blok czekoladowy bez mleka w proszku

Dziś mniej zdrowo. Podróż sentymentalna w czasy młodości, kiedy przygotowywało się taką czekoladę z mleka w proszku ;). Przepis Kasi R. Składniki (forma o wymiarach 20 x 20 cm): - 200 g masła - 1 i Zobacz więcej
Kilak razy próbowałam zrobić blok czekoladowy z mleka w proszku, ale jakoś mi nie wychodził. Wtedy wpadłam na pomysł, jak przygotować czekoladę z ulubionymi dodatkami w inny i zdecydowanie prostszy Zobacz więcej
Blok czekoladowy to deser, który składa się głównie z mleka w proszku, cukru i masła lub margaryny. Jego kaloryczność określa się na 490 kcal w 100 g, biorąc pod uwagę, że jeden kawałek jest dość Zobacz więcej
Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Królowały wówczas wyroby czekoladopodobne, więc blok czekoladowy zrobiony z kakao, margaryny, cukru, mleka w proszku i wafli (w szczycie luksusu jeszcze Zobacz więcej
Wafle z kawą zbożową, to jeśli dobrze pamiętam mój pierwszy w życiu „ wypiek”. Robiłam je często w podstawówce a później o nich zapomniałam i do teraz nie jadłam ich ponownie. Nie mam niestety tamtego Zobacz więcej
Witam kochani tego słonecznego aczkolwiek zimnego dnia ;-) dziś będzie szybko i konkretnie ale za to baaardzo pysznie ;-) Jako że zaczął się weekend majowy mam dla was propozycje ciasta bardzo Zobacz więcej
Wafle przełożone masą z kakao i wiórkami kokosowymi, których wykonania nauczyła mnie ciocia około 13 lat temu, a do dzisiaj smakują wyśmienicie i się nie nudzą co jest najważniejsze ;) w dodatku są Zobacz więcej
Tradycyjny blok jest na mleku krowim w proszku. Mój blok jest kokosowy. Ponieważ znajdują się w nim: mleko kokosowe w proszku, olej kokosowy i wiórki kokosowe. Była to mieszanka wszystkiego, co Zobacz więcej
Na podwieczorek lub deser polecam takie pyszne muffinki. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Bardzo szybko się je przygotowuje, dosłownie w godzinkę. Ciasto jest mięciutkie i lekko sypkie za sprawą Zobacz więcej
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zobacz więcej
Im więcej nowości w kulinariach, tym mocniej zamykam się w mojej skorupie. Czasami po coś sięgnę, spróbuję, poeksperymentuję. Kupię nowe, później o tym zapomnę i leży nieużywane - nasiona chia na Zobacz więcej
Któż z nas nie lubi ciast przekładanych. No dobra... pewnie ktoś taki się znajdzie, ale zapewne nie w moim najbliższym otoczeniu :) Ciasto swym wyglądem przypomina mleczną kanapkę, ale z powodu braku Zobacz więcej
Jest to jedyny mazurek jaki robi się w mojej rodzinie. Dlaczego? Ponieważ ma tak niesamowity smak, że czasami mama w trakcie Świąt musi dorabiać kolejny :) Musicie go spróbować, koniecznie! Składniki Zobacz więcej
Pierwszy raz chyba robiłam taką polewę do ciasta..Nie pomyślałam, żeby zrobić oddzielne zdjęcie z polewy, ale postanowiłam zrobić oddzielny wpis z przepisem na polewę..polecam taką polewę nie tylko do Zobacz więcej
SKĄD ZNAM BLOK CZEKOLADOWY? Każdy kto wychował się w PRLu lub na początku raczkującego kapitalizmu lat 90tych zna ten przysmak - blok czekoladowy z bakaliami doskonale. Jako szczęśliwcy, którym nie Zobacz więcej
Mleko w proszku - zawsze mam z nim problem. Używam go rzadko, ale zawsze gdy je mam to zużywam część do wypieków, a druga część zostaje. Odkładam na półkę, patrzę za miesiąc, a tu jest Zobacz więcej
Witam Kochani tego ciepłego słonecznego dnia :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem, które łączy w sobie te cechy, które najbardziej lubię: pięknie wygląda, jest łatwe w wykonaniu, jest Zobacz więcej
Andrut - jak go nazywa mój mąż, wafel - jak mówiło się u mnie w domu lub pischineger - jak dowiedziałam się z internetów:) Zwał jak zwał, ważne, że wszyscy wiedzą o co chodzi i nie mogą doczekać się Zobacz więcej
Uwielbiam tę polewę za fantastyczny posmak mleka w proszku i egzotyczny aromat kokosa. Najlepiej stosować ją do ciast i batoników ponieważ nie zastyga na zupełnie twardo. Doskonale smakuje na Zobacz więcej
Jednak w tłusty czwartek nie jadłam pączków. Ale tradycji stało się zadość i nie grozi mi chudy rok:) Zrobiłam bowiem coś bardzo tłustego i kalorycznego, a przy tym zdrowego, niesmażonego. I bardzo Zobacz więcej