Dawno nie zaglądałam na mojego bloga. Powód prozaiczny, a zarazem fantastyczny. W moim brzuszku zamieszkał mały Ktoś:))), który jak na razie skutecznie trzyma mnie z dala od kuchni. Wszelkie zapachy
Zobacz więcej
Potrawa kuchni rosyjskiej znana na całym świecie, początki sięgają XIX wieku. Nazwa pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy jego
Zobacz więcej
Boeuf Strogonow to danie należące do rosyjskiej tradycji kulinarnej. Danie powstało w XIX w. Strogonow to połączenie min. polędwicy, cebuli i pieczarek. Całość scala dodatek kwaśnej śmietany. Nie ma
Zobacz więcej
Dzisiaj zaczął u mnie padać śnieg , więc pojedziemy sobie do Rosji. Przyrządzając jedną z flagowych potraw , przeniesiemy się tam wszyscy. Boeuf Strogonow jest jedną z potraw kuchni rosyjskiej, która
Zobacz więcej
Boeuf Strogonow to jedna z potraw, którą powinno przygotować się wg ściśle określonej receptury jednak los chciał, że każdy przygotowuje ją inaczej. Z racji, że ciężko znaleźć jest ten pierwszy i
Zobacz więcej
Znakomity Boeuf Strogonow, pożywny, aromatyczny, pyszny... Składniki 700 g poledwicy wołowej 3 papryki (3 kolory) 300g pieczarek 2 ogórki kiszone cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w
Zobacz więcej
Boeuf Strogonow Dzisiejsza potrawe dosc ciezko jest mi opisac. Nie chce Was zameczac jakimis historycznymi detalami, ale tez nie bardzo wiem co o niej powiedziec. Wiec powiem tylko, ze dzis powieje
Zobacz więcej
Polędwica wołowa lub ligawa, opłukana i osuszona i pokrojona w paseczki cebulka pieczarki pokrojone w kostkę bulion wołowy koncentrat pomidorowy musztarda listek laurowy pieprz tymianek troszkę
Zobacz więcej
Niejeden Sylwester kojarzy mi się z prezentowanym dzisiaj daniem. Boeuf Stroganow, potocznie zwany w Polsce 'strogonowem', w ostatnią noc roku jadłam nie raz i nie dwa. Nigdy wcześniej jednak nie był
Zobacz więcej
Boeuf Stroganow według źródła to popularne danie, w Polsce nazywane mianem Strogonow, poniekąd błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa, ale tak jak w innych krajach świata, u nas przyjęła się nazwa,
Zobacz więcej
Dzisiaj szybka jednogarnkowa propozycja na obiad czy kolację. Boeuf Strogonow to wszystkim dobrze znana klasyka, choć pewnie każdy robi go odrobinę inaczej. Ten przepis to wersja z mojego domu, z
Zobacz więcej
Zrobienie dobrego Buef Strogonow to sztuka, pomimo że danie nie jest trudne w przygotowaniu. Moją tajemnicę stanowią składniki, spotykane w niewielu przepisach, ale genialne uzupełniające smak tego
Zobacz więcej
0 #3 Izabella 2014-01-18 11:18 Droga Joanno, Prosty i szybki sposob na dobrego boeuf strogonow:) Jeden komentarz tylko co do przepisu: crème fraîche =smietana. Kwasna lub slodka. Nie moze byc albo
Zobacz więcej
Na rozpoczęcie akcji Kuchni rosyjskiej przygotowaliśmy arcyrosyjskie danie - Boeuf Strogonow. Ten wspaniały gulasz miał zostać przygotowany po raz pierwszy w 1815 r. przez nadwornego kucharza cara
Zobacz więcej
Boeuf Stroganow to danie, które kuchnirosyjskiej, które zdobyło ogromną popularność na przełomie XIX i XX wieku i podbiło praktycznie cały świat. Sama nazwa jest połączeniem francuskiego słowa „bœuf”–
Zobacz więcej
Boeuf Stroganow to danie kuchnirosyjskiej, które zdobyło ogromną popularność na przełomie XIX i XX wieku i podbiło cały świat. Sama nazwa jest połączeniem francuskiego słowa „bœuf”–„wołowina” oraz
Zobacz więcej
Pomysł na obiad? to może sycące danie z wołowiną i warzywami, pełne smaków i aromatów czyli boeuf strogonow. Polędwica wołowa, pieczarki, cebulka, papryka i ogórek kiszony, to wszystko duszone w
Zobacz więcej
Lubicie Strogonowa? Ja uwielbiam :) Nazwa tej potrawy pochodzi z połączenia słów boeuf (franc) "wołowina" oraz nazwiskarosyjskiego dyplomaty hrabiego Pawła Strogonowa. Dzisiejsza propozycja to moja
Zobacz więcej