boczek, jajka, parmezan

Składniki (2 porcje): 4 jajka plastry wędzonego boczku wybrane kiełki sól, pieprz Przygotowanie: Plastry boczku ułóż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem; Kiedy boczek się lekko obkurczy, Zobacz więcej
Botwinka to jedna z sezonowych zup, którą można podawać jako samodzielne danie na obiad. Wędzony boczek tym bardziej podkreśla smak i aromat zupy. Nie może jej zabraknąć na moim stole, jak tylko Zobacz więcej
Kolejny, szybki, prosty i pyszny pomysł na szparagi. Wystarczy owinąć je plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce Zobacz więcej
Szparagi z jajkiem sadzonym lub w koszulce to moje ulubione śniadanie w sezonie. Właściwie przez cały maj i czerwiec robię je non stop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go Zobacz więcej
Boczek należy do gatunków mięsa rzadko wykorzystywanych w naszej kuchni. Kojarzy nam się głównie z boczkiem wędzonym lub parzonym. Ja wykorzystałam to mięso do zrobienia rolady na stół Wielkanocny. Zobacz więcej
Elegancki, bardzo dobry sos do makaronu. Nie wiem czemu, ale dla mnie to takie amerykańskie danie :) Chyba przez ten boczek :) Polecam wszystkim, nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają :) Zobacz więcej
Jajko sadzone ze szparagami to świetne danie na śniadanie, jest bardzo sycące. Korzystajmy ze szparagów póki mamy jeszcze na nie sezon. Składniki: 250 gram zielonych szparagów 2 jajka 50 gram boczku Zobacz więcej
Artykuł Tosty z jajkiem i boczkiem pochodzi z serwisu extradania.pl. Zobacz więcej
Od zeszłego roku chodził za mną pomysł jajek sadzonych na uprzednio podduszonej botwince. Oczywiście standardowo nie wyrobiłam się z tamtym w sezonie botwinkowym, więc nadrobiłam to dopiero w Zobacz więcej
Dzisiaj u mnie wiosennie, chociaż patrząc za okno ciężko powiedzieć jaka to pora roku ;) Zapraszam na pyszną sałatkę, którą można z łatwością zapakować do pracy. Nie podaje precyzyjnych ilości Zobacz więcej
Boczek, oliwa, … i jajko w koszulce. To ono a właściwie płynne żółtko nadaje pyszny smak makaronowi, żółtko wymieszane bowiem z oliwą pyszne oblepia makaron. Musicie koniecznej spróbować tej wersji Zobacz więcej
U mnie często na weekendowe śniadanie są jajka, dziś miałam w wersji bardzo sycącej. Były zapieczone w piekarniku z brukselką i boczkiem. Wystarczą dwie sztuki i jest się najedzonym do obiadu. Zobacz więcej
Mój sposób na jajo zapiekane w chlebie Zapewniam, ze bardzo, bardzo smaczny Składniki : 2 kromki chleba 2 jajka 4 plasterki boczku 1 plaster żółtego sera (u mnie angielska Gouda, dość duzy plaster ) Zobacz więcej
Tartaletki "na winie", czyli co się nawinie to do tartaletek! Resztkowe gotowanie to według mnie wybitnie dopingujący wyobraźnię sposób na kucharzenie :) Gdy lodówka świeci pustkami, a leń patentowany Zobacz więcej
Kolejne danie wykonane z mojego ogromnego pęczka szparagów. Bez zbędnych wstępów: makaron tagliatelle w niewielkiej ilości kremowego sosu ze śmietanki, z parmezanem, zielonymi szparagami, smażonym Zobacz więcej
Jajka zapiekane z fasolą i kukurydzą : Warzywne Inspiracje Szukaj przepisów... Składniki Brokuł Chili Cieciorka Fasola biała Fasola czerwona Fasola flażoletka Fasolka szparagowa Groszek Kiełki fasoli Zobacz więcej
Boczek prasowany Surowce i dodatki: - boczek ze skórą - peklosól 18-22g/kg - pieprz 1g/kg - żelatyna - listek laurowy Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może Zobacz więcej
Co będzie potrzebne: - jajka przepiórcze - u mnie 16 (4 jaja przepiórcze to odpowiednik 1 jaja kurzego) - boczek wędzony - 100 gram - sól gruboziarnista - pieprz czarny świeżo mielony Boczek wędzony Zobacz więcej
Jajko w koszulce jest idealnym posiłkiem na LCHF. Wyróżnia je ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko. Wspaniale komponuje się z solą i pieprzem, świeżym szczypiorkiem i oczywiście boczkiem Zobacz więcej
dietykon
dietykon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dietykon
Boczek wędzony

Boczek wędzony 2

Peklowany na sucho i wędzony drewnem olchowym.Niby dlaczego boczek? Z mojego doświadczenia wynika, że to tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku, pod względem struktury boczek nie ma sobie równych. Zobacz więcej