Po bretońsku, po grecku.. Po polsku? Fasolka po bretońsku, ryba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi. Są w kuchni polskiej potrawy, których nazwy mogą co najmniej zaskakiwać w krajach czy
Zobacz więcej
Wiele jest przepisów na szparagi. W tym roku obiecałam sobie, że przejrzę chociaż połowę tego co mam zapisane na temat tego warzywa. Część z tego na pewno wypróbuję, ale zaczynam od sprawdzonego
Zobacz więcej
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej Gołąbki w liściach botwinki to pyszne i proste danie .. ja zrobiłam je całkiem nieklasycznie. Kupiłam na placu Imbramowskim w Krakowie ostatnio na
Zobacz więcej
Coś się u mnie makaronowo zrobiło ostatnio. Średnio co drugi dzień robię coś na bazie różnych rodzajów makaronów, raviolis, pierożków. Może to ten chłód, który nagle zaczął się pojawiać porankami i
Zobacz więcej
Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową,
Zobacz więcej
Przepis na jajko w koszulce z półpłynnym żółtkiem w środku, ułożone na delikatnych, gotowanych zielonych szparagach z lekkim sosem jogurtowym a la holenderskim. Obłędny przepis odpowiedni zarówno dla
Zobacz więcej
ViveLaCuisine • Szparagi w sosie holenderskim Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE
Zobacz więcej
Boćwina to według źródła burak liściowy, grupa kultywarów buraka zwyczajnego. Roślina uprawiana dla liści jako jednoroczna, wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego. Podobna jest do liści buraka
Zobacz więcej
Chyba jeszcze nigdy nie pisałam o lokalnej asturiańskiej tradycji. O cydrze. Jest on tutaj absolutnie wszechobecny. Tu się nie chodzi na piwo, czy tym bardziej na wódkę. Tu się chodzi na sidrę.
Zobacz więcej
Wydaje mi się, żezaczęła się wiosna. Pogoda jest taka, jaka była: raz słońce, raz deszcz. Aletrawa się zieleni, kwitną kwiaty, anawet magnolie. Wkomunalnym ogrodzie, naktóry patrzę przez okno zsalonu,
Zobacz więcej
Kiedy kilka lat temu wrzuciłam zdjęcie rzymskiego straganu warzywnego na Campo di Fiori na forum Galeria Potraw oraz na blog, powstała dyskusja o tym, czy bietina ze zdjęcia to boćwina czy botwina.
Zobacz więcej
La pasta z łososiem i szparagami – Moja Chochla – Blog kulinarny Menu Strona główna PRZEPISY DANIA GŁÓWNE Zupy Na słodko FIT FOOD DESERY WYPIEKI WYTRAWNE CIASTA Słodkie tarty SŁODKIE WYPIEKI Serniki
Zobacz więcej
Czerwiec to miesiąc prawdziwej obfitości warzyw. Łapczywie czerpiemy z niej całymi garściami. Ich różnorodność, feeria barw i bogactwo faktur absolutnie nas zachwycają rozbudzając kulinarną fantazję.
Zobacz więcej
Sezon na szparagi przeminął. Świeżych u nas już się nie dostanie. Wczoraj jednak robiąc porządki w zamrażarce znalazłam kilka przeze mnie zamrożonych i już zblanszowanych sztuk wiosennego przysmaku.
Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Doskonała zupa krem z białych warzyw. Delikatny smak szparagów i bietoli (boćwiny, buraka liściowego) świetnie komponuje się z odrobiną skwarek … Przeczytaj
Zobacz więcej
Gołąbki w liściach boćwiny, ale całkiem inaczej Gołąbki w liściach boćwiny to pyszne i proste danie .. ja zrobiłam je całkiem nieklasycznie. Kupiłam na placu Imbramowskim w Krakowie ostatnio na
Zobacz więcej
Wiosna to czas szparagów. Białe czy zielone, są świetne w każdej postaci – w zupie, risotto, w sosie holenderskim, czy tak jak dzisiaj jako przystawka z sosem jajeczno-maślanym. Mmmm… Spring is the
Zobacz więcej
ViveLaCuisine • Szparagi na cieście francuskim Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE
Zobacz więcej
U nas goscilo na wielkanocnej kolacji. Jest lekkie, niezwykle proste i pachnie wiosna. Peczek bialych badz zielonych szparagow gotujemy na parze z odrobina soli. ja gotuje je w koszyczku szybkowaru,
Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś chciałam wam przedstawić wspaniały przepis kuchni prowansalskiej. Bardzo mnie zaciekawił, ponieważ wcześniej nie wiedziałam, że boćwina jest typowym warzywem śródziemnomorskim.
Zobacz więcej