biszkopt puszysty/idealny

Idealny puszysty biszkopt to nieodłączny składnik tortów, rolad, a także wielu polskich ciast z owcami. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Biszkopt składa się z trzech głównych składników: jaj, mąki i cukru. Dobrze przygotowany nie potrzebuje proszku do pieczenia, ani innych spulchniających dodatków.

\ \

Istnieje wiele odmian biszkoptów. Popularne są biszkopty z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju) lub mąki ziemniaczanej, dzięki której biszkopt lepiej się kroi. Wiele osób nie piecze biszkoptów obawiając się zakalca – można jednak łatwo zminimalizować ryzyko jego powstania. Po pierwsze do pieczenia biszkoptów nie należy używać składników prosto z lodówki – muszą mieć koniecznie temperaturę pokojową. Mąkę na biszkopt warto przesiać dwukrotnie przez sito – napowietrzy to ją i ułatwi biszkoptowi rośnięcie. Równie istotne jest bardzo dokładne ubicie białek. Należy łączyć je z mąką delikatnie, by nie zniszczyć ich piankowej struktury. Biszkoptu nie wolno piec zbyt długo – inaczej będzie suchy i będzie wymagał nasączenia. Pamiętajmy, że puszysty biszkopt kroi się najlepiej dopiero po całkowitym ostygnięciu lub na drugi dzień.

aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
BISZKOPT PUSZYSTY/ IDEALNY

BISZKOPT PUSZYSTY/ IDEALNY 70356

11
Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część Zobacz więcej
np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej(samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego Zobacz więcej
Dość lekki, orzeźwiający deser - idealny na upały, banalny w przygotowaniu. Mięciutki biszkopt, puszysta i delikatna masa śmietankowa przykryta musem truskawkowym – klasyczne połączenie, któ... Zobacz więcej
Ten biszkopt niczym wsmaku nie odbiega od tego tradycyjnego na mące pszennej. Jest lekki, puszysty, idealny na tort. Jeżeli będziecie postępować zgodnie zmoimi krokami, biszkopt zawsze Wam się uda. Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Tort kawowy

Tort kawowy 1652

4
Idealny tort dla smakoszy kawy. Puszysty biszkopt kawowy, przełożony masą z serka mascarpone, bitej śmietany i kawy oraz dżemem z czarnej porzeczki. Smak tortu dodatkowo wzbogacony likierem amaretto Zobacz więcej
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lekki, puszysty biszkopt zmasą zjogurtu greckiego imascarpone posypany owocami – topyszna rozkosz dla podniebienia Takie biszkoptowe omlety toidealny pomysł na Zobacz więcej
Lato to czas imprez organizowanych pod gołym niebem. Cytrynowe babeczki z kremem to propozycja dla tych, którzy lubią swoje słodkości zabierać na pikniki. Delikatny, puszysty i lekko kruchy biszkopt Zobacz więcej
kalwilaletnia
kalwilaletnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ogród od kuchni
Tort bananowy

Tort bananowy 398

0
Tort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak Zobacz więcej
Sezon truskawkowy przywitałam tym ciastem. Ma wszystko to, co kojarzy mi się z typowo letnimi wypiekami - delikatny biszkopt, puszysta i kremowa masa oraz galaretka z kawałkami owoców. Idealny na Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Ciasto czekoladowo - kawowe

Ciasto czekoladowo - kawowe 135

1
Dzisiaj mam dla Was znowu słodki wpis. Ciasto na bardzo puszystym kawowym biszkopcie jest bardzo smaczne. Do biszkoptu kawa musi być rozpuszczalna taka w formie granulatu a nie proszku. Bo dzięki Zobacz więcej
Tort dla 9 letniej jubilatki z subtelnym kwiatowym akcentem, na szczycie zdobiony monogramem. W środku kokosowy biszkopt, przełożony dżemem malinowym i kokosową bitą śmietaną, a górne piętro Zobacz więcej
Mój przepis na ciastko z krem jest bardzo prosty. Do przygotowania przepisu użyłam mój ulubiony krem cukierniczy z dodatkiem skórki cytrynowej, puszysty biszkopt oraz syrop cukrowy z dodatkiem rumu. Zobacz więcej
Prosty-Pyszny-Puszysty. Tradycyjny biszkopt idealny zarówno jako baza do tortu jak i solo na lekki podwieczorek.(spróbujcie go podać z gęstym ciepłym sokiem malinowym domowej roboty....hmmmm pycha) 4 Zobacz więcej
elka72
elka72 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni i ogrodzie
Tiramisu

Tiramisu 467

1
Pyszny włoski deser podany mocno schłodzony idealny do popołudniowej kawki,chociaż podobno tradycyjne tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie zwłaszcza w upalne dni. 6 żółtek 6 łyżek Zobacz więcej
Lekki puszysty deser, idealny na gorące dni ;) potrzebne składniki: 2 galaretki (ja miałam poziomkową i cytrynową), 200ml mleka skondensowanego, biszkopty (nie są konieczne) Galaretkę poziomkową Zobacz więcej
Dzisiaj testowałam nowy przepis na biszkopt. Jeszcze w takiej wersji nie próbowałam. Przepis rewelacyjny, a składa się ze skrobi kukurydzianej, jajek i cukru. Nie zawiera on produktów mlecznych ani Zobacz więcej
Puszysty, wysoki i zawsze się udaje. Idealny jako baza do tortów. Składniki 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka Zobacz więcej
Miękki, puszysty biszkopt z truskawkami. Znika w błyskawicznym tempie. Idealne ciasto na nadchodzący sezon truskawkowy. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki: 300 g truskawek 1/2 Zobacz więcej
Kiedyś bardzo dawno robiłam go razem z mamą, potem zapomniany przepis leżał gdzieś na dnie szuflady a ostatnio przypomniał mi się gdy w kuchennym koszyku dojżewały banany. Idealny deser bez pieczenia Zobacz więcej