bigos po wrocławsku

Wrocław znajdował się po stronie niemieckiej. Przepis na bigos z czerwonej kapusty pochodzi z XIX wieku, wówczas danie to nosiło nazwę Breslauer Rotkraut, czyli w wolnym tłumaczeniu – wrocławska Zobacz więcej
Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, Zobacz więcej
Czerwoną kapustę najczęściej wykorzystuję do surówek lub jako dodatek do drugiego dania. Tym razem wylądowała w bigosie :-) Bigos dzięki niej zyskał niepowtarzalny smak i zachwycający kolor. Na pewno Zobacz więcej
Pojawiło się piękne słońce, więc chęci do życia wracają. Czekam na dostawę granatowych butków z gwiazdką i na telefon od serwisu rowerowego. Będę jeździć do pracy jednośladem. Taki jest plan. Po Zobacz więcej
kupić) Jako przekąskę podałam pasztet z selera - duma i oryginalny wyrób gospodyń z trzebnickich wzgórz - wszystkim smakował Potem bigos wrocławski z czerwonej kapusty Zalewajka - której w filmie Zobacz więcej
W poprzedni weekend jak co roku wybraliśmy się do Wrocławia na Świąteczny Jarmark. W okresie przedświątecznym każde szanujące się większe miasto organizuje takie jarmarki, co niezwykle mnie cieszy. Zobacz więcej
Bigos danie, która towarzyszy mi od dziecka. Jak miałam trzy lata jedna z ciotek raczyła mnie już wtedy tym rarytasem, mam na dowód tego zdjęcie z pomysłową ciocią i owym bigosem :) Uwielbiam kapustę Zobacz więcej
Wrocławski Jarmark Świąteczny rozrasta się z roku na rok zajmując poszczególne części Rynku i przyległe do niego ulice. Gości na nim również coraz więcej osób, z czego sporą ilość stanowią turyści. Zobacz więcej
rzeczy! Carbonade flamande to pyszna wołowina w piwie. Jako, że z ciemnym, słodkim belgijskim może być problem, polecam Fortunę Czarne. Dało radę, Lud krzyczał z rozkoszy, także nie ma co się Zobacz więcej
Informacja o imprezie trafiła do nas stosunkowo późno, nie było szans na przygotowanie własnego stoiska, więc od piątku byliśmy nastawieni wyłącznie na konsumpcję. Wrocławski Browar Mieszczański to Zobacz więcej
ze Słowacji) zorientowałam się, że już wszystkie smakowite potrawy skończyły się! I od tego momentu nie kierowałam się już menu tylko szukałam czegoś co nadawałoby się na obiad. Tak na marginesie z Zobacz więcej
się co miesiąc. Poniedziałek Tydzień zaczyna się spięciem czterech literek po obczajeniu, że konto bankowe jest zbiorem absurdalnym – po dodaniu do niego dowolnego elementu i tak nic się nie Zobacz więcej
Najbardziej znane wrocławskie potrawy to popularny w XIX wieku Breslauer Rotkraut, czyli bigos z czerwonej kapusty z mięsem, jabłkami i rodzynkami, a także Schlesische Himmelreich - pieczona szynka z Zobacz więcej
, że pamiętam nazwę restauracji i wiem, że nigdy w życiu do niej nie pójdę. I najczęściej to właściciel podejmuje kroki rasowego Janusza biznesu, przez które tracę apetyt. Była taka, bardzo stara już, Zobacz więcej
Fladenbrot i Dresdner Handbrot. Jest również nasz bigos, który faktycznie wygląda i pachnie jak nasz :-) Są zupy, przede wszystkim gulaszowe i kartoflanki, czyli te najbardziej treściwe i Zobacz więcej
lnianym Domowy pasztet Ciasto jabłkowo-marchewkowe Drożdżówki z makiem Bigos (z garnka rzymskiego) Zupa z czerwoną soczewicą Ciasto marchewkowo-bananowe bez jajek Pancakes - śniadanie mistrzów Zobacz więcej
pasztet z soczewicy (Gotowanie bez pośpiechu) • Wielkanocny pasztet ze śliwką (Mops w kuchni) INNE PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI • Awokado faszerowane (W kuchennym amoku) • Kapusta z chorizo, czyli Zobacz więcej