Przepis na biszkopt puszysty/idealny

Idealny puszysty biszkopt to nieodłączny składnik tortów, rolad, a także wielu polskich ciast z owcami. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Biszkopt składa się z trzech głównych składników: jaj, mąki i cukru. Dobrze przygotowany nie potrzebuje proszku do pieczenia, ani innych spulchniających dodatków.

\ \

Istnieje wiele odmian biszkoptów. Popularne są biszkopty z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju) lub mąki ziemniaczanej, dzięki której biszkopt lepiej się kroi. Wiele osób nie piecze biszkoptów obawiając się zakalca – można jednak łatwo zminimalizować ryzyko jego powstania. Po pierwsze do pieczenia biszkoptów nie należy używać składników prosto z lodówki – muszą mieć koniecznie temperaturę pokojową. Mąkę na biszkopt warto przesiać dwukrotnie przez sito – napowietrzy to ją i ułatwi biszkoptowi rośnięcie. Równie istotne jest bardzo dokładne ubicie białek. Należy łączyć je z mąką delikatnie, by nie zniszczyć ich piankowej struktury. Biszkoptu nie wolno piec zbyt długo – inaczej będzie suchy i będzie wymagał nasączenia. Pamiętajmy, że puszysty biszkopt kroi się najlepiej dopiero po całkowitym ostygnięciu lub na drugi dzień.

Lukash
Lukash Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Łukasza
Biszkopt idealny.

Biszkopt idealny. 4697

Biszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia, z Zobacz więcej
przepisybetty
przepisybetty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarneprzepisybetty
Biszkopt idealny!

Biszkopt idealny! 2303

Moja droga do osiągnięcia idealnych wypieków na tort, czy też ciasto z galaretką wcale nie była łatwa. Przyznam się Wam, że kiedy zaczynałam swoje przygody z pieczeniem biszkopt nie należał do moich Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
food²
Biszkopt idealny

Biszkopt idealny 10721

Ktoś by pomyślał:„biszkopt? a cóż w tym trudnego?”.Okazuje się, że dla niektórych całkiemsporo. Ileż to razy słyszałem zapłakane głosy mówiące„znowu się nie udał”. A ja wtedy uspokajam i powoli Zobacz więcej
Szukaliście przepisu na biszkopt idealny?, który zawsze się udaje! Taki, który nigdy nie opada i jest prosty jak stół? Oto i on! Delikatny, puszysty, nie jest suchy, a nawet należy do tych bardziej Zobacz więcej
Jako mała dziewczynka nie mogłam przekonać się do serników, natomiast teraz wręcz je uwielbiam. Najbardziej odpowiadają mi te puszyste i wilgotne z dodatkiem brzoskwiń, malin czy też te z bezową Zobacz więcej
Proponuję dziś puszysty biszkopcik, w sam raz do herbatki lub na podwieczorek dla dzieci. Rewelacyjny z malinową konfiturą, ale śmiało możecie wypróbować go ze swoją ulubioną. Bardzo dobrze nadaje się Zobacz więcej
slodkiefantazje
slodkiefantazje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie fantazje
Biszkopt idealny

Biszkopt idealny 7559

Biszkopt idealny Tagi: biszkopt idealny, ciasto biszkoptowe, biszkopt najlepszy, przepis na biszkopt, biszkopty, ciasta biszkoptowe Artykułem na temat biszkoptów wszelkiej maści zamierzam Zobacz więcej
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie Przepis na Biszkopt Idealny to biszkopt na kopiec kreta- Zobacz więcej
Odpowiednio wilgotny, wyrośnięty, pięknie pachnący, nie opadający i puszysty biszkopt - czyli taki jaki ma być ;) Idealny do ciast, tortów i innych deserów. Niedługo pyszny przepis z jego Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Biszkopt idealny

Biszkopt idealny 6186

Poleca: Gabi Czasem dostaje się przepis na ciasto jakieś, jakiekolwiek i zjawia się mały, a jak dla mnie nawet większy, problem w postaci słów: "upiecz biszkopt". Wszystko dalej jest proste, tylko to Zobacz więcej
składniki: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy Zobacz więcej
MojaQchnia
MojaQchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaQchnia.pl
Idealny biszkopt – przepis

Idealny biszkopt – przepis 487

Biszkopt idealny to taki, który zawsze wychodzi. Taki jest ten przepis. Biszkopt rośnie jak szalony i jest wspaniałą bazą do tortów i innych fantastycznych ciast. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki Zobacz więcej
kleopatra
kleopatra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Homemade - Moje domowe wypieki.
Biszkopt idealny.

Biszkopt idealny. 1341

Przetestowałam wiele biszkoptów, część była dobra, ale nie zachwycająca. Znalazło się również kilka beznadziejnych, ale nie o nich chciałam pisać. Długo szukałam przepisu, który będzie zasługiwał na Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Puszysty biszkopt

Puszysty biszkopt 7031

Puszysty biszkopt [blacha o wymiarach 25 cm na 40 cm] Składniki: 8 jajek (rozmiar L) 1 szklanka cukru 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka Zobacz więcej
Duusiak
Duusiak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Koperek w kuchni :)
 Biszkopt puszysty

Biszkopt puszysty 14540

Idealny biszkopt do wszystkiego :) np .: do tortów koksanek Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Białka oddzielić od Zobacz więcej
Sandersik
Sandersik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ooomnomnomnom!
Przepis na idealny biszkopt :)

Przepis na idealny biszkopt :) 796

Biszkopt - niby taki skromny, taki prosty i nieskomplikowany, a jednak, jest podstawą najwystawniejszych ciast i tortów. Dumnie zdobi większość urodzinowych/imieninowych/ślubnych stołów, ciesząc się Zobacz więcej
Puszysty, wysoki i zawsze się udaje. Idealny jako baza do tortów. Składniki 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Biszkopt rzucany – idealny na tort

Biszkopt rzucany – idealny na tort 1327

Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt. Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez Zobacz więcej
just yummy bake
just yummy bake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
JUST YUMMY BAKE
Puszysty biszkopt

Puszysty biszkopt 12755

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Równo rośnie i nie opada. Idealny do ciast z kremem i tortów. Jest bardzo miękki i wilgotny dlatego nie trzeba go dodatkowo naponczować. Puszysty biszkopt Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolandminty
BISZKOPT PUSZYSTY/ IDEALNY

BISZKOPT PUSZYSTY/ IDEALNY 80010

Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część Zobacz więcej