bigos z baranina

Od lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna to inny. Jest giuwecz z baraniną i jest z wieprzowiną. Zobacz więcej
daktylami. 1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny 2 - 3 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy 1 szklanka suchej ciecierzycy Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Harira

Harira 316

1
skip to main | skip to sidebar Harira Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa 'gorący'. Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Musaka

Musaka 487

0
Musaka to chyba jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Ta zapiekanka z bakłażanów i mielonej baraniny ma chyba tyle wersji ile jest osób ją przygotowujących. To trochę tak jak z naszym Zobacz więcej
Tydzień w Pieninach…kwaśnica, baranina, placki po zbójnicku, bigos, pierogi z bryndzą, oscypek z żurawina… itd. itd. Same pyszności, rozkosz dla podniebienia Zainspirowana tymi daniami postanowiłam Zobacz więcej
, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry do żurku: sól, czosnek, cebula, majeranek, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, koperek do ziemiaków: sól, Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
MIELONE Z ŁOPATKI

MIELONE Z ŁOPATKI 307

0
smakuje w leczo, bigosach, gulaszach i innych potrawach jednogarnkowych. Można ją dodawać do pizzy, frytek,potraw z jajek oraz pomidorów czy serów.Jest stosowana również do potraw z roślin Zobacz więcej
Calineczkazbajki
Calineczkazbajki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szybkowar
Bigos staropolski

Bigos staropolski 176

0
Bigos staropolski To nasze obowiązkowe danie na święta . Zawsze robimy bigos w taki sam sposób i zawsze gościom i nam smakuje. Mięso dodajemy niezbyt chude , tłuszcz to jest tu potrzebny:) . Ten mój Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 182

2
z białą kiełbasą i borowikami 1 litr / 18,00 zł Barszcz czerwony czysty 1 litr / 15,00 zł Uszka mięsne do barszczu 1 kg / 28,00 zł Kołduny z mięsa wołowego i baraniny 1 kg / 30,00 zł Bigos Zobacz więcej
Składniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 Zobacz więcej
Bigosy węgierskie różnią się od naszych .W zasadzie jak na nasze oczekiwanie jest to kapusta duszona na ostro z papryką i pomidorami oraz mięsem .Mięso może być różne zależnie od regionu . Począwszy Zobacz więcej
mk27
mk27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MK gotuje
Zioła w kuchni

Zioła w kuchni 177

0
z dodatkiem majeranku. Kolendra Owoce kolendry używane są do przyprawiania cielęciny, baraniny, wieprzowiny, dziczyzny, drobiu i ryb. Melisa Dodajemy ją do potraw, do której używamy skórki Zobacz więcej
podkreśli też smak jajek, czy grzybów. Pieprz ziołowy wpływa na metabolizm i poprawia trawienie. Używając pieprzu ziołowego należy pamiętać, by do mięs dodawać go na początku, a do pozostałych potraw Zobacz więcej
podkreśli też smak jajek, czy grzybów. Pieprz ziołowy wpływa na metabolizm i poprawia trawienie. Używając pieprzu ziołowego należy pamiętać, by do mięs dodawać go na początku, a do pozostałych potraw Zobacz więcej
na tłuszczu, pieczone z masy mielonej w folii lub pergaminie. PRZECIWWSKAZANE Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna. Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, Zobacz więcej
Awersowy
Awersowy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
La Braseria
Harira

Harira 106

2
daniu niepowtarzalny aromat. Istotne jest także mięso, które pływa w harirze: baranina, ewentualnie wołowina. Wieprzowina nie jest dopuszczalna oczywiście z przyczyn religijnych i tutaj dochodzimy do Zobacz więcej
, farsze mięsne, kiełbasy oraz dania z tłustych mięs, jak wieprzowina i baranina. Cząber doskonale komponuje się z majerankiem i tymiankiem. Szczególnie aromatyczny w gotowaniu. Estragon Przyprawą są Zobacz więcej
w zależności od kucharza. W Polsce w każdym domu jest inny tradycyjny sposób przygotowania bigosu i nikt nie próbuje narzucić jedynie słusznej wersji, podobnie zrobię z Musaką, proponuję jedną z Zobacz więcej
był obiad, który jedliśmy w przerwie między poranną i wieczorną zmianą. Co więcej, jako że jadłospisów nie stwierdzono, obiad codziennie był zagadką, która rozwiązywała się dopiero gdy w domu Zobacz więcej
Ulubiona przyprawa w kuchni Polskiej.Dodawana do zup,mięs mielonych,farszów mięsnych ,mięsno warzywnych,flaków,smalcu. Rozmaryn Używa się go do jagnięciny i baraniny,a także jako dodatek do każdego Zobacz więcej