bochenkowe

ZOBACZ TAKŻE:

", foremkowe, nie bochenkowe. "Wyrastamy" przez 20 minut w 40C. Po czym wkładamy do formy i odstawiamy, pod ściereczką, w ciepłe miejsce na jakieś 4 godziny (wierzch smarujemy wodą). Pieczemy 70' w Zobacz więcej
-raising) 1 lyzeczka sody 3/4 szklanki kwasnej smietany 1 lyzka mleka 1 szklanka zgniecionego na papke banana Rozgrzej piekarnik do 180stC. Posmaruj odrobina tluszczu i wyloz papierem do pieczenia Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
menudnia
Chleb orkiszowy na słodko

Chleb orkiszowy na słodko 46

0
odstaw w ciepłe miejsce na noc. Rano dodaj do ciasta pozostałą mąkę i zagnieć. Włóż masę do wysypanej otrębami prostokątnej formy o długości 20 cm. Przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiedźmienie
Chleb sobótkowy

Chleb sobótkowy 46

0
zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Dolewamy tyle wody ile potrzeba, ciasto ma być dość "lepkie", foremkowe, nie bochenkowe. "Wyrastamy" przez 20 minut w 40C. Po czym wkładamy do formy, smarujemy po Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy 553

0
planuję zakupów w piekarni. Nic nie dorówna własnemu, pachnącemu, świeżo upieczonemu, domowemu bochenkowi:) Składniki: 200ml kilkudniowego, aktywnego zakwasu (przepis na zakwas kliknij tutaj) 400g Zobacz więcej
Efektowne podłużne czerwone ziarna ryżu dodają egzotyczną nutkę naszemu domowemu bochenkowi. Aby wzbogacić jego walory żywieniowe, zawiera również spora ilość płatków pszennych. Składniki na jeden Zobacz więcej
bochenka się nie opłaca. Lubię świeże pieczywo, a w pojedynkę całemu bochenkowi nie podołam. Naszła mnie jednak ogromna ochota na kanapki z czystoziarnistego, a jako, że w Biedrze wypatrzyłam Zobacz więcej
na zakwasie. Ogórki nadały bochenkowi nietuzinkowego smaku Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie Autor:Tosia Czas przygotowania: 4 hours 30 mins Czas pieczenia: 40 mins Calkowity czas: 5 hours 10 Zobacz więcej
Przyznaję się - chyba wpadłam w wir pieczenia ciasteczek ;) Korzystając z kolejnego dnia 'normalnych' temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też Zobacz więcej
Wisienka
Wisienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chatka Wiedźmy
Chleb Codzienny

Chleb Codzienny 734

1
tę zaletę, że działa jak klej i pozwala też posypać chleb ziarnami. Później zostaje już tylko piekarnik. Piekę ten chleb około 45 - 50 minut w 200 stopniach. * Po wyjęciu z piekarnik spryskuję Zobacz więcej
bezlaktozy
bezlaktozy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bezlaktozy
CHLEBEK FASOLOWY

CHLEBEK FASOLOWY 291

0
). Chlebek w piekarniku nie będzie już rósł. Smacznego! Smak: ciekawy - fasola jest mało identyfikowalna, a gałka muszkatołowa znakomicie zabija posmak sody i proszku do pieczenia. Konsystencja: Zobacz więcej
powiem, że pomysł powizięłam stąd. Cechy upieczonego chleba: Bochenkowy Na zakwasie Lekki Kwaskowaty z lekkim posmakiem ricotty. Składniki: Zaczyn (przygotowany wieczorem poprzedniego dnia): 150 g. Zobacz więcej
lubię pokroić ją w kostkę i dodać na przykład do risotto. Lub zrobić z niej puree i dodać je do chleba. Bo nie dość, że dodaje bochenkowi naturalnej słodyczy, to jeszcze dzięki niej uzyskamy piękny, Zobacz więcej
Odkąd wyhodowałam zakwas nieustannie eksperymentuję. Gdyby ktoś przejrzał historię w mojej przeglądarce, znalazłby w większości strony ze wskazówkami dotyczącymi pieczenia chleba :P Jestem tak Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Dwa chleby Wielkanocne

Dwa chleby Wielkanocne 89

0
ferworze przygotowań do Wielkanocnego śniadania nie zdążyłam zrobić zdjęć całemu bochenkowi, a chleb podzieliłam między dwa domy, na zdjęciach widzicie tylko kromeczki, które zostawiłam sobie razem z Zobacz więcej
do tej pory. Kto nie ma, niech nastawia zakwas ( tu przepis ) i nie dajmy się chemii dosypywanej w niektórych piekarniach. Bochenek chleba pieczony w piekarniku nie wychodzi mi tak wysoki jak Zobacz więcej
tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw blachę w ciepłe Zobacz więcej
Uwielbiamy chleby na zakwasie i takowe królują na naszym stole .... jednak temu cudownego bochenkowi nie umiałam odmówić .... Przepis do kolejnej piekarni u Amber ( klik ) wybrała Ania ( klik ). Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiedźmienie
Bułeczki antybiotyczne

Bułeczki antybiotyczne 60

0
, albo zetrzeć na grubej tarce). Ze wszystkich składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Dolewamy tyle wody ile potrzeba, ciasto ma być dość "lepkie", foremkowe, nie bochenkowe. "Wyrastamy" przez 20 Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Borodiński

Borodiński 58

0
przynajmniej dwukrotnie, co 8-12 godzin. Kolendra mielona, dodana do ciasta nadaje mu przyjemny zapach. Zawsze daję jej więcej niż w przepisie. Natomiast ziarenka kolendry, którymi wysypujemy formę i Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: