bitki z jelenia

1 kg karkówki z jelenia, 3 cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, Zobacz więcej
600 g karkówki z jelenia, 2 cebule, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 150 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku, 2 jagody jałowca, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść Zobacz więcej
Lubię oldskulowe przepisy. Takie, jakie stosują nasze babcie. Jedzenie, nie do końca lekkie i dietetyczne smakuje wyśmienicie, oczywiście, jeżeli zachowamy umiar:) Dziś chcę Wam zaproponować bitki z Zobacz więcej
Dziczyzna. Rzadkość na moim stole. Ale teraz jest. I jest pysznie - mięso jest kruche i soczyste - a przy okazji inaczej, wyjątkowo. Bo dla wyjątkowych osób chce się gotować w wyjątkowy sposób. Zobacz więcej
sklepach i jest to albo mięso myśliwskie, albo hodowlane. To mysliwskie najlepsze jest w okresie odstrzałów jesienno-zimowych. W Goraju mieliśmy dwa rodzaje młodego mięsa myśliwskiego: z dzika i z Zobacz więcej
Wegańska zupa z trójkolorowej soczewicy Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów Zupa czosnkowa z grzankami i serem gorgonzola Kurczak Tikka Masala Aromatyczne ragout z jelenia Zobacz więcej
Gulasz z indyka na ostro Gulasz z indyka z czerwoną fasolą - meksykański Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami Gulasz z grzybami i kaszą Gulasz z karkówki z suszonymi grzybami Gulasz z Zobacz więcej
(pamiętajmy – mówimy na razie o cenie samego mięsa, to nie jest cały obiad!), dobrym kawałkiem jest tzw. środkowy schab. Za kilogram – około 20 zł, świetnie nadaje się na wszelkie „tradycyjne” (haha, Zobacz więcej