bigos z baranina

Od lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna to inny. Jest giuwecz z baraniną i jest z wieprzowiną. Zobacz więcej
daktylami. 1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny 2 - 3 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy 1 szklanka suchej ciecierzycy Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Harira

Harira 331

2
skip to main | skip to sidebar Harira Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa 'gorący'. Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Musaka

Musaka 503

0
Musaka to chyba jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Ta zapiekanka z bakłażanów i mielonej baraniny ma chyba tyle wersji ile jest osób ją przygotowujących. To trochę tak jak z naszym Zobacz więcej
Tydzień w Pieninach…kwaśnica, baranina, placki po zbójnicku, bigos, pierogi z bryndzą, oscypek z żurawina… itd. itd. Same pyszności, rozkosz dla podniebienia Zainspirowana tymi daniami postanowiłam Zobacz więcej
Często zastanawiam się, jakie zioła dodać jeszcze do danej potrawy, aby otrzymać idealny smak... Często myślę stereotypowo, mało zmieniam, mam nadzięję, że jak dodam jakąś mniej oczywistą przyprawę, Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
MIELONE Z ŁOPATKI

MIELONE Z ŁOPATKI 336

0
smakuje w leczo, bigosach, gulaszach i innych potrawach jednogarnkowych. Można ją dodawać do pizzy, frytek,potraw z jajek oraz pomidorów czy serów.Jest stosowana również do potraw z roślin Zobacz więcej
Calineczkazbajki
Calineczkazbajki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szybkowar
Bigos staropolski

Bigos staropolski 235

0
Bigos staropolski To nasze obowiązkowe danie na święta . Zawsze robimy bigos w taki sam sposób i zawsze gościom i nam smakuje. Mięso dodajemy niezbyt chude , tłuszcz to jest tu potrzebny:) . Ten mój Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 247

2
z gęsią wątrobką 1 kg / 49,00 zł Pasztet z kaczki 1 kg/ 45,00 zł Nóżki z golonką w galarecie 1 porcja 150 gr/10,00zł Schab karkowy szpikowany czosnkiem 1 kg / 39,00 zł Boczek pieczony z ziołami 1 kg Zobacz więcej
Składniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 Zobacz więcej
mogę potrawę robić na raty , a do tego mam dwie potrawy w jednym. Nie jest to kuchnia węgierska - bardziej fusion . Czas : 1,5 godziny Składniki: 0,5 kg żeberek ( cienkie paski) ugotowanych w wywarze Zobacz więcej
mk27
mk27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MK gotuje
Zioła w kuchni

Zioła w kuchni 185

0
z dodatkiem majeranku. Kolendra Owoce kolendry używane są do przyprawiania cielęciny, baraniny, wieprzowiny, dziczyzny, drobiu i ryb. Melisa Dodajemy ją do potraw, do której używamy skórki Zobacz więcej
sałat i mięsa mielonego. Używa się jej w stanie świeżym lub suszonym. Estragon: polecany do białych sosów, białych mięs, ryb oraz potraw z jaj. Świey można dodawać do sałatek i zup. Nadaje im Zobacz więcej
sałat i mięsa mielonego. Używa się jej w stanie świeżym lub suszonym. Estragon: polecany do białych sosów, białych mięs, ryb oraz potraw z jaj. Świey można dodawać do sałatek i zup. Nadaje im Zobacz więcej
kasz, warzyw i mięsa, makaron nitki z mięsem, risotto, leniwe pierogi. W ograniczonej ilości: zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera. PRZECIWWSKAZANE Wszystkie potrawy smażone Zobacz więcej
Awersowy
Awersowy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
La Braseria
Harira

Harira 114

2
daniu niepowtarzalny aromat. Istotne jest także mięso, które pływa w harirze: baranina, ewentualnie wołowina. Wieprzowina nie jest dopuszczalna oczywiście z przyczyn religijnych i tutaj dochodzimy do Zobacz więcej
elementem pieprzu ziołowego. Nasiona gorczycy właściwie są bez zapachu. Dlatego przed dodaniem do potrawy można je uprażyć na oleju w celu uzyskania ostrego aromatu. Koperek Przyprawę stanowią liście Zobacz więcej
w zależności od kucharza. W Polsce w każdym domu jest inny tradycyjny sposób przygotowania bigosu i nikt nie próbuje narzucić jedynie słusznej wersji, podobnie zrobię z Musaką, proponuję jedną z Zobacz więcej
był obiad, który jedliśmy w przerwie między poranną i wieczorną zmianą. Co więcej, jako że jadłospisów nie stwierdzono, obiad codziennie był zagadką, która rozwiązywała się dopiero gdy w domu Zobacz więcej
Ulubiona przyprawa w kuchni Polskiej.Dodawana do zup,mięs mielonych,farszów mięsnych ,mięsno warzywnych,flaków,smalcu. Rozmaryn Używa się go do jagnięciny i baraniny,a także jako dodatek do każdego Zobacz więcej