biscotti

Biscotti to włoskie ciasteczka dwukrotnie pieczone, dzięki czemu są niezwykle kruche i chrupiące. Tradycyjnie dodaje się do nich dużą ilość migdałów ale bez dodatków też są smaczne. Składniki: 60g Zobacz więcej
Cantucci lub Biscotti to tożsame nazwy włoskich ciasteczek z Toskanii, pewnie nieraz się z nimi spotkałeś podczas trwania „tygodnia włoskiego” w znanych marketach. Skład jednak pozostawia wiele do Zobacz więcej
echelon
echelon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne pomyłki
Bakaliowe biscotti

Bakaliowe biscotti 9

Składniki: - 500 g mąki - 4 jajka - 140 g cukru -160 ml oleju - 80 g suszonych plastrów mango - 80 g suszonego ananasa - 100 g suszonych wiśni - 60 g migdałów - 60 g niesolonych pistacji - 2 łyżeczki Zobacz więcej
Biscotti Zdarzyło nam się kiedyś być we włoskiej restauracji. W momencie jej opuszczenia dostaliśmy na drogę po dwa ciasteczka. Były to właśnie biscotti. Były smaczne, ale strasznie twarde. Wtedy nie Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam Was na włoskie cytrynowe Biscotti z makiem. Na blogu znajdziecie już Cantuccini z orzechami włoskimii Biscotti z żurawiną i pistacjami. Niezależnie od tego, jakie dodatków użyjecie, Zobacz więcej
Kiedy ostatnio weszłam do pobliskiej piekarni mój wzrok padł prosto na nie. Kruche, migdałowe biscotti. Udało mi się opanować pokusę, ale tylko dlatego że wiedziałam iż mogę zrobić sobie w domu ich Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Dyniowe biscotti

Dyniowe biscotti 26

Kulinarny aforyzm : Nieobecność gasi małe uczucia, lecz rozpala wielkie, niczym wiatr, co gasi świeczkę, ale wznieca pożar. François de La Rochefoucauld Uwielbiam biscotti, a jesienią takie Zobacz więcej
Jużupiekłyśmypierwszączęść świątecznychciasteczek. Wiele z nich trafiło do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka naświęta, ale wątpię, czy doczeka choćby Mikołajek;)Nasze ulubione Zobacz więcej
Kolejne przepisy na biscotti przeszły fazę testów. I powiem szczerze, że temu przepisowi na starcie dawałam mniejsze szanse na zawojowanie moich kubków smakowych. Ale wyszło na to, że się pomyliłam. Zobacz więcej
Biscotti (cantuccini) – włoskie połączenie smaku maślanych ciasteczek, kruchości sucharków i aromatu pieczonych orzechów. Chrupiące (ale nie twarde!), intensywnie migdałowe, o cudownym, Zobacz więcej
Cantuccini (Biscotti di Prato), … czyli biszkopty z Prato … te toskańskie ciasteczka, suche i twarde, napakowana migdałami o cytrusowej nucie są wręcz idealne do maczania w dobrej kawie lub białym Zobacz więcej
Evitaa
Evitaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gęba w niebie
Biscotti

Biscotti 301

Choć większość lata już za nami, ostatnie dni obfitują w prawdziwe upały. Miło byłoby je spędzić w śródziemnomorskim klimacie, w jakimś południowym raju. Wspominam moje nastoletnie podróże do Włoch i Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
BISCOTTI

BISCOTTI 189

Odlot! Tak krótko podsumuję wrażenia smakowe po spożyciu pierwszego, dwa razy pieczonego, ciasteczka biscotti z tego przepisu. Biscotti(lub jeśli wolicie dokładniejszą nazwęcantucci)są po prostu Zobacz więcej
Kinga M.
Kinga M. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjedz ze smakiem...
Biscotti

Biscotti 113

Kolejny przepis z serii włoskie specjały, które uwielbiam. Dzisiaj na podwieczorek proponuje migdałowe ciasteczka zwane Biscotti. Nazwę swoją zawdzięczają tym, iż piecze się je dwa razy.Świetnie Zobacz więcej
Biscotti, zwane także cantucci lub cantuccini, to rodzaj włoskich ciasteczek o korzeniach wywodzących się z Toskanii. Najbardziej klasyczna wersja to wersja z grubo siekanymi migdałami. Jako dodatki Zobacz więcej
dellthy
dellthy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dellthy
Biscotti

Biscotti 112

Kiedyś, kiedy po raz pierwszy je zobaczyłam pomyślałam sobie, że to jakaś wysuszona skórka od chleba z rodzynkami. Potem coraz częściej widywałam je w jakiś programach i blogach kulinarnych i Zobacz więcej
MrsCake
MrsCake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sweet Corner 8
Biscotti

Biscotti 102

Podstawowa, najprostsza, napakowanamigdałamiwersja biscotti, czyli włoskich sucharków. Moczymy je - zawsze - w kawie/herbacie/słodkim winie/ciepłym mleku :) zanim zaczniemy się w nie wgryzać :) (tak Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Biscotti

Biscotti 147

Biscotti Chciałabym w tym roku podarować każdemu z moich bliskich jakiś maleńki upominek zrobiony przeze mnie. Jednym z pomysłów są biscotti, przepyszne słodkie i twarde biszkopty, które po zanurzeniu Zobacz więcej
katie's wonders
katie's wonders Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
katie's wonders
Biscotti

Biscotti 84

Biscotti Spokój, nowa muzyka opowiada o zachodzącym słońcu. Powietrze pachnie zmoczonym kurzem, za oknem znów pada, pomruki burzy mówią, że mamy już prawie lato. Wyrośnięty szparag w krzywym wazonie Zobacz więcej