boczek w solance

Pieczony boczek domowej roboty jest naszym ulubionym dodatkiem do kanapek. Waszym również, sadząc po blogowych statystykach. Najczęściej nacieramy go przed pieczeniem solą, czosnkiem, majerankiem i Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Dorsz na grzance

Dorsz na grzance 23

0
Gotowany dorsz z bukietem dodatków Składniki filet z dorsza ok. 300 g ziemniaki 5-6 szt boczek wędzony 200 g jajka 4 szt chleb tostowy 4 kromki oliwa z oliwek solanka: … Czytaj dalej Dorsz na grzance Zobacz więcej
peklowanie na 3 kg mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie czosnek pieprz szczypta chili w płatkach Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Zobacz więcej
Boczek pieczony to chyba moja ulubiona domowa wędlina. Oczywiście, nie robię go zbyt często, ale od czasu do czasu się zdarza i zawsze wtedy wyśmienicie smakuje. Obficie przyprawiony ziołami i Zobacz więcej
Adi
Adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Narodziny Smaku
Karczek pieczony.

Karczek pieczony. 7871

0
Sposób przygotowania karczku i boczku babcia nauczyła mnie tak samo. Łatwo, efektownie i smacznie. SKŁADNIKI: marynata (solanka): pół szklanki soli 2 litry wody 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Zobacz więcej
Nasze ulubione mięsko do kanapek.Smak i zapach nie ma sobie równych. Składniki: -ok. 2 kg boczku ( w jednym kawałku ) -solanka ( jak do mięs pieczonych ) -słodka papryka Ok. dwa dni przed pieczeniem Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Wędliny domowe

Wędliny domowe 200

2
Wędliny wędzone dymem z drewna wiśni i olchy, na koniec podprawione gałązką jałowca. Szynka, boczek, schab, baleron. Te mięsa poszły do solanki na 9 dni wg tabeli . Do zalewy dodałam tylko kilka Zobacz więcej
Składniki: 1,5 kg boczku surowego marynata: 2 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1,5 łyżeczki pieprzu 0,5łyżeczki czerwonej Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Łosoś z grilla

Łosoś z grilla 1014

0
Zaczynamy od… tutaj trik z kuchni molekularnej – trik, którego próżno szukać na różnego rodzaju blogach czy książkach kucharskich. Aby nasz łosoś był odpowiednio słony w środku, a po usmażeniu (lub Zobacz więcej
Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Kawałki mięsa należy uformować i przyciąć Zobacz więcej
Wczoraj na moim stole zagościła tradycyjna rosyjska solanka. Zupa pełna rozmaitości – różne rodzaje mięsa, parówki, wędliny, oliwki, kapary, ogórki, cytryna, koncentrat pomidorowy… brzmi Zobacz więcej
Fotogoto
Fotogoto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FotoGoto.pl
Wędzenie wędlin

Wędzenie wędlin 598

3
Wędzenie szynek, kiełbas, baleronów i innych zaczynamy od zaopatrzenia się w dobre mięsiwo ze sprawdzonego źródła. Oczywiście prawie nigdy nie mamy pewności co do jakości pokarmu którym karmione były Zobacz więcej
Zgodnie z obietnicą podaję przepis na klasyczną Solankę(Солянка), który dostałam od Juli. Solanka(Солянка) jest treściwą zupą, która spokojnie może zastąpić drugie danie :). Jest to jedna z zup, która Zobacz więcej
Moja mama jest mistrzem świata, po prostu. Wczoraj przygotowała na obiad przepyszną perliczkę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami. Niebo w gębie i na talerzu. Perliczka moczyła się 12 godzin w Zobacz więcej
. We wszystko co jest nam potrzebne do pracy, wyposażył nas sklep DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso na Zobacz więcej
Tak jak myślałam przedłużony weekend -wraz z poniedziałkiem- na wsi doprowadził do czystego jedzeniowego szaleństwa- dziennie jadłam ok2500 kal jedynie co mam na swoje usprawiedliwienie to to, że Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Mięsa pieczone

Mięsa pieczone 4471

6
Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My będziemy piec Zobacz więcej
Yen_z_Ven
Yen_z_Ven Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śladami Futrzaków
Perliczymy

Perliczymy 151

1
- magnez, potas czy żelazo. Mięso perlicze jest ciemne, soczyste i smaczne. Odznacza się niezwykłą delikatnością. W smaku przypomina dziczyznę (bażanta), jest chudsze i mniej kaloryczne niż mięso Zobacz więcej
Ciąg dalszy przygotowań kulinarnych do Wielkanocy. Niezbędna biała kiełbasa! Dzisiaj zmieliłem i nasoliłem mięso - według wcześniejszego przepisu. Przygotowałem również boczek do wędzenia. Proporcje Zobacz więcej
Perliczka pieczona z jabłkami, majerankiem i bekonem, w soku z pomarańczy. Dzień przed pieczeniem zanurzamy perliczkę w solance i marynujemy minimum 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem dzień Zobacz więcej