bigos z grzybami

Lekki i aromatyczny bigos w wersji bezmięsnej. Składniki kapusta kiszona 500 gram kapusta młoda 1/2 sztuki marchew 3 sztuki grzyby leśne (miałam mrożone,ale mogą być suszone) ilośc wg zasobów Zobacz więcej
Bardzo lubię bigos z grzybami i nie znam nikogo, kto w takiej wersji by mu się oparł. W zasadzie to zimą bigos musi zawierać suszone grzyby, a nie pieczarki, jak niektórym czasem przychodzi do głowy Zobacz więcej
„Jesień idzie…, nie ma na to rady” – śpiewają oburzeni końcem lata podczas gdy grzybiarze bardziej optymistycznie patrzą na świat Co zrobić gdy po udanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi Zobacz więcej
„Jesień idzie…, nie ma na to rady” – śpiewają oburzeni końcem lata podczas gdy grzybiarze bardziej optymistycznie patrzą na świat Co zrobić gdy po udanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu. Stare danie ale tak uwielbiane w moim domu, że gotując zawsze staram się przynajmniej ze 2 słoiki zawekować ;) Tym razem zrobiłam inny jak zawsze ciekawe czy im Zobacz więcej
To najlepsza kapusta, jaką ugotowałam w przeciągu ostatniego roku. Dla mnie, rzecz jasna :) Bigosożercy dzielą się na tych, którzy skrupulatnie wydłubują mięso z kapusty (to ja) i tych, którzy Zobacz więcej
Nie ma to jak tradycja i nasz polski bigos który zawsze jemy w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Charakterystyczna potrawa Bożonarodzeniowa Składniki: kapusta kiszona 3 kg zwyczajna kiełbasa 1 Zobacz więcej
Ciężko sobie wyobrazić Święta bez bigostu :) Ja bardzo lubię kapustę i powiem szczerze, że to jedno z tych dań, na które zawsze najbardziej czekam. W tym roku postanowiłam sama zrobić bigos, taki Zobacz więcej
Ciężko sobie wyobrazić Święta bez bigostu :) Ja bardzo lubię kapustę i powiem szczerze, że to jedno z tych dań, na które zawsze najbardziej czekam. W tym roku postanowiłam sama zrobić bigos, taki Zobacz więcej
Tradycyjny, rozgrzewający bigosik świąteczny, zrobiony z winy Paszczaków (bo ostatnio smaka mi narobili, jak ugotowali bigos na Mikołajkowe Targi z Pomponem :-) ) obecny w moim domu na każdym święcie Zobacz więcej
Pokazywałam już na blogu kilka rodzajów bigosu, klasyczny według przepisu mojej Mamy, letni z młodej kapusty, wegetariański a ostatnio ugotowałam jeszcze inną wersję, wykorzystując świeże grzyby i Zobacz więcej
Bigos znany od pokoleń z dziada pradziada. Nasze polskie narodowe, sztandarowe danie i chyba żadne inne państwo nie ma tak bardzo charakterystycznej potrawy w swoim menu. Kiszona kapusta? Przecież Zobacz więcej
Wiem, poszalałam... Ale zacznijmy od samej idei bigosu - sycący, często tłusty, zimowy. Najważniejszy składnik - kapusta kiszona - doskonały i naturalny sposób konserwacji warzyw. Dobre dla człowieka Zobacz więcej
Bigos w świątecznej odsłonie:) Potrzebne składniki: ziele angielskie, kiełbasa, liść laurowy, śliwki suszone, boczek parzony, pieczarki, łopatka, boczek, olej, kapusta kwaszona, główka kapusty Zobacz więcej
Nasz ulubiony, wegański bigos. Z dodatkiem soczewicy, słodzony marchewką i suszonymi śliwkami. Smakuje całej rodzinie! Polecamy... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, opłukanej i lekko posiekanej 1 Zobacz więcej
Wędzone Śliwki węgierki mają zupełnie inny smak niż te , które rosną w słonecznej Kalifornii i noszą miano kalifornijskich . Ich aromat jest mocny, dymny, słodko gorzki, wytrawny, niebanalny. Są sporo Zobacz więcej
Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok… nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Zobacz więcej
Świąteczny, wegetariański bigos z kiszonej kapusty, grzybów i soczewicy | mój przepis na życie mój przepis na życie Szukaj Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Strona główna Kilka Zobacz więcej
w środku. Pierwsze testy - proste mięsa i warzywa - wypadły obiecująco. Postanowiliśmy więc zrobić coś bardziej wymagającego. Padło na bigos, bo to potrawa wręcz stworzona żeby przygotować ją w Zobacz więcej
kapusty ( nie za długo bo będzie ciapa) Na patelni rozgrzać tłuszcz i pokrojona w kostkękiełbasę podsmażyć i dodać do bigosu to samo robimy z cebulą i mięsem obranym z żeberek. Po czym zrobić Zobacz więcej