Ostatni przepis przed Świętami pochodzi z książki Kuchnia Polska według Karola Okrasy, jest to obłędny bigos na kaczce z dodatkiem suszonych śliwek. W smaku odbiega całkowicie od bigosu, którego
Zobacz więcej
tak, ma to zabrzmieć dziecinnie, ale taka jest prawda - jedno z niewielu wspomnień z dzieciństwa, gdy pamiętam, że coś jem, to wspomnienie gdy jem bigos i myślę sobie, że chciałabym być, jak nazywałam
Zobacz więcej
Składniki: 2 kg kapust kwaszonej 500 g kapusty słodkiej 300 g boczku wędzonego 300 g wiejskiej kiełbasy czosnkowej 300 g karkówki z dzika (ja użyłam karkówkę wieprzową) 100 g prawdziwków suszonych 100
Zobacz więcej
Bigos w świątecznej odsłonie:) Potrzebne składniki: ziele angielskie, kiełbasa, liść laurowy, śliwki suszone, boczek parzony, pieczarki, łopatka, boczek, olej, kapusta kwaszona, główka kapusty
Zobacz więcej
To danie z historią choć mi nie do końca znaną. Kiedy tydzień temu odwiedziliśmy dom rodzinny Małżona nagle mój monż zapytał "Mamo a pamiętasz jak gotowałaś kapustę z kaszą?". Mama oczywiście
Zobacz więcej
Ma cudowny aromat i przypomina mi smak bigosu który robiła moja babcia. Suszone śliwki nadają mu fajny smak. Obowiązkowo musi być dodane też wino czerwone. 2 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty
Zobacz więcej
Bigos wigilijny to nic innego, jak świąteczna postna kapusta, przygotowana z grzybami oraz suszonymi śliwkami. Ma bardziej urozmaicony skład od prostej wigilijnej kapusty z grzybami, a co za tym idzie
Zobacz więcej
Taki postny jada się tylko raz wroku, nakolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny zmięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych iśliwek wędzonych. Muszą być koniecznie
Zobacz więcej
Wędzone Śliwki węgierki mają zupełnie inny smak niż te , które rosną w słonecznej Kalifornii i noszą miano kalifornijskich . Ich aromat jest mocny, dymny, słodko gorzki, wytrawny, niebanalny. Są sporo
Zobacz więcej
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg białej kapusty 300 g pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki) 400 g wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, kiełbasy jałowcowej) 100 g świeżego
Zobacz więcej
Bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej . Mój bigos jest troszkę bardziej nowoczesny ale niemniej smaczny , lekko kwaśny z słodką nutką śliwki . Najlepiej smakuje trzeciego dnia . składniki na
Zobacz więcej
Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Jego sekret tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest
Zobacz więcej
Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe
Zobacz więcej
Aromatyczne Święta cz.3 - bigos ze śliwkami... Przyszła wreszcie pora na trzecią świąteczną potrawę. Tym razem specjalistą w tej dziedzinie stał się mój tata, który przygotowywanie bigosu opanował do
Zobacz więcej
Pin It narzędzia pracy: wielki garnek o grubym dnie skład: 3 kg porządnej kiszonej kapusty odciśniętej z nadmiaru kwaśnego soku 500 g podwędzanej dobrej kiełbasy 500 g chudej wołowiny 200-400 g boczku
Zobacz więcej
Bigos nie jest fotogeniczny ;) Ale jest przepyszny w smaku, dla mnie zawsze będzie kojarzył się z długo wyczekiwanymi Świętami:) W Wigilię oczywiście go nie jedliśmy, ale bigos czekał sobie spokojnie
Zobacz więcej
Bigos z winem i śliwkami | Mienta blog Strona główna O MNIE Moje publikacje WSPÓŁPRACA Kontakt Wybierz kategorie Babeczki i muffiny(50) Bezglutenowe(46) Chleb i bułki(28) Ciasta i torty(155)
Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego bigosu mojej Mamy. Nasz rodzinny przepis jest prosty i nie wymaga dużo pracy a jedynie kilkudniowego, cierpliwego gotowania i schładzania. Z czystym sumieniem
Zobacz więcej
Bigos w wersji dietetycznej z indykiem i wędzonymi śliwkami. Niskokaloryczny, a dzięki dodatkowi suszonych grzybów i wędzonych śliwek bardzo aromatyczny. Naprawdę bardzo smaczna alternatywa dla
Zobacz więcej