bo czasami tak bywa... jak chałwa!

Tak bywa, że niezależnie od nas nie możemy czegoś zrobić. Tak też było wczoraj. Dziadek oddał komputer do naprawy, a że ja nic o tym nie wiedziałam, to nie brałam swojego laptopa ze sobą, no cóż... Zobacz więcej
W ostatnim czasie nie mam czasu na gotowanie, a jak już coś ugotuję i obfotografuję, to jeszcze musi swoje odleżeć, bo czasu brak żeby to opisać ;) Mam nadzieję, że wybaczycie mi to zabieganie ale tak Zobacz więcej
godzinę. Inne propozycje dań na Walentynki znajdziesz tutaj. Co do powstania tego przepisu - cóż, czasem tak bywa, że wydaje się, że wymyśliło się jakieś rewolucyjne połączenie, po czym okazuje się, Zobacz więcej
ewa9179
ewa9179 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Emskie Smaki
Pasta Tahini

Pasta Tahini 11

1
zbytnio się nie zarumienił, bo zrobi się gorzki. Wsypujemy do wysokiego naczynia i blendujemy 30 sekund - 10 sekund przerwy by ziarna mogły puścić tłuszcz. Kiedy ziarna mają strukturę taką jak w Zobacz więcej
Polecam Wam bardzo gryczaną o poranku, bo to świetna, równie zdrowa odskocznia od płatków owsianych. Kasza gryczana dostarcza ważnych i często zapominanych witamin z grupy B, błonnika i białka. Zobacz więcej
Barbarella
Barbarella Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Barbarella
Z grecką nutą, zmiany

Z grecką nutą, zmiany 99

0
Chciałam bywać tu częściej, więcej czasu spędzać w kuchni, bardziej inspirować. Odkąd rozpoczęłam wakacje, tylko na początku miałam tyle entuzjazmu. Z dnia na dzień mój zapał był coraz mniejszy aż w Zobacz więcej
z kawą i rumem w tle. Ofiara spisała się dzielnie, choć jak to bywa z kryminalnych historiach – uciekała, wyłaziła, upiec się nie chciała. Piekarnik-ochroniarz wciskał z impetem, do środka z Zobacz więcej
Kasza manna Kasza manna i mam głupie wrażenie, że nie tylko mi kojarzy się z jedzeniem dla małych dzieci. Jednak jako, że jestem w trakcie sesji i jak to bywa w tym czasie człowiek zwykle głupieje, Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu miałam ochotę upiec muffinki chałwowe - zwłaszcza że pasta tahini już dość długo stojąca w lodówce zdecydowanie się tego domagała. I oto są;) Oczywiście pełnoziarniste, jak to u mnie Zobacz więcej
Moja propozycja na dzisiejszy wypiek to ciasto z chałwą. Dla mnie- pożeracza chałwy- to ciasto jest hitem! I nie tylko dla mnie. Gdy zrobiłam je pierwszy raz, po kilku minutach od pojawienia się go na Zobacz więcej
Kolejny pomysł na kurczaka inspirowany kuchnią azjatycką. Dzięki dodatkowi tahini mięso nabiera smaku sezamu. Tahini, czyli pasta z prażonego sezamu, którą używa się m.in. do hummusu, pasuje także Zobacz więcej
Każdy łasuch powie "Nigdy nie jedz za dużo na obiad bo nie będziesz miał miejsca na deser". Deser jest zwieńczeniem posiłku, ale bywa, że pytanie "co będzie na deser?" pada jeszcze przed posiłkiem. Co Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Boza

Boza 124

0
Najlepsze cukiernie w Serbii prowadzą Albańczycy. Co więcej - właściwie większość cukierni w Serbii prowadzą Albańczycy i wszystkie te cukiernie są świetne. Innymi słowy - w Serbii nic tylko jeść Zobacz więcej
mogły wziąć udział w ciekawych warsztatach - m.in. z tym panem. Moja ulubiona alejka... Zdjęć mało, dużo próbowania. Znów nie kupiłam koziej chałwy (skończyła się). Pan Rusłan z Rancha Frontiera jak Zobacz więcej
"W Święta BN wyznawcy wszystkich religii wielbią J. Chrystusa" mawia P. Roth Ze świętami BN to bywa różnie, niektórzy lubią inni nie. Większość obchodzi, ale są tacy którzy ten czas traktują Zobacz więcej
nasion sezamu. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, Zobacz więcej
Po powrocie z długich wojaży dom pachnie jak kartonowe pudło, jest suchy i wyjałowiony. Jednak już po kilku godzinach wypełnia się nami, nabiera rumieńców. Nastawiam czajnik z wodą na herbatę, Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Kulinetki #3

Kulinetki #3 116

0
się doposaża, ale i tak asortyment jest już całkiem niezły. Przyprawy, hummusy, gotowe dania. Jest mnóstwo chałw, baklava. Dużo oliwek! Zdecydowanie miejsce warte odwiedzenia. Oprócz chałwy, kupiłam Zobacz więcej
i bez stresu, a przy okazji mieliśmy miłą okazję do porozmawiania z dawno niewidzianymi znajomymi, których spotkaliśmy niespodziewanie na miejscu. Jak się okazało, oni też właśnie bywają w Ganesh nie Zobacz więcej