bigos z baranina

{{headerMessage}}
Od lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna to inny. Jest giuwecz z baraniną i jest z wieprzowiną. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
daktylami. 1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny 2 - 3 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy 1 szklanka suchej ciecierzycy Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Harira

Harira 348

2
{{headerMessage}}
skip to main | skip to sidebar Harira Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa 'gorący'. Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Musaka

Musaka 514

0
{{headerMessage}}
beszamelowego, który zastąpiłam żółtym serem. 500 mielonego mięsa wieprzowego 2-3 bakłażany 8 ząbków czosnku 4-5 pomidorów lub puszka pomidorów 2 duże cebule pęczek natki pietruszki zioła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tydzień w Pieninach…kwaśnica, baranina, placki po zbójnicku, bigos, pierogi z bryndzą, oscypek z żurawina… itd. itd. Same pyszności, rozkosz dla podniebienia Zainspirowana tymi daniami postanowiłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry do żurku: sól, czosnek, cebula, majeranek, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, koperek do ziemiaków: sól, Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
MIELONE Z ŁOPATKI

MIELONE Z ŁOPATKI 352

0
{{headerMessage}}
smakuje w leczo, bigosach, gulaszach i innych potrawach jednogarnkowych. Można ją dodawać do pizzy, frytek,potraw z jajek oraz pomidorów czy serów.Jest stosowana również do potraw z roślin Zobacz więcej
Calineczkazbajki
Calineczkazbajki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szybkowar
Bigos staropolski

Bigos staropolski 253

0
{{headerMessage}}
Bigos staropolski To nasze obowiązkowe danie na święta . Zawsze robimy bigos w taki sam sposób i zawsze gościom i nam smakuje. Mięso dodajemy niezbyt chude , tłuszcz to jest tu potrzebny:) . Ten mój Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 310

2
{{headerMessage}}
1 kg / 15,00 zł Kluski śląskie 1 kg / 22,00 zł Kopytka 1 kg / 19,00 zł Sałatki Tradycyjna sałatka jarzynowa 1 kg / 31,00 zł Słodkości Szarlotka, sernik, makowiec ( wypiek własny bez ulepszaczy ) 1 kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
marchew dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie żeberka Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 81

0
{{headerMessage}}
1 kg / 49,00 zł Pasztet z gęsi z gęsią wątrobką 1 kg / 49,00 zł Pasztet z kaczki 1 kg/ 45,00 zł Nóżki z golonką w galarecie 1 porcja 100 gr/4,00zł Ryby Na Świąteczny Stół Pstrąg w galarecie w całości Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mogę potrawę robić na raty , a do tego mam dwie potrawy w jednym. Nie jest to kuchnia węgierska - bardziej fusion . Czas : 1,5 godziny Składniki: 0,5 kg żeberek ( cienkie paski) ugotowanych w wywarze Zobacz więcej
mk27
mk27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MK gotuje
Zioła w kuchni

Zioła w kuchni 193

0
{{headerMessage}}
, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Ziele angielskie Potrawy mięsne, ryby, jarzyny np. szpinak, zupy, dziczyzny, sosów- Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Tymianek: w kuchni używa się świeżych lub suszonych liści. Wspaniale komponuje się z mięsem, rybami, pikantnymi sosami. Przyprawia się nim bigos, pasztety, różnorodne sery oraz pizzę, dzięki czemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Tymianek: w kuchni używa się świeżych lub suszonych liści. Wspaniale komponuje się z mięsem, rybami, pikantnymi sosami. Przyprawia się nim bigos, pasztety, różnorodne sery oraz pizzę, dzięki czemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
DO PIECZYWA ZALECANE Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu. W ograniczonej ilości margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny ( szynka, polędwica, Zobacz więcej
Awersowy
Awersowy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
La Braseria
Harira

Harira 117

2
{{headerMessage}}
daniu niepowtarzalny aromat. Istotne jest także mięso, które pływa w harirze: baranina, ewentualnie wołowina. Wieprzowina nie jest dopuszczalna oczywiście z przyczyn religijnych i tutaj dochodzimy do Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Zioła w kuchni cz.2

Zioła w kuchni cz.2 204

0
{{headerMessage}}
. Można gotować lecz również spożywać na surowo, zależy od potrawy. Majeranek Przyprawą jest ziele majeranku ogrodowego. Posiada charakterystyczny aromat oraz lekko palący smak. Do potraw mięsnych, Zobacz więcej
żarcie bez spinki
żarcie bez spinki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Żarcie bez spinki
Grecka musaka

Grecka musaka 53

3
{{headerMessage}}
w zależności od kucharza. W Polsce w każdym domu jest inny tradycyjny sposób przygotowania bigosu i nikt nie próbuje narzucić jedynie słusznej wersji, podobnie zrobię z Musaką, proponuję jedną z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
był obiad, który jedliśmy w przerwie między poranną i wieczorną zmianą. Co więcej, jako że jadłospisów nie stwierdzono, obiad codziennie był zagadką, która rozwiązywała się dopiero gdy w domu Zobacz więcej