bigos po wrocławsku

{{headerMessage}}
Wrocław znajdował się po stronie niemieckiej. Przepis na bigos z czerwonej kapusty pochodzi z XIX wieku, wówczas danie to nosiło nazwę Breslauer Rotkraut, czyli w wolnym tłumaczeniu – wrocławska Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Bigos wrocławski

Bigos wrocławski 213

0
{{headerMessage}}
Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czerwoną kapustę najczęściej wykorzystuję do surówek lub jako dodatek do drugiego dania. Tym razem wylądowała w bigosie :-) Bigos dzięki niej zyskał niepowtarzalny smak i zachwycający kolor. Na pewno Zobacz więcej
vegan monkey
vegan monkey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegan monkey
Głodówka z VM - Dzień 4

Głodówka z VM - Dzień 4  116

0
{{headerMessage}}
Pojawiło się piękne słońce, więc chęci do życia wracają. Czekam na dostawę granatowych butków z gwiazdką i na telefon od serwisu rowerowego. Będę jeździć do pracy jednośladem. Taki jest plan. Po Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Chłopskie jadło

Chłopskie jadło 224

0
{{headerMessage}}
kupić) Jako przekąskę podałam pasztet z selera - duma i oryginalny wyrób gospodyń z trzebnickich wzgórz - wszystkim smakował Potem bigos wrocławski z czerwonej kapusty Zalewajka - której w filmie Zobacz więcej
kochatka
kochatka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ja tu gotuję
Wrocławski Jarmark Świateczny

Wrocławski Jarmark Świateczny 129

0
{{headerMessage}}
W poprzedni weekend jak co roku wybraliśmy się do Wrocławia na Świąteczny Jarmark. W okresie przedświątecznym każde szanujące się większe miasto organizuje takie jarmarki, co niezwykle mnie cieszy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bigos danie, która towarzyszy mi od dziecka. Jak miałam trzy lata jedna z ciotek raczyła mnie już wtedy tym rarytasem, mam na dowód tego zdjęcie z pomysłową ciocią i owym bigosem :) Uwielbiam kapustę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wrocławski Jarmark Świąteczny rozrasta się z roku na rok zajmując poszczególne części Rynku i przyległe do niego ulice. Gości na nim również coraz więcej osób, z czego sporą ilość stanowią turyści. Zobacz więcej
Chimek
Chimek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuryer Cyniczny
Carbonade Flamande Chimkande

Carbonade Flamande Chimkande 68

0
{{headerMessage}}
rzeczy! Carbonade flamande to pyszna wołowina w piwie. Jako, że z ciemnym, słodkim belgijskim może być problem, polecam Fortunę Czarne. Dało radę, Lud krzyczał z rozkoszy, także nie ma co się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Informacja o imprezie trafiła do nas stosunkowo późno, nie było szans na przygotowanie własnego stoiska, więc od piątku byliśmy nastawieni wyłącznie na konsumpcję. Wrocławski Browar Mieszczański to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do Szwecji i zamówiłam kulki mięsne. Oczywiście wielkość porażająca. Dwie kulki rozmiarów tych kolorowych gum do żucia z Czech, a do tego troszkę kapustki. Szukając dalej zauważyłam, że na stoiskach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się co miesiąc. Poniedziałek Tydzień zaczyna się spięciem czterech literek po obczajeniu, że konto bankowe jest zbiorem absurdalnym – po dodaniu do niego dowolnego elementu i tak nic się nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najbardziej znane wrocławskie potrawy to popularny w XIX wieku Breslauer Rotkraut, czyli bigos z czerwonej kapusty z mięsem, jabłkami i rodzynkami, a także Schlesische Himmelreich - pieczona szynka z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, że pamiętam nazwę restauracji i wiem, że nigdy w życiu do niej nie pójdę. I najczęściej to właściciel podejmuje kroki rasowego Janusza biznesu, przez które tracę apetyt. Była taka, bardzo stara już, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Fladenbrot i Dresdner Handbrot. Jest również nasz bigos, który faktycznie wygląda i pachnie jak nasz :-) Są zupy, przede wszystkim gulaszowe i kartoflanki, czyli te najbardziej treściwe i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
leczo i ragoût placki i kotlety jednogarnkowe solo tarty zapiekanki i faszerowane warzywa potrawy z wieprzowiny gulasze pieczenie kotlety potrawy z wołowiny i cielęciny gulasze pieczenie zapiekanki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
” (Przepisy Aleksandry) • Babka adowaktowa z kawałkami czekolady (Domowa cukiernia Ewy) • Babka “Angel Cake” (Zapach Chleba) • Babka bananowo-truskawkowo-ananasowa (Bernika) • Babka białkowa z polewą Zobacz więcej