Przepis na boczniaki

Ania_L
Ania_L Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Boczniaki w panierce

Boczniaki w panierce 1405

Boczniaki w panierce - zaraz obok kotletów z cukinii i kotletów sojowych - są jednym z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Szybki obiad czy kolacja na ciepło? Zdecydowanie była to jedna z tych trzech Zobacz więcej
Na grzyby jakoś nie mogę się w tym roku wybrać... Ale przy okazji wizyty w markecie kupiłam boczniaki. Tym razem przygotowałam z nich: FLACZKI. Trzeba przyznać, że smak jest bardzo zbliżony do Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Flaczki z boczniaka

Flaczki z boczniaka 2144

"Napiszę krótko: są pyszne! Smakują mi nawet lepiej od wołowych. Zjadła je też ze smakiem moja córcia, która do tej pory na tradycyjne flaki nawet nie chciała spojrzeć. A teraz woła o dokładkę. No, i Zobacz więcej
agattekhh
agattekhh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agatka gotuje i smakuje
Boczniaki

Boczniaki 1892

Boczniaki są grzybami, które możemy bardzo prosto wyhodować samemu. Są bardzo delikatne, kruche i oczywiście smaczne. Mogą być głównym składnikiem dania, jak i uzupełnieniem wielu dań mięsnych. O to Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków 1546

Flaczki z boczniaków Delikatne flaczki z boczniakami stanowią lekką i dietetyczną potrawę w sam raz dla jaroszy i miłośników lekkich dań jednogarnkowych . Podawane na gorąco z dodatkiem pieczywa są Zobacz więcej
Rudaa
Rudaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://rudaakuchnia.blog.pl/
Smażone boczniaki

Smażone boczniaki 5068

foto by Rudaa Boczniak jest grzybem zdrowym i o cudownych walorach smakowych. Posiada w sobie dużo witamin z grupy B, kwas foliowy, soli mineralnych. Podawany w najprostszej formie jaką Zobacz więcej
leonkot
leonkot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żeby życie miało smaczek
boczniaki schaboszczaki

boczniaki schaboszczaki 1006

Postanowiłam napisać kilka słów o pewnym niedocenianym grzybku. Jemy pieczarki, grzyby leśne, a zapominamy o grzybie który każdy może sobie sam wyhodować, nie chodzi mi o grzyb na ścianie oczywiście, Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Smażone boczniaki

Smażone boczniaki 5874

Dziś sąsiadka sprawiła mi miłą niespodziankę obdarowując mnie tymi pięknymi boczniakami. Do tej pory nie miałam okazji ich przyrządzać, więc szybko zabrałam się do smażenia i pałaszowania. A oto jaki Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Boczniaki

Boczniaki 2415

Boczniaki | Anka Gotuje Anka Gotuje Przepisy na zdrowe i dietetyczne dania – w sam raz dla odchudzających się. Boczniaki Posted on 25 marca 2014 by Anka Leave a comment Dzisiaj w filmie królują Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Boczniaki

Boczniaki 6475

Proste i szybkie danie. 500 gram boczniaków, 0,5 litra mleka, 2-3 jajka, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, sól Boczniaki szybko opłukać, włożyć do miski i zalać mlekiem na około 15 minut. Następnie Zobacz więcej
Tysiące pasji i uspokojeń Boczniaki smażone + zupa- też z boczniaków Kolejna wariacja na temat drugiego życia rosołu .Znowu trochę zostało więc musiałam coś z nim zrobic .Prosta ,szybka i bardzo Zobacz więcej
ulazgi
ulazgi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Uli
Smażone boczniaki.

Smażone boczniaki. 3879

Boczniaki są doskonałym zamiennikiem mięsa i są szczególnie cenne dla ludzi na diecie bezmięsnej. Świetnie zastępują farsz w pierogach, a "kotlet schabowy" z boczniaka jest smaczny i sycący. Nie będę Zobacz więcej
mariolaharasiuk
mariolaharasiuk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Mariolą
Smażone boczniaki

Smażone boczniaki 1452

Uwielbiam grzyby, zawsze i wszędzie i w każdej niemalże potrawie. Zima to czas gdy w miejsce świeżych leśnych grzybów możemy się posiłkować tymi z hodowli a więc pieczarki i boczniaki. Taki kotlet z Zobacz więcej
kathi
kathi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyzwania kuchenne
Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków 2327

Szybka aromatyczna zupa z boczniakami i makaronem. Składniki: 500 g boczniaków 2 marchewki cebula pietruszka 1/2 selera 1 litr bulionu 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oliwy lub masła makaron łazanki Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Panierowane boczniaki

Panierowane boczniaki 1614

Kotleciki z boczniaków są wyśmienite. Podane z pysznym sosem np. czosnkowym, czy duńskim, poezja smaków! SKŁADNIKI: - boczniaki (ilość wg uznania) - jajko (gdy mamy więcej grzybów będzie potrzebne Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłonomia
Boczniaki BBQ

Boczniaki BBQ 1088

Pogoda nie rozpieszcza w tym roku miłośników majówkowego grillowania, zimne temperatury odstraszają piknikujących, a przelotne deszcze skutecznie ugaszają żar pod rusztem. Ale zawsze zostaje jeszcze Zobacz więcej
Anula88
Anula88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grochem o Garnek
Smażone boczniaki

Smażone boczniaki 3047

Do boczniaków musiałam się przekonywać przez jakiś czas, jednak później nasza relacja weszła na wyższy level i teraz jesteśmy w stałych ciepłych stosunkach. W takiej postaci idealnie nadają się na Zobacz więcej
Veganbanda
Veganbanda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.veganbanda.pl
Flaki z boczniaków

Flaki z boczniaków 1509

Flaki z boczniaków mojej mamy. Pyszne, więc dzielę się przepisem;) Flaki z boczniaków Wykonanie: W garnku na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę i pora. Dodaję oczyszczone i pokrojone w paski Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Smażone boczniaki

Smażone boczniaki 11450

Smażone boczniaki Boczniaki widziałam w sklepach już wielokrotnie ale dopiero ostatnio przyszło mi do głowy, żeby je kupić. Trochę się wahałam bo koleżanka powiedziała mi że mają dość intensywny smak Zobacz więcej

Boczniaki są grzybami, które posiadają sporo wartości odżywczych. Są bogate w białko, witaminy i sole mineralne. Obniżają poziom cukru w organizmie oraz cholesterol. Niszczą także komórki nowotworowe. Boczniaki możemy spotkać głównie w lasach, ale też parkach czy ogrodach. Rosną na pniach drzew liściastych. Mają kapelusze w kształcie muszli. Ich kolor jest popielaty, czasem ciemnoszary. Sezon na boczniaki występuje od listopada do lutego, jeżeli zima jest wyjątkowo łagodna. Najłatwiej jednak kupić w sklepie odmianę hodowlaną boczniaków.

Boczniaki są grzybami nie zbyt aromatycznymi w porównaniu z innymi leśnymi grzybami. Najlepiej do celów kulinarnych użyć boczniaków nie zbyt dużych. Możemy wykorzystać je do przygotowania zup, sosów, farszów (np. do pierogów czy naleśników), sałatek. Dobrze smakują również boczniaki marynowane, czy suszone. Są to grzyby wyjątkowo delikatne i kruche, o czym należy pamiętać przy ich oporządzaniu – myciu, suszeniu i krojeniu. Z boczniaków możemy przygotować wiele smakowitych i zdrowych potraw.

Z boczniaków przygotujemy m.in. pyszne zupy. Najbardziej popularną i lubianą zupą są flaczki z boczniaków. Jest to potrawa niskokaloryczna, więc świetnie sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie. Jest to zupa, która świetnie nadaje się na zimne dni, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Niewątpliwą zaletą flaczków z boczniaków jest to, że zupę tę robi się naprawdę szybko i łatwo. Wystarczy trochę warzyw, boczniaki, podstawowe przyprawy i zupa gotowa.

Boczniaki świetnie smakują jako dodatek np. do makaronów. Możemy nimi nadziać np. conchiglione (duże muszle). Zapieczone z dodatkiem sera smakują wyśmienicie. Z kolei boczniaki w połączeniu ze śmietaną, pietruszką i czosnkiem stworzą idealny sos do makaronu penne czy tagliatelle. Z boczniaków możemy wyczarować także bardziej egzotyczną potrawę – tajski makaron na bazie makaronu ryżowego. Każda z tych wersji makaronów doskonale sprawdzi się z dodatkiem mięsa (np. kurczaka), ale równie dobrze będzie smakowała w wersji wegetariańskiej.

Wegetarianie szczególnie upodobali sobie boczniaki, które w ich kuchni stanowią pewnego rodzaju substytut mięsa. Obok wspomnianych wyżej flaczków z boczniaków, popularnością cieszą się kotlety z boczniaków. Pieczone smakują prawie tak samo, jak kotlety schabowe. Z kolei pieczone w panierce mogą z powodzeniem zastąpić klasyczne skrzydełka z kurczaka. Boczniaki dodawane są także do wegetariańskiego gulaszu czy bigosu, gdzie także z powodzeniem zastępują mięso.

Boczniaki możemy także marynować. Tak przyrządzone stanowią doskonały dodatek do potraw z grilla. Sposobów na ich zamarynowanie jest wiele. Świetnie smakują z dodatkiem żurawiny czy w zalewie korzennej. Jest to idealna przekąska na przyjęcia i imprezy. Boczniaki marynowane możemy zaserwować naszym gościom zamiast klasycznych śledzi. Przyrządzone np. po kaszubsku na pewno zyskają wielu wielbicieli i zachwycą podniebienia naszych gości. Z dodatkiem pomidorów, suszonych śliwek i przypraw smakują bowiem obłędnie.