birma

ZOBACZ TAKŻE:

Moni
Moni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Eskapady
Zupa rybna z makaronem (Birma)

Zupa rybna z makaronem (Birma) 111

Taka zupa jest tradycyjnym daniem kuchni birmańskiej, podawana jest często z sercem kwiatu bananowca i dodatkami w postaci m.in. liści kolendry, suszonego chili, jajek na twardo lub limonek. Zobacz więcej
Składniki dla 2 osób: kilkanaście krewetek, najlepiej surowych 1 cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki mielonej papryki pół łyżeczki drobno posiekanych czerwonych papryczek chili Zobacz więcej
Długa przerwa była w gotowaniu nowości, ale obiecuję poprawę. Koniec z lenistwem... no, umiarkowany koniec ;) Wracamy do naszego egzotycznego (choć nie zawsze) projektu. Przez lata zmagałam się ze Zobacz więcej
Przed wyjazdem z Polski o kuchni birmańskiej nie wiedziałam nic oprócz tego, że jej podstawowym składnikiem jest ryż... Jedzenie jest częścią kultury, o której chciałam dowiedzieć się jak najwięcej, Zobacz więcej
marcin.mroczko
marcin.mroczko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Facet z przepisem
Curry po birmańsku

Curry po birmańsku 42

Ostre i fantastycznie rozgrzewające danie. Wg uznania można użyć dowolnego mięsa (ja wykorzystałem wołowinę). Czas przygotowania: 60 minut Składniki dla 4 osób: 500 g wołowiny (np. na gulasz) 500 ml Zobacz więcej
Oryginalnego tofu z soi nie lubię i nie trawię (dosłownie) a w mojej kuchni i spiżarni nie ma niczego, co ma jakąkolwiek zawartość tego najczęściej genetycznie modyfikowanego składnika. Ale – nie Zobacz więcej
mniumniu
mniumniu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MniuMniu
Birmańskie tofu

Birmańskie tofu 368

O kuchni hinduskiej, chińskiej czy tajskiej mówi i pisze się stosunkowo dużo. Każda z nich posiada odrębny (i na swój sposób, bardzo różnorodny) charakter wynikający z kultury i klimatu danego kraju. Zobacz więcej
vegeluna
vegeluna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
vegeluna
tofu birmańskie

tofu birmańskie 85

www.freethepuppets.com www.neurokultura.pl www.mamcie.ie https://www.facebook.com/SlingShoe Zobacz więcej
Kilka dni przed Świętami otrzymałam od firmy Fanex taką oto wspaniałą paczkę, z produktami do testowania. Dziękuję. Firma FANEX to producent sosów, majonezów, musztard, ketchupów, dressingów, marynat Zobacz więcej
W ostatnim czasie, w ramach współpracy z firmą "Orzech" mam okazję na przetestowanie kilku produktów. W paczce, którą otrzymałam znalazły się takie produkty jak: ćwikła buraczki tarte z chili powidła Zobacz więcej
Veganbanda
Veganbanda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.veganbanda.pl
Birmańskie frytki

Birmańskie frytki 70

Birmańskie frytki, czyli birmańskie tofu smażone w głębokim tłuszczu. Podobno Birmańczycy lubią je w takiej formie. Faktycznie dobre! Birmańskie frytki Wykonanie: Tofu z ciecierzycy (przepis Zobacz więcej
pinkyyy
pinkyyy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kucharka w baletkach
Tofu birmanskie

Tofu birmanskie 71

Ostatnio zabrałam Was do Japonii, a dzisiaj wciąż pozostając w Azji kierujemy się do Birmy i robimy najbardziej oryginalne tofu, czyli tofu z ciecierzycy! Kiedy pierwszy raz trafiłam na ten przepis Zobacz więcej
Birmańskie curry z wieprzowiną podaję dzisiaj na specjalne zamówienie Izy, którą skutecznie "zaraziłam" miłością do azjatyckiego jedzenia a jej rodzina domaga się coraz to nowych receptur. Nie mam Zobacz więcej
Tradycyjnie tofu robi się z mleka sojowego - podejrzewam, że w takiej formie jest ono znane każdemu z Was. Pochodzi z Chin i jest tam wytwarzane podobno już od 164 roku. Nie każdy jednak wie, że tofu Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu, pyszną i soczystą, lekko pikantną i lekko kwaskowatą karkówkę wieprzową po birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taste me!
Tofu birmańskie (tofu z ciecierzycy)

Tofu birmańskie (tofu z ciecierzycy) 131

Birmańska wersja znanego wszystkim chińskiegotofu. Jest znacznie szybsze i prostsze w przygotowaniu. Zamiast mleka sojowego, używamy mąki z ciecierzycy i wody. Składniki mieszamy i gotujemy. Bez Zobacz więcej
Przed wyjazdem z Polski o kuchni birmańskiej nie wiedziałam nic oprócz tego, że jej podstawowym składnikiem jest ryż... Jedzenie jest częścią kultury, o której chciałam dowiedzieć się jak najwięcej, Zobacz więcej
Dzisiaj zarówno u mnie jak i u Emilki z bloga Turcja od kuchni na stole gościł pilav z kaszy bulgur. Zrobiłyśmy inne wersje więc warto zerknąć do Emili po wersje z karczochem. Czytaj więcej » Zobacz więcej
Feta jest bardzo wdzięcznym dodatkiem w kuchni. Jej intensywny smak idealnie sprawdza się w sałatkach i zapiekankach. Bezmleczną fetę możemy otrzymać przez marynowanie tofu albo dodając odpowiednie Zobacz więcej
Choć tofu kojarzy się z weganizmem i kuchnią azjatycką, którą coraz bardziej lubię, nie jem go prawie wcale. Moim zdaniem jest drogie i trudno dostępne (w miejscach innych niż duże miasto), a fakt, że Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: