bleu d'auvergne

Ten ser, warzę właśnie dzisiejszej niedzieli. Ciekawe, czy wyjdzie coś, co choć w niewielkim stopniu przypomina oryginał? Niestety sery z niebieską pleśnią, robione w warunkachdomowych, są dosyć Zobacz więcej
Kuchennyviral
Kuchennyviral Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchennyviral.pl
Kurczak Cordon Bleu

Kurczak Cordon Bleu 13

Pierwszy raz robię coś z piersi kurczaka. To delikatne mięso, więc bardzołatwo je wysuszyć podczas obróbki termicznej. Trzeba uważać, by potrawy nie przeciągnąć na poszczególnych etapach. Jeśli się Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Drobiowy Cordon Bleu

Drobiowy Cordon Bleu 52

W zasadzie Cordon Bleu robi się z mięsa cielęcego, ale wersja amerykańska, drobiowa jest równie smaczna. Składniki 4 filety z kurczaka (po 150 g) 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki gotowanej 1 Zobacz więcej
Kolejna propozycja na odmienione, niecodzienne kotlety schabowe, które w środku zawierają niespodziankę. Smaczne i proste. Przepis z bloga Mój kulinarny pamiętnik . Składniki : 4 kotlety schabowe po Zobacz więcej
ggosiaa212121
ggosiaa212121 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szpileczkiibabeczki
Kotlety cordon bleu

Kotlety cordon bleu 86

Kotlety cordon bleu 6 plastrów schabu, 6 plastrów żółtego sera, 6 plastrów dowolnej szynki, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, mąka, bułka tarta, słodka papryka, olej do smażenia. Plastry schabu Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Cordon bleu z cielęciny

Cordon bleu z cielęciny 114

Cordon bleu, czyli błękitna wstęga to potrawa rodem z Francji. Inna nazwa tej potrawy to kotlet szwajcarski. Większości znany jest jednak jako cordon bleu. To kolejny kotlet z historią. Jego nazwa jak Zobacz więcej
Zapraszam na kolejny przepis z wykorzystaniem pysznych świeżych fig. Często łączone są z serem pleśniowym, dlatego jako wielbicielka risotta pomyślałam, by zestawić je w tym daniu. Efekt był Zobacz więcej
„Cordon bleu ” oznacza w języku francuskim „niebieską wstęgę”. Wg francuskiej encyklopedii kulinarnej Larousse Gastronomique, pierwotnie chodziło tu wstęgę, którą przepasywali habity najwyżsi Zobacz więcej
Chodakowska pewnie dostała by zawału ;) co zrobić? Od święta lubię zjeść schabowego z frytkami. Wersja z nadzieniem potęguje kaloryczność, ale przed zimą potrzebujemy więcej energii. Do przygotowania Zobacz więcej
Jest kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Cordon Bleu

Cordon Bleu 1187

Nazywany jest również kotletem szwajcarskim. Można go zrobić praktycznie z każdego mięsa (schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy cielęciny). Cordon Bleu to nic innego jak złożony na pół filet z Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczny kąsek
Cordon Bleu

Cordon Bleu 353

Cordon Bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, to klasyczny kotlet (wieprzowy, cielęcy, drobiowy) z kieszonką, którą wypełnia, ser żółty i szynka. To taki kotlet na bogato;) Soczysty, delikatny i Zobacz więcej
manoria
manoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uczta dla podniebienia
Corden bleu

Corden bleu 364

Cordon bleu jest często nazywany kotletem szwajcarskim, zazwyczaj jest robiony z cielęciny, ale równie dobrze może to być filet z kurczaka lub indyka. Moim zdaniem jest to ciekawa propozycja na Zobacz więcej
Jeśli kotlet, to dlaczego nie Cordon Bleu? Prosta wersja, a jaka smaczna i ile radości.. mam na myśli mojego męża, który cieszy się na obiad bez eksperymentu :) W wersji light tylko z warzywami, w Zobacz więcej
Bogini Smaku
Bogini Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maxymonium kulinarne
Cordon bleu

Cordon bleu 99

Cordon bleu Choć doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że Cordon bleu powinno się przyrządzać z cielęciny bądź drobiu to ja do przygotowania swojego Cordon bleu użyłam... schabu. W dodatku, biorąc pod Zobacz więcej
zgotowany
zgotowany Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zgotowany
Cordon Bleu

Cordon Bleu 44

Klasyczny Cordon Bleu to nic innego jak ulepszona wersja kotleta. Filet ten nazywany też często kotletem szwajcarskim – po raz pierwszy znalazł się w książkach kucharskich w 1949 roku. Kieszeń taką Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Kurczak Cordon Bleu

Kurczak Cordon Bleu 377

Dzisiaj przepis na banalnie proste i smaczne kotlety z kurczaka - Cordon Bleu. Za tą ładną nazwą kryje się nic innego jak złożone na pół kawałki piersi z kurczaka, nadziane serem i szynką. To nieco Zobacz więcej
malinyWkuchni
malinyWkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malinywkuchni
Cordon Bleu

Cordon Bleu 172

Cordon Bleu Uwielbiam te kotlety! Fajniejsza wersja panierowanego filetu czy schabu. Poczytałam o nim nieco. No i wyszło na to, że zdań o tym daniu jest tyle co kucharzy. Jedni uznają, że to może być Zobacz więcej
Bogini Smaku
Bogini Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maxymonium kulinarne
Cordon bleu

Cordon bleu 197

Cordon bleu Choć doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że Cordon bleu powinno się przyrządzać z cielęciny bądź drobiu to ja do przygotowania swojego Cordon bleu użyłam... schabu. W dodatku, biorąc pod Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Cordon bleu

Cordon bleu 197

Zaczynamy od nacięcia każdego filetu w poprzek, ale nie do końca. Po rozłożeniu powstanie jakby serce, które musimy lekko utłuc tłuczkiem, uprzednio układając na mięsie kawałek folii spożywczej dla Zobacz więcej