Boczek mielony Boczek mielony Składniki: - boczek, - pekosól, - pieprz, - zioła jakie kto lubi - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek kroimy ze skóra w kawałki i peklujemy na sucho
Zobacz więcej
Niepozorny, a świetny w smaku - boczek z grilla. Pikantny, wyrazisty i niesamowicie aromatyczny. Poniższy boczek należy przygotować na grillu z węglem, ponieważ dodaje on charakterystycznego smaku.
Zobacz więcej
Przepiórki rzadko goszczą na naszych stołach i nie wszędzie można je dostać, a szkoda… Dania przyrządzone z przepiórek wyglądają i smakują wykwintnie, idealnie pasują na przyjęcia lub udekorowane
Zobacz więcej
O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... Boczek pieczony Domowej roboty wędlina jest najlepsza. Nikt mnie nie przekona, że kupiony nawet w najlepszym sklepie pieczony boczek jest lepszy od
Zobacz więcej
Śliwki w boczkuto jedna z najlepszych imprezowych przekąsek także dla tych, którzy nie lubią śliwek! Śliwki w boczku – składniki 2 paczki boczku surowego w plastrach paczka śliwek suszonych wykałaczki
Zobacz więcej
Dziś niestety tylko mała zapowiedź. Mieszkam już w nowym mieszkaniu, chociaż przeprowadzka jeszcze sfinalizowana nie jest. Ale za to szaleję z piekarnikiem. Przygotowałem już w nim kilka potraw, ale
Zobacz więcej
Tym razem do szynkowara włożyłam dwa boczki wieprzowe, jeden chudszy, jeden tłuściejszy. Bo nie każdy jak wiadomo lubi chudy boczek :) Zeby więc wszystkim dogodzić, pomieszałam mięsa. Zapraszam
Zobacz więcej
Jak obiecałam tak wrzucam recepturę skróconą na boczek-pancettę. Poprzedni przepis znajdziecie tutaj. Wymaga on wiele więcej zachodu, boczek jest bardziej wysuszony, ale ten który Wam dzisiaj pokażę
Zobacz więcej
Jeśli komuś było mało boczku w sałatce ziemniaczanej, dzisiaj mam go więcej i to pieczonego! Pieczony w domu boczek to mój ulubiony dodatek do chleba. Wszystkie kupne wędliny mogą się przy nim
Zobacz więcej
Poszukujesz nowych a przede wszystkim sprawdzonych przepisów? Idealnie trafiłeś. Dziś podajemy przepis na boczek z piekarnika. Potrzebujesz: surowego boczku, czosnku, soku z cytryny oraz kolendry.
Zobacz więcej
Zachwycający smak, wilgotny, doskonale doprawiony i upieczony – taki jest mój boczuś… a na zbliżającą się Wielkanoc idealna propozycja na stół. Boczek pieczony składniki: 1kg boczku ze skórą 4 ząbki
Zobacz więcej
Składniki: podwójna pierś zkurczaka boczek wędzony (cienkie plastry) Vegeta pieprz papryka ostra Piersi kroimy na cztery kawałki każdą. Doprawiamy i lekko skrapiamy oliwą wmasowując ją w mięso wraz z
Zobacz więcej
Polędwiczki w boczku | MariaGotuje.pl Strona główna Czytam, polecam Kontakt Moje gotowanie Polityka prywatności Menu Close Przystawki Dania Główne Desery Ciasta Zupy Grillujemy Jedzmy polskie jabłka
Zobacz więcej
Jako, że dziś Tłusty Czwartek to i przepis będzie bardziej tłusty :) Bo rolada z boczku nie należy do ... najbardziej dietetycznych, dlatego serwuje ją niezbyt często. Jednak mimo kaloryczności,
Zobacz więcej
surowy boczek olej majeranek * pieprz czarny, ziołowy, cayenne papryka ostra czosnek sól Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z przyprawami i olejem. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy boczek
Zobacz więcej
Zwykle na święta piekę schab ze śliwką. Ale w tym roku postanowiłem upiec boczek. Znalazłem w sklepie piękny kawałek i go zakupiłem. Przepis jest bardzo prosty, szybko się go robi a boczek wychodzi
Zobacz więcej
Witam Postanowiłam spróbowac swoich sił w prowadzeniu tej strony. Od około roku eksperemyntuje w kuchni, szukam nowych smaków, odkrywam coś do czego wcześniej mnie nie ciągło. Jak to mówią początki są
Zobacz więcej
Mąż mnie "uszczęśliwił" jakiś czas temu półkilogramowym surowym boczkiem. Leżał biedak i patrzył z wyrzutem na to swoje niewykorzystanie. Boczek, nie mąż. Poszłam w końcu po najmniejszej linii oporu i
Zobacz więcej
Rolada z boczku jest bardzo dobra jako wędlina na chlebek, albo jako pieczeń do obiadu. W moim domu rodzinnym znam tą pieczeń od dziecka. Polecam także na świątecznym stole. 1,7 kg boczek świeży chudy
Zobacz więcej
Tysiące pasji i uspokojeń « Pierś z kurczaka w maślance Boczek gotowany Boczek gotowany - dla męża Kawałek świeżego boczku natarłam sosem chilii z Vifona ,przyawą grill pikantny z Prymata ,a w sam
Zobacz więcej
Boczek jest rodzajem wieprzowiny o dość dużej ilości tłuszczów nasyconych. Mimo sporej kaloryczności, posiada również pewne wartości odżywcze. Dlatego warto włączyć boczek do zdrowej i racjonalnej diety.
Boczek jako dodatek do potraw, wspaniale podkreśla ich smak. Sprawdzi się zarówno surowy, jak i wędzony. Upieczony w ziołach jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych wędlin. W polskiej kuchni szpyrka dodawana jest najczęściej do potraw z fasoli (fasolka bo bretońsku), zupy grochowej, czy jajecznicy. W postaci skwarek (pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażony na patelni), służy jako okrasa np. do pierogów czy kaszy. W połączeniu np. z plackami z cukinii, fasolką szparagową, a nawet pieczonym domowym chlebem, boczek nada zupełnie nowy wymiar smakowy znanym nam już potrawom.
Boczek jest cenionym składnikiem także w kuchni brytyjskiej, amerykańskiej oraz włoskiej. W Anglii najczęściej jada się go na śniadanie (tzw. bekon). Kuchnia włoska z kolei słynie ze spaghetti carbonara, czyli połączenia makaronu, śmietany, jajek i boczku.