bigos wegański ze śliwkami i żurawiną

Cześć cześć! Wiosna oraz lato to moje ukochane pory roku na targowiskach. Nie mogę nacieszyć się widokiem tylu świeżych warzyw i owoców, przez co potrafię przechadzać się między straganami prawie Zobacz więcej
Minął prawie rok od kiedy na swoim blogu zamieściłem ostatni przepis. Mam nadzieję, że wybaczycie mi moją nieobecność i znów zagoszczę w Waszej kuchni :) W moim życiu zaszło wiele zmian. Dwie prace Zobacz więcej
CZEŚĆ!! Dzień dobry! Są tu jacyś miłośnicy bigosu? Jeżeli tak, to się dobrze składa, gdyż mam dla Was przepis właśnie na bigosik! W związku z tym, że jest wiosna i w sklepach pojawiają się młode Zobacz więcej
Local Foodie
Local Foodie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Local Foodie
Wegański bigos

Wegański bigos 24

To, co widzicie ostatnio na Local Foodie, to dania, które robię dla moich bliskich. Czas wrócić do pokazywania tego, co jem ja! A jem całkiem pyszne rzeczy. Ostatnio kolega z pracy podrzucił mi Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Bigos z cukinii i kurczaka

Bigos z cukinii i kurczaka 540

Przepis na te danie otrzymałam od mojej p. Dietetyk - Adrianny Barczyńskieji od razu mi się spodobał. Cukinia, którą tak bardzo lubię i na którą aktualnie zaczyna się sezon oraz kurczak, który jem na Zobacz więcej
Letni bigos w 30 minut. Z dodatkiem cukinii, cieciorki i pieczarek.może być w wersji na obiad, albo kolację. Uwielbiam takie bigosy bo robi się je szybko. Obowiązkowo podaję go z koperkiem. 1/2 główki Zobacz więcej
Wielki gar bigosu z młodej kapusty, który zniknął zaledwie w 24 godziny, które zjadły tylko dwie osoby. Uwielbiamy kapustę, a tym bardziej młodą! Tanio, szybko, syto , pysznie! Oczywiście podane z Zobacz więcej
Dzisiejsza wersja bigosu z młodej kapusty (który uwielbiam!) została zaostrzona przez dodanie sporej ilości przesmażonego pora. Bigos z dodatkiem pora jest ostrzejszy, intensywniejszy w smaku Zobacz więcej
Ponura kwietniowa pogoda nie zachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty. Dwa rodzaje kapusty, Zobacz więcej
0,5 kapusty włoskiej 1 bakłażan 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego olej 1 liść laurowy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Kapustę poszatkować. Bakłażan pokroić w kostkę. Zobacz więcej
kardamonovy
kardamonovy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kardamonovy
Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej 41

Dobra, mam parę dni tylko dla siebie. Po pracy zajadam się więc kaszami i bigosami, których smak doceniam w domu tylko ja. No i ok, nic na siłę (no prawie). Jakiś czas temu zrobiłam szybki bigos z Zobacz więcej
To taki lekki, bezmięsny, a jednak sycący, bigos z kiszonej kapusty. Łagodnie kwaskowo-słodkawy w smaku, pięknie pachnący suszonymi śliwkami,miodemi oregano .... Jak przetrwać koniec zimy i początek Zobacz więcej
Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe Zobacz więcej
Konstancja
Konstancja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
atlassmakow.blogspot.com
Bigos z wieprzowiną

Bigos z wieprzowiną 17

SKŁADNIKI:( 12 porcji po ok 200 g ) 1 porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Bigos z grzybami i kiełbasą

Bigos z grzybami i kiełbasą 22

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny. Składniki: 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych Zobacz więcej
Bigos wigilijny to nic innego, jak świąteczna postna kapusta, przygotowana z grzybami oraz suszonymi śliwkami. Ma bardziej urozmaicony skład od prostej wigilijnej kapusty z grzybami, a co za tym idzie Zobacz więcej
Zrobienie bigosu, chociaż pozornie proste, może być nie lada wyzwaniem. Największym problemem, szczególnie dla osób początkujących, będzie dostosowanie kwasowości kapusty kiszonej i ostatecznie całego Zobacz więcej
Bigos chyba większości z nas kojarzy się z daniem ciężkim i nasiąkniętym tłuszczem. Tak jak to babcie gotowały w wielkich garach, z dodatkiem słoninki. Na myśl od razu przychodzi tłuste mięso i Zobacz więcej
Taki postny jada się tylko raz wroku, nakolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny zmięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych iśliwek wędzonych. Muszą być koniecznie Zobacz więcej
Wszyscy znamy tradycyjny bigos. Przygotowuje się go z kapusty kiszonej i białej. Dziś przedstawiam bigos w innej wersji. Tym razem z kapusty pekińskiej. Dzięki temu nie trzeba długo gotować, aby był Zobacz więcej