bigos w słoiki - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 200

Bigos

Wegańska babeczka

...Uwielbiam domowy bigos. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto :) Składniki: główka kapusty słoik kiszonej kapusty 3 marchewki 2 cebule garść suszonych grzybów mała puszka przecieru pomidorowego przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do bigosu, liść laurowy itp.) Przygotowanie: Główkę kapusty pokroić i ugotować. Odcedzić, dodać...

Bigos

My Simple World

...  Składniki: - 2 litrowe słoiki kiszonej kapusty - 4 cebule (pokrojone w piórka) - 400g karkówki - 500g pieczarek (można użyć grzybów) - garść suszonych śliwek - 2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) - mały koncentrat pomidorowy - 3 kostki rosołowe - sól - pieprz - 6 ziarenek ziela angielskiego - 3 duże liście laurowe - 1/2 łyżki masła   1. Do...

Bigos

Młoda Gotuje

...słodkiej * pieprz, sól i cukier do smaku Sposób przygotowania :                      Bigos zrobiłam do słoików zmyślą o świętach Wielkanocach. * Przygotowujemy przegotowaną gorącą wodę i zalewamy grzyby, przykrywamy żeby się zmoczyły (najlepiej zrobić to dzień przed )   * W dużym garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek , dodajemy...

Bigos

Co by tu dzis ugotowac

...ZAPRASZAM NA JEDNO Z NAJPOPULARNIEJSZYCH POLSKICH DAŃ! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok 700 g ) 1 duży słoik kapusty kiszonej 20 dag wędzonych żeberek 30 dag kiełbasy myśliwskiej 20 dag wędzonego boczku garść suszonych grzybów 2 duże cebule 2 łyżki sosu sojowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki kminku sól pieprz...

Bigos

Bajkorada

...Bigos przygotowuję zawsze wcześniej i zamrażam. Oczywiście część podlega konsumpcji bezpośrednio po ugotowaniu, bo takiemu aromatowi naprawdę ciężko się oprzeć.  Gotuję go z reguły dwa dni, ale ponoć najlepszy gotowany jeszcze dłużej. Ile domów, tyle pomysłów na bigos i na składniki w nim zawarte.  Ja podaję Wam naszą ulubioną wersję...

Bigos

mojeprzepisy-ania

...Zapraszam na pyszny bigosik, którego nauczyłam się robić od mojej mamy. Jest to smak mojego dzieciństwa.... Ta porcja jest dość spora, bo ja od razu robię więcej i zamykam na gorąco w słoiki. Składniki: - 3 kg kapusty kwaszonej - 20 dag boczku wędzonego - 70 dag mięsa z łopatki - 1 piętno kiełbasy toruńskiej - 10 pieczarek - 1 cebula - ziele...

Bigos

Kulinarne Wariacje

...Nie ma chyba drugiego, tak charakterystycznego dania dla kuchni polskiej, jak bigos. Dawniej bigos był obowiązkowym daniem kończącym polowania, a jednym z jego składników była dziczyzna. Przygotowuje się go z kapusty słodkiej lub z kiszonej, albo z obu rodzajów. Do kapusty dodaje się mięsa i wędliny, a im więcej i im bardziej są różnorodne, tym...

Bigos

kuchniazjadalnia

...          To jest mój drugi bigos jaki robiłam w życiu. Po raz pierwszy zabrałam się za zrobienie tego klasyka gdy spodziewałam się przyjazdu przyjaciół. Wiedziałam, że będą dwa dni i coś takiego tylko do odgrzania na kolację czy obiad się przyda. Więc mimo, że wcześniej wydawało mi się, że bigos to bardzo skomplikowana potrawa postanowiłam go...

Bigos

marta-gotuje.pl

...To mój pierwszy bigos przyrządzony samodzielnie, po raz kolejny z przepisu mojej mamy,  który uwielbiam. Zawsze zastanawiałam się dlaczego mama robi takie duże porcje, ale teraz wiem, że mniejszych się po prostu nie opłaca : ) Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto, bo lepszego bigosu nigdy nie jadałam : ) Składniki na...

Bigos

Nieprzeciętne pasje Pani Przeciętnej

...Witajcie Drodzy Czytelnicy! W minioną niedzielę Pani Przeciętna poszła na łatwiznę i wyciągnęła z piwnicy słoik z bigosem. Najczęściej bigos w jej domu gotowany jest w dużej ilości w duuuużym garnku. To co nie zostaje zjedzone od razu trafia do słoików, które po pasteryzacji odstawiane są na później. Bigos Pani Przeciętnej jest bardzo prosty...

Bigos

Życie zamknięte w smaku

...nie mogę już Wam złożyć, ale składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne! :) BIGOS Składniki: - średniej wielkości główka kapusty - 500 gram mięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska lub każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek...

Bigos

Netka w kuchni

...Jeden ze starszych przepisów,wstawionych wczesniej na gotujmy.pl:)  Bigosu nie trzeba specjalnie przedstawiać,każdy go zna i większosć lubi,a ja lubię taki gotowany przez kilka dni,wtedy to jest dopiero bigos:) Składniki: 1 pokazna główka kapusty1 słoik kapusty kiszonej1 pęto kiełbasy(dowolnej)300 g szynki(dowolnej-dobrej)400 gr mięsa wieprzowego...

Bigos

Zielakowo

...Taki prawdziwy, długo gotowany, gotowy dopiero trzeciego dnia. Kolejna potrawa, której nigdy nie jadłam, ponieważ kiedyś, na koloniach okropnie się zatrułam. Do dziś mam uraz. Z resztą nie ufam niczyjemu bigosowi i jest to potrawa, którą mogę tylko zjeść u Mamy. U babci czy cioci już bym nie ruszyła. Mama była bardzo zadowolona, że robię...

Bigos

Pobite gary

...Bigos Polski bigos mógłby być godłem Slow Foodu, gdyby nie to, że wyglądem zachęca do konsumpcji wyłącznie mieszkańców Europy Środkowo-Wschodniej. Mój bigos gotował się przez 6 dni, przechodząc aromatem mięsa i kiełbasy, zyskując słodycz dzięki suszonym śliwkom i nabierając delikatnego smaku grzybów. Po tym czasie rozwinął pełnię smaku i wprost...

Bigos

Skarbiec Kulinarny

...Opis: Bardzo podobny bigos przyrządza moja mama, a ja swój przygotowuję wzorując się na nim, ponieważ jest jednym z najlepszych, jakie jadłam. Moja mama długi czas spędza na wybraniu właściwego mięsa, kupnie i przygotowaniu go. Ja natomiast z różnych powodów sama ustaliłam składniki, które są sprawdzone, łatwo dostępne oraz szybkie w...

Bigos

PasjaSmaku

...Skoro czas świąt nadchodzi wielkimi krokami to i przepisów musi być więcej. Dzisiaj troszeczkę odejdę od tematu Wigilii, ale tylko o jeden dzień. Przepis związany z polskimi świętami nieodzownie. Nie pamiętam chyba pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia bez bigosu. Piszę o nim już dzisiaj, bo jest to ostatni dzwonek, żeby zacząć go przygotowywać...

Bigos

Dookoła talerza czyli kuchnia odczarowana

...Choć w swoim życiu trochę się już nagotowałam, bigos robiłam po raz pierwszy. Przy okazji przyrządzania chyba jednego z najbardziej ulubionych dań Sarmatów, którzy jedli go nawet na śniadanie, doświadczyłam czegoś, co śmiało można nazwać kulinarnym konfliktem pokoleń. Chyba przy najbardziej tradycyjnych daniach zawsze jest najwięcej różnic zdań...

Bigos

Nina w kuchni

...Nie ma bigosu ekspresowego, tak jak nie można ugotować prawdziwego rosołu na skrzydełkach - i to w pół godziny. Procedury nie przyspieszy szybkowar. Gotowanie bigosu to rytuał. Zima to dla niego idealna pora - gotujemy codziennie po pracy, wystawiamy na balkon do wystudzenia, a nawet i przemarznięcia (jeśli jest mróz), i tak przez kilka dni...

Ostatnio wyszukiwane:

muffiny z mango, placki ziemniaczane z pieczarkami i kielbasa, red velvet ba, tarta z dynia i serem feta i rukola, zieleniatki marynowane, wiesenberg, fit lunch box, szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej, klopsy z puree, maślane muffiny z wiśniami, sałatka z czerwonej kapusty z burakami, szachownica pizza, domino pizza, domowe lody sliwkowe, masa z mascarpone i mlekiem skondensowanym, kompot z dynią, smaczne przepisy na smalczyk, spaghetti gorgonzola, zapiekana w b, chlebek z dyna

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x