bimber z pomarańczy

gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Poncha

Poncha 1311

2
Jak to mówią na Maderze, dzień bez poncha, dniem straconym. Aguardente to bimber, w smaku podobny do gruzińskiej chachy lub chorwackiej rakiji. Dużą rolę, smakową, odgrywa miód i cytrusy. Można zrobić Zobacz więcej
Kowalskich... może rozgrzeje i Was. Zimowa rozgrzewająca herbata z imbirem, pomarańczą i goździkami Duży dzbanek: Dwie łyżki herbaty Earl Gray Pół pomarańczy ze skórką Kawałek imbiru wielkości kciuka Zobacz więcej
. Składniki 2 litry dobrego bimbru (ok. 60-70%) 4 cytryny 4 kiwi 2 mandarynki 2 słodkie grejfiuty 3 pomarańcze 50 ml miodu (najlepiej swojskiego) Podane składniki wystarczyły mi na wypełnienie Zobacz więcej
z mocną grecką kawą, w której smaku i aromacie się zakochałam. CO PRZYWIEŹĆ Z RODOS? Rodos słynie z miodów, szczególnie tymiankowego, piniowego i z wrzośca o nazwie Erica, oliwy z oliwek oraz Zobacz więcej
misiuziu
misiuziu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Studenckie gotowanie
Ehh te kobiety...

Ehh te kobiety... 360

0
(1)ciastko(1)ciasto francuskie(3)ciemna fasola(1)cola(2)cukier(31)cukier puder(5)cukier waniliowy(6)cukierki(1)curry(2)cynamon(5)cytryna(8)czekolada biała(1)czekolada gorzka(7)czekolada Zobacz więcej
misiuziu
misiuziu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Studenckie gotowanie
Suflet z pora

Suflet z pora 378

1
to. Zainspirowałem się tym wpisem, ale oczywiście musiałem trochę pozmieniać :P Składniki: por serek wiejski 3 jajka mąką (ze 3 łyżki) proszek do pieczenia ser (najlepiej jakiś słony) sól i pieprz Zobacz więcej
, jednak ta kolacja wyjątkowo zapadnie mi w pamięci właśnie przez Polskie smaki. Z racji tego, że menu zostało zmodyfikowane na moje potrzeby żywieniowe, nie przedstawia dokładnie tego co jadłam, Zobacz więcej
z gatunku Coral Branca. Lokalny drink poncha w Sunny Bar, Camara do Lobos Z lokalnych trunków, przyznaję, podbił mój smak orzeźwiający bimber z trzciny cukrowej, miodu, cukru trzcinowego oraz Zobacz więcej
, przypominający powiedzmy mieszaninęmarchwi i pomarańczy. Butle oferowane są na przydrożnych straganach ustawionychprzed domami producentów w rewelacyjnej cenie 10 peso/sztuka. Tuba podobno Zobacz więcej
kolendry, która w Gruzji jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do potraw. Kraj winem płynący Mówiąc o gruzińskiej kuchni nie można pominąć lokalnych trunków. Słynna w świecie jest oczywiście Zobacz więcej
, ale również mają swoją wersję bimbru w postaci grappy (wódka z moszczu winogron). Tylko dla smakoszy ;-) Piwo także nie jest włoską domeną, chociaż można się napić przyzwoitego Birra Moretti lub Zobacz więcej
dalej, jednak nie jest to wieża zwykła, tylko pomysłowa atrakcja. Codziennie bowiem przez 15 minut, leje się tu bez ograniczeń czacza – gruziński bimber. Wystarczy przyjść o określonej godzinie i Zobacz więcej
w Polsce. Na dodatek mieści się tam gospoda serwująca najlepszą babkę ziemniaczaną- Łukaszówka, nie raz na oto gospoda wygrywała konkursy na najlepsze danie Podlasia.Kruszyniany- co tu dużo pisać , Zobacz więcej