, roznoszącym się po całym pomieszczeniu. A potrawy świąteczne? Te wszystkie śledzie, smażone ryby, aromat Zobacz więcej
Kuchnia polska to nie tylko schabowy, barszcz, bigos czy pierogi. Ewa Aszkiewicz prezentuje nam narodową kuchnię w nowym wydaniu w książce „Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut. Kuchnia polska” wydaną Zobacz więcej
slyvvia
slyvvia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poranne Inspiracje
.651.

.651. 85

0
tosty graham z masłem, serem, gotowanym kurczakiem i ketchupem, kapusta pekińska i papryka wholemeal toast with butter, cheese, boiled chicken and ketchup, Chinese cabbage and red pepper Po Zobacz więcej
wcześniej robiłam tą zupkę z podgrzybków- różnica ogromna. Skład: 200g suszonych borowików 1 duża marchew kawałek selera 1 duży korzeń pietruszki 300ml śmietany 18% 3 łyżki mąki sól, pieprz Zobacz więcej
Bigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej! Składniki: ok 1 kg kapusty białej ok 1 kg kapusty kiszonej Zobacz więcej
mariagotuje
mariagotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MariaGotuje.pl
Bigos świąteczny

Bigos świąteczny 297

0
Bigos świąteczny, fot. flickr.com/Mario Carvajal/cc Wspaniałe polskie danie, które w każdym domu smakuje nieco inaczej. Im lepsze dodamy mięso tym będzie smaczniejszy. Bigos w wersji „oszczędnej”, Zobacz więcej
. Następnie na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa (około 15 minut) . Teraz do garnka z pieczarkami dodaję cukinię , usmażoną pierś z kurczaka , przecier Zobacz więcej
młoda kapusta (ok. 800 g) ~ 200 g kurczaka wędzonego ~ 0,5 pęczka świeżego koperku (lub suszonego) ~ 1 łyżka masła ~ sok z 1/2 cytryny ~ sól, pieprz ~ ew. szczypta cukru Kapustę szatkujemy drobno. Zobacz więcej
. Kapustę dusić na małym ogniu aż będzie miękka, ok. 40 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Na patelni przygotować zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Zasmażką zagęścić kapustę, dzięki Zobacz więcej
Aganiok
Aganiok Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Bigos

Bigos 397

3
To właśnie ten czas, kiedy nachodzi mnie ochota na dania kapustne, w tym bigos. Przygotowuję go zawsze ogromny garnek, a później mrożę. Odgrzewany zyskuje jeszcze na smaku! Podstawą dobrego bigosu Zobacz więcej
Bigos z kapustą jako potrawa ostatecznie wykształcił się w XVIII w., stając się bezpośrednim przodkiem bigosu – czyli potrawy z gotowanej kapusty z dodatkiem mięsa i wędlin. („Compendium Ferculorum Zobacz więcej