Przepis na boćwina a la szparagi

Po bretońsku, po grecku.. Po polsku? Fasolka po bretońsku, ryba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi. Są w kuchni polskiej potrawy, których nazwy mogą co najmniej zaskakiwać w krajach czy Zobacz więcej
tasyfa
tasyfa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperymenty kuchenne...
Szparagi a la Tata

Szparagi a la Tata 85

Wiele jest przepisów na szparagi. W tym roku obiecałam sobie, że przejrzę chociaż połowę tego co mam zapisane na temat tego warzywa. Część z tego na pewno wypróbuję, ale zaczynam od sprawdzonego Zobacz więcej
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej Gołąbki w liściach botwinki to pyszne i proste danie .. ja zrobiłam je całkiem nieklasycznie. Kupiłam na placu Imbramowskim w Krakowie ostatnio na Zobacz więcej
Coś się u mnie makaronowo zrobiło ostatnio. Średnio co drugi dzień robię coś na bazie różnych rodzajów makaronów, raviolis, pierożków. Może to ten chłód, który nagle zaczął się pojawiać porankami i Zobacz więcej
Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, Zobacz więcej
Przepis na jajko w koszulce z półpłynnym żółtkiem w środku, ułożone na delikatnych, gotowanych zielonych szparagach z lekkim sosem jogurtowym a la holenderskim. Obłędny przepis odpowiedni zarówno dla Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Szparagi

Szparagi 74

ViveLaCuisine • Szparagi w sosie holenderskim Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
zupa z boćwiny z białym winem

zupa z boćwiny z białym winem 280

Boćwina to według źródła burak liściowy, grupa kultywarów buraka zwyczajnego. Roślina uprawiana dla liści jako jednoroczna, wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego. Podobna jest do liści buraka Zobacz więcej
Chyba jeszcze nigdy nie pisałam o lokalnej asturiańskiej tradycji. O cydrze. Jest on tutaj absolutnie wszechobecny. Tu się nie chodzi na piwo, czy tym bardziej na wódkę. Tu się chodzi na sidrę. Zobacz więcej
Wydaje mi się, żezaczęła się wiosna. Pogoda jest taka, jaka była: raz słońce, raz deszcz. Aletrawa się zieleni, kwitną kwiaty, anawet magnolie. Wkomunalnym ogrodzie, naktóry patrzę przez okno zsalonu, Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Zielono mi - boćwina

Zielono mi - boćwina 300

Kiedy kilka lat temu wrzuciłam zdjęcie rzymskiego straganu warzywnego na Campo di Fiori na forum Galeria Potraw oraz na blog, powstała dyskusja o tym, czy bietina ze zdjęcia to boćwina czy botwina. Zobacz więcej
La pasta z łososiem i szparagami – Moja Chochla – Blog kulinarny Menu Strona główna PRZEPISY DANIA GŁÓWNE Zupy Na słodko FIT FOOD DESERY WYPIEKI WYTRAWNE CIASTA Słodkie tarty SŁODKIE WYPIEKI Serniki Zobacz więcej
Czerwiec to miesiąc prawdziwej obfitości warzyw. Łapczywie czerpiemy z niej całymi garściami. Ich różnorodność, feeria barw i bogactwo faktur absolutnie nas zachwycają rozbudzając kulinarną fantazję. Zobacz więcej
Sezon na szparagi przeminął. Świeżych u nas już się nie dostanie. Wczoraj jednak robiąc porządki w zamrażarce znalazłam kilka przeze mnie zamrożonych i już zblanszowanych sztuk wiosennego przysmaku. Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Doskonała zupa krem z białych warzyw. Delikatny smak szparagów i bietoli (boćwiny, buraka liściowego) świetnie komponuje się z odrobiną skwarek … Przeczytaj Zobacz więcej
Gołąbki w liściach boćwiny, ale całkiem inaczej Gołąbki w liściach boćwiny to pyszne i proste danie .. ja zrobiłam je całkiem nieklasycznie. Kupiłam na placu Imbramowskim w Krakowie ostatnio na Zobacz więcej
Wiosna to czas szparagów. Białe czy zielone, są świetne w każdej postaci – w zupie, risotto, w sosie holenderskim, czy tak jak dzisiaj jako przystawka z sosem jajeczno-maślanym. Mmmm… Spring is the Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Szparagi na cieście

Szparagi na cieście 24

ViveLaCuisine • Szparagi na cieście francuskim Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE Zobacz więcej
U nas goscilo na wielkanocnej kolacji. Jest lekkie, niezwykle proste i pachnie wiosna. Peczek bialych badz zielonych szparagow gotujemy na parze z odrobina soli. ja gotuje je w koszyczku szybkowaru, Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś chciałam wam przedstawić wspaniały przepis kuchni prowansalskiej. Bardzo mnie zaciekawił, ponieważ wcześniej nie wiedziałam, że boćwina jest typowym warzywem śródziemnomorskim. Zobacz więcej