bigos z baranina

Od lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna to inny. Jest giuwecz z baraniną i jest z wieprzowiną. Zobacz więcej
daktylami. 1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny 2 - 3 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy 1 szklanka suchej ciecierzycy Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Harira

Harira 336

2
skip to main | skip to sidebar Harira Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa 'gorący'. Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Musaka

Musaka 505

0
Musaka to chyba jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Ta zapiekanka z bakłażanów i mielonej baraniny ma chyba tyle wersji ile jest osób ją przygotowujących. To trochę tak jak z naszym Zobacz więcej
Tydzień w Pieninach…kwaśnica, baranina, placki po zbójnicku, bigos, pierogi z bryndzą, oscypek z żurawina… itd. itd. Same pyszności, rozkosz dla podniebienia Zainspirowana tymi daniami postanowiłam Zobacz więcej
:sól, czosnek, cebula, gorczyca, papryka słodka, pieprz czarny, bazylia, koperek, ziele angielskie, liście laurowe,majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
MIELONE Z ŁOPATKI

MIELONE Z ŁOPATKI 342

0
smakuje w leczo, bigosach, gulaszach i innych potrawach jednogarnkowych. Można ją dodawać do pizzy, frytek,potraw z jajek oraz pomidorów czy serów.Jest stosowana również do potraw z roślin Zobacz więcej
Calineczkazbajki
Calineczkazbajki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szybkowar
Bigos staropolski

Bigos staropolski 244

0
Bigos staropolski To nasze obowiązkowe danie na święta . Zawsze robimy bigos w taki sam sposób i zawsze gościom i nam smakuje. Mięso dodajemy niezbyt chude , tłuszcz to jest tu potrzebny:) . Ten mój Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 265

2
zł Schab środkowy wędzony 1 kg / 39,00 zł Baleron wiejski z własnej wędzarni 1 kg / 34,00 zł Pasztet domowy 1 kg / 35,00 zł Pasztet z jelenia na naturalnym maśle 1 kg / 59,00 zł Pasztet z gęsi Zobacz więcej
Składniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 Zobacz więcej
Bigosy węgierskie różnią się od naszych .W zasadzie jak na nasze oczekiwanie jest to kapusta duszona na ostro z papryką i pomidorami oraz mięsem .Mięso może być różne zależnie od regionu . Począwszy Zobacz więcej
mk27
mk27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MK gotuje
Zioła w kuchni

Zioła w kuchni 186

0
, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Ziele angielskie Potrawy mięsne, ryby, jarzyny np. szpinak, zupy, dziczyzny, sosów- Zobacz więcej
można troszkę przesadzić z ilością ;) Osobiście uwielbiam zioła. Sałatki warzywne bez oregano, czy rosół bez pieprzu ziołowego - dziękuję;) Niżej przedstawiam mały przewodnik po (moim zdaniem) Zobacz więcej
można troszkę przesadzić z ilością ;) Osobiście uwielbiam zioła. Sałatki warzywne bez oregano, czy rosół bez pieprzu ziołowego - dziękuję;) Niżej przedstawiam mały przewodnik po (moim zdaniem) Zobacz więcej
kasz, warzyw i mięsa, makaron nitki z mięsem, risotto, leniwe pierogi. W ograniczonej ilości: zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera. PRZECIWWSKAZANE Wszystkie potrawy smażone Zobacz więcej
Awersowy
Awersowy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
La Braseria
Harira

Harira 114

2
daniu niepowtarzalny aromat. Istotne jest także mięso, które pływa w harirze: baranina, ewentualnie wołowina. Wieprzowina nie jest dopuszczalna oczywiście z przyczyn religijnych i tutaj dochodzimy do Zobacz więcej
aromatu stosowany jest często łącznie z tymiankiem, szczególnie w konieczności zachowania diety bezsolnej. Sposób użycia majeranku zależy od rodzaju potrawy. Mięsa i wędliny przyprawia się przed Zobacz więcej
w zależności od kucharza. W Polsce w każdym domu jest inny tradycyjny sposób przygotowania bigosu i nikt nie próbuje narzucić jedynie słusznej wersji, podobnie zrobię z Musaką, proponuję jedną z Zobacz więcej
był obiad, który jedliśmy w przerwie między poranną i wieczorną zmianą. Co więcej, jako że jadłospisów nie stwierdzono, obiad codziennie był zagadką, która rozwiązywała się dopiero gdy w domu Zobacz więcej
sosu.Można go również dodać do pasztetów,zasmażonej kwaszonej kapusty,placków ziemniaczanych.Dodajemy go do potrawy pod koniec gotowania. Estragon Świeże listki dodajemy do twarożku,jajek ugotowanych Zobacz więcej