Przepis na biszkopt

Maka
Maka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maka od kuchni
Biszkopt

Biszkopt 3029

Biszkopt idealny - dla wielu stanowi nie lada wyzwanie. Mam nadzieję, żepo wypróbowaniu tego przepisunie będziecie już chcieli próbować innego! To doskonała baza wszystkich tortów oraz ciast z Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Biszkopt

Biszkopt 1676

12 kwi 2013 Biszkopt idealny Biszkopt, to z pozoru proste ciasto, a jednak często upieczenie dobrego, nieopadającego biszkoptu graniczy z cudem. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Biszkopt

Biszkopt 3010

Dużym niedopatrzeniem było nieumieszczenie na blogu osobnego wpisu o biszkopcie. Jest on podstawą bardzo wielu ciast, a i przepisów na biszkopt jest niemało. Najprawdopodobniej na tym jednym, u mnie, Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Biszkopt

Biszkopt 1851

To właśnie biszkopt jest podstawą większości tortów. Może być też spodem do niektórych ciast czy deserów. Sekretem udanego biszkoptu jest dokładne ubicie jajek z cukrem. Biszkopt powinien wtedy Zobacz więcej
bea2a
bea2a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Kobiety
Biszkopty (od 9 mż)

Biszkopty (od 9 mż) 4681

Ostatnio przeglądałam na półkach sklepowych biszkopty dla dzieci. Jednak po przeczytaniu ich składu doszłam do wniosku, że sama wolę upiec biszkopciki dla mojej córki. Sklepowe w swoim składzie Zobacz więcej
SmakoWirówka
SmakoWirówka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowirówka
Biszkopt

Biszkopt 1633

Najlepszy biszkopt pod słońcem - puszysty, lekki, idealny. Przepis pochodzi z bloga. Biszkopt nie opadł, równo się piekł, ładnie odszedł od blaszki, ładnie się kroił, rewelacyjnie smakował. Biszkopt Zobacz więcej
Katarzynka
Katarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczęśliwa kuchnia
Biszkopt

Biszkopt 1315

Biszkopt, który wyjdzie zawsze!Jest cienki, a jednocześnie może służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane Zobacz więcej
slodkiefantazje
slodkiefantazje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie fantazje
Biszkopt idealny

Biszkopt idealny 7757

Biszkopt idealny Tagi: biszkopt idealny, ciasto biszkoptowe, biszkopt najlepszy, przepis na biszkopt, biszkopty, ciasta biszkoptowe Artykułem na temat biszkoptów wszelkiej maści zamierzam Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Biszkopt

Biszkopt 2027

Biszkopt do tortu robi się naprawdę szybko, ale nie jest to ciasto bardzo proste. Trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Do biszkoptu używamy tylko trzech składników: mąki, jajek oraz cukru. Zobacz więcej
Wypieki Pauli
Wypieki Pauli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Pauli
Biszkopt

Biszkopt 3960

Podstawowy przepis na biszkopt rzucany, który się zawsze udaje. Idealny do tortów i nie tylko :-) Biszkopt pięknie wyrasta, wychodzi puszysty i lekko wilgotny :-) Bardzo polecam! Składniki na Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Biszkopt

Biszkopt 3668

Tort w prezencie urodzinowym chcę wykonać. Ile razy piekę biszkopt, przypomina mi się moja mordęga i kozi upór związany z początkowymi próbami upieczenia owego. Albo piekarnik był nie taki, albo mąka, Zobacz więcej
Mała kuchareczka
Mała kuchareczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mała kuchareczka
Biszkopt

Biszkopt 2056

Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Ubijamy żółtka z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Następnie Zobacz więcej
gosijka
gosijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gosiawkuchni.blox.pl
Biszkopt

Biszkopt 2383

Po co robić biszkopt, skoro można pójść do sklepu i sobie kupić? Właśnie po to, żeby poznać pyszny, delikatny smak domowego biszkoptu! Te ze sklepu nie są tak delikatne, puszyste i smaczne jak te Zobacz więcej
Monikabielawa1
Monikabielawa1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niezapomniane smaki
Biszkopt

Biszkopt 4749

Mała rzecz a cieszy. Taki zwykły biszkopt ale jakdla mnie jest to Biszkopt idealny :) Wyszedł równiusieńki mięsisty, a jednocześnie puszysty. Do osiągnięcia takiego efektu trzeba było zastąpić część Zobacz więcej
KobietaGotuje
KobietaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kobieta Gotuje
Biszkopt

Biszkopt 2136

Biszkopt jest pyszny, może być zjedzony sam z soczkiem, kawką lub herbatką. Równie dobrze może być wykorzystany jako biszkopt do różnego rodzaju tortów. Najlepsze i najważniejsze jest to, że ten Zobacz więcej
Bilcia
Bilcia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malpandom.blogspot.com
Biszkopty

Biszkopty 788

Moje dziecko bardzo lubi biszkopty - niestety te ze sklepu są bardzo nafaszerowane chemią dlatego ja czasem robię mu domowe. Biszkopty: - 3 jajka - pół szklanki mąki pszennej - 4 łyżki cukru Żółtka Zobacz więcej
Olla
Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RAROSSA
BISZKOPT

BISZKOPT 4720

Przepis na biszkopt, który może być podstawą do ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego Zobacz więcej
mojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucanylub biszkopt kakaowy, który Zobacz więcej

Biszkopt jest rodzajem lekkiego ciasta. Przygotowuje się go na bazie jaj, mąki i cukru, bez dodatku drożdży. Najczęściej do biszkoptu dodaje się mąkę pszenną, ale można ją równie dobrze zastąpić ziemniaczaną, orkiszową, kukurydzianą lub kokosową. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób chorych na celiakię, ponieważ nie muszą one rezygnować z jedzenia biszkoptu, wystarczy, że użyją mąki bezglutenowej. Wypieki na bazie biszkoptu należą do jednych z najbardziej lubianych i popularnych. Należą do nich przede wszystkim torty, ale też ciasta (np. z galaretką), babeczki, rolady. Ciasta biszkoptowe charakteryzują się puszystością i delikatnością. Obok tradycyjnych przepisów na biszkopt, można znaleźć sporo oryginalnych, np. wspomniany wyżej biszkopt bezglutenowy, czy biszkopt genueński (bez użycia proszku do pieczenia).

Do przygotowania tradycyjnego biszkoptu potrzebujemy jajek, mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej (pół na pół), proszku do pieczenia oraz drobnego cukru do wypieków. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia należy przesiać do dużej miski. W drugim naczyniu ubijamy białka i stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy cukier oraz żółtka jaj. Następnie do masy jajecznej dodajemy mieszankę mąki, skrobi i proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Gotową masę biszkoptową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30-40 minut). Gotowy biszkopt studzimy. Nadaje się on idealnie zarówno do tortów, jak i innych ciast. Biszkopt można przygotować także bez użycia proszku do pieczenia. Aby jednak ładnie wyrósł i nie opadł po upieczeniu, należy właściwie ubić białka (nie mogą być przebite).

Innym rodzajem biszkoptu jest biszkopt genueński, czyli maślany, przyrządzany również bez dodatku proszku do pieczenia. Do jego zrobienia wykorzystuje się ciepłe, podgrzane jajka, które ubija się w całości. Można ubijać jajka nad parą wodną, ale w tej technice przydatny jest termometr cukierniczy. Jeżeli takiego nie posiadamy, możemy po prostu pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania biszkoptu, jajka włożyć do ciepłej (niewrzącej) wody. Masło należy z kolei roztopić i odłożyć do ostygnięcia. Do miski wbijamy całe jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Całość ubijamy do momentu, aż powstanie gładka, puszysta masa. Następnie do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, a na końcu roztopione masło. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy. Masę biszkoptową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt należy od razu wyjąć i opuścić na ziemię (z wysokości około 40 cm), aby nie opadł. Biszkopt genueński jest lekki i puszysty oraz mniej suchy niż tradycyjny. Jest jednak niewątpliwie trudniejszy w wykonaniu.

Biszkopt możemy przyrządzić także w wersji bezglutenowej. Możemy wykorzystać do tego celu dowolną mąkę bezglutenową (kukurydzianą, ryżową, orkiszową), wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Poza tym potrzebujemy także jajek, cukru, oleju oraz bezglutenowego proszku do pieczenia, choć możemy z niego także całkowicie zrezygnować. W innej wersji, zamiast mąki bezglutenowej możemy użyć bardzo drobno zmielonych orzechów (włoskich, migdałów, laskowych). Biszkopt przyrządzony w ten sposób wychodzi bardzo delikatny i aromatyczny. Biszkopty bezglutenowe są równie smaczne co tradycyjne, jedyną ich wadą jest to, że lekko opadają po upieczeniu i nie wychodzą idealnie gładkie. Świetnie jednak komponują się z różnego typu masami i owocami. Wszystkie rodzaje biszkoptów możemy także przygotować w wersji czekoladowej, wystarczy do ciasta dodać odrobinę kakao.

Biszkopt może posłużyć nam do przygotowania tortów. Należy w takim wypadku upiec go w okrągłej formie, a po ostudzeniu przekroić na dwie lub trzy części i nasączyć np. ponczem, kawą lub mocną herbatą, aby nie był zbyt suchy. Poza tym możemy wykorzystać ciasto biszkoptowe do przyrządzenia pysznych i lekkich rolad. Po upieczeniu należy biszkopt natychmiast wyjąć z formy na ręcznik, a następnie zwinąć go wzdłuż dłuższego boku i zostawić do ostygnięcia. Następnie biszkopt rozwijamy, nakładamy masę (np. bitą śmietanę) oraz inne składniki (np. owoce) i ponownie zwijamy go w roladę. Całość chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem.