blogi z podkarpacia

Chciałam się Wam pochwalić, że mój blog został wybrany przez Rzeszowską Gazetę Wyborczą do dziesiątki najlepszych blogów kulinarnych na Podkarpaciu :) Jest mi z tego powodu bardzo miło a może być Zobacz więcej
Kilka dni temu otrzymałam bardzo miłego maila od Pani Karoliny z Podkarpackiej Gazety Wyborczej, z wiadomością, że mój blog został wybrany jako jeden z dziesięciu do miana najlepszego Kulinarnego Zobacz więcej
Blog Conference Poznań Uwielbiam blogerskie spotkania na żywo a to w Poznaniu jest mi szczególnie bliskie, bo …nie muszę daleko na nie jeździć. W tym roku na Blog Conference Poznań wróciłam dzień Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Proziaki - placki z Podkarpacia

Proziaki - placki z Podkarpacia 814

Proziaki są pysznym rozwiązaniem na wolne śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Są rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa i mimo że są to placki Mały Mistrz Kuchni posmarował je Zobacz więcej
Kochani dziś mój blog obchodzi III urodziny, w sumie sama nie wiem, kiedy to zleciało ;) Z tego miejsca chciałabym podziękować wszystkim moim czytelnikom za to, że jesteście, komentujecie i wspieracie Zobacz więcej
Proziaki to po prostu pochodzące z Podkarpacia placki mączne z dodatkiem prozy, czyli sody oczyszczonej i stąd też wzięła się ich nazwa. Kiedyś smażyło się je na blasze na tradycyjnych kuchniach, Zobacz więcej
Wiecie co? całkiem bym zapomniała że dziś mija 6 lat jak założyłam bloga. Oto mój pierwszy wpis i sernik cytrynowy, zajrzyjcie, zapraszam. Minęło 6 lat jak z bicza strzelił a mnie się wciąż chce Zobacz więcej
Zaobserwowałam, że dużo blogowych rocznic przypada na wiosnę. Czy to dążenie do zmian z nowym rokiem ? Może przebudzenie wiosny, dodaje nam pomysłów ? Równy rok temu, gdy wzięłam do ręki zeszyt z Zobacz więcej
Człowiek żyje na świecie tych parę i po obejrzeniu kolejnego wydania "Faktów" myśli "nic nie może mnie już zaskoczyć" a tu masz....teściowa częstuje sałatką, o której myślę..."nie lubię buraków ale Zobacz więcej
Zawsze bardzo cieszy mnie możliwość współpracy z firmą, tworzoną przez ludzi,którzy z prawdziwą pasją podchodzą do swojej działalności i nieustannie ją rozwijają wkładając w to wiele wysiłku i serca. Zobacz więcej
Ostatnio wywiało mnie razem z dzieciarnią w podkarpackie. W końcu ferie były i na nartach trza pozjeżdżać. A Bieszczady, to takie troszkę wyższe pagórki, więc do nauki jazdy dla 4 letnich urwisów Zobacz więcej
Kochani! Już od jakiegoś czasu zbierałam dla Was prezenty :) Chcę, żeby trafiły do Was jeszcze przed Świętami, dlatego od razu dziś ogłaszam konkurs! Zadanie konkursowe: Należy przygotować, Zobacz więcej
Zanim przejdziemy do przepisu na ciasto z konfiturą z borówki… Dziś jest dla mnie wyjątkowa data. Dokładnie 2 lata temu napisałam swój pierwszy post. Post, który rozpoczął moją wspaniałą przygodę. Zobacz więcej
Jedną z najpopularnieszych potraw w regionie podkarpacia na pewno są proziaki. "Biedne" placki pieczone na blasze...zrobione z ciasta składającego się z mąki, zsiadłego mleka z dodatkiem prozy. To Zobacz więcej
Nawet trudno uwierzyć... to już 3 lata! Blogu ,,Kuchnia Łukasza" 3 lata! Nawet nie wyobrażacie na ile przepełniony jestem szczęściem, ale najpierw przepis, a potem już trochę ciekawych historii co się Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Proziaki i kuchnia podkarpacia

Proziaki i kuchnia podkarpacia 262

Jak część z Was wie, pochodzę i mieszkam na Podkarpaciu (pochodzę z okolic Pilzna, a mieszkam teraz w Rzeszowie). Jeśli chodzi o potrawy kuchni tego regionu to z najbardziej charakterystycznych i Zobacz więcej
Ani się obejrzałam a minął rok odkąd otworzyłam tego bloga… Jaki był ten czas? Z pewnością był to okres pełen miłych niespodzianek :). Muszę przyznać, że zakładając tę stronę szczerze nie liczyłam na Zobacz więcej
Niedawno miałam ogromną przyjemność i brałam udział w spotkaniu kulinarnym w warszawskiej restauracji Blue Cactus. Podczas warsztatów przyrządzaliśmydania, których pomysłodawcami sąMagda i Łukasz Sawa Zobacz więcej
Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie Zobacz więcej
Zacznę od tytułowego ciasta, czyli przepisu na pyszne (według mnie) ciacho, które łączy moje ulubione smaki w jedną całość! Kakaowy biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te dwie razem!), do tego Zobacz więcej