Przepis na bogracz

Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiejsmakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Bogracz

Bogracz 2245

Bogracz w wykonaniu mojego męża:) Dostał dużo pochwał, więc chwalę i ja:) Pyszna sycąca zupka, czy nawet danie jednogarnkowe. Składniki na ok 10 porcji 1,2 łopatki / 3 czerwone papryki / 3 puszki Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Bogracz

Bogracz 4118

Kuchnia węgierska obfituje w potrawy zawierające paprykę. To właśnie ona nadaje daniomsmaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potrawjest bogracz,... zobacz › Zobacz więcej
SePichce
SePichce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SePichce.pl
Bogracz

Bogracz 4338

by Witold Wildner | | Bogracz ... prosty w przygotowaniu i doskonale rozgrzewający :) Składniki: - 0,5 kg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) lub wołowego ( wersja de luxe ) - 3 duże ziemniaki - 3 Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Bogracz

Bogracz 2649

Bogracz - węgierska zupa gulaszowa - tradycyjnie przygotowywana w kociołku nad ogniskiem. Z kluskami własnej roboty, w uproszczonej wersji - z drobnym makaronem. Składniki: 500 g wołowego na gulasz 2 Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
BOGRACZ

BOGRACZ 1890

BOGRACZ – bardzo smaczna, ostra potrawa. Składniki: 1 kg wołowiny (karkówki) 2 cebule 2 papryki czerwone 4 ziemniaki 1 marchewka 1 puszka pomidorów (pokrojonych bez skórki) 2 łyżki papryki słodkiej 1 Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Bogracz

Bogracz 2431

W internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2 cebule 1 czerwona papryka 40 dag ziemniaków Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Bogracz

Bogracz 5141

Bogracz „Bogracz to niewątpliwie potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej, powinien być więc dobrze doprawiony. Jest to potrawa jednogarnkowa, bardzo sycąca. Przygotowanie bograczu z podanych Zobacz więcej
Inspirowane Smakiem
Inspirowane Smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Inspirowane Smakiem
Bogracz

Bogracz 1595

Bogracz – nieodłączny element każdej rodzinnej imprezy w latach 90. A przynajmniej ja go tak kojarzę. :) Chociaż faktycznie słowo „bogracz” oznacza rodzaj kociołka do przyrządzania potraw nad Zobacz więcej
oldfork
oldfork Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
oldfork
Bogracz

Bogracz 4584

Bogracz to rodzaj kociołka do gotowania nad ogniskiem. Nazwą tą określa się również rodzaj gęstej zupy gulaszowej. Składniki: 80 dag mięsa od szynki 30 dag selera 30 dag marchewki 30 dag pietruszki 30 Zobacz więcej
Gospodyni Miejska
Gospodyni Miejska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gospodyni Miejska
Bogracz

Bogracz 2539

Bogracz... Soczyste i kruche mięso wołowe. Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki. Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie. Smacznego! Składniki: 600 g mięsa wołowego, gulaszowego Zobacz więcej
WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNE Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
WSZYSTKO SMACZNE
Bogracz

Bogracz 2809

Bogracz to typowe danie jednogarnkowe, chociaż nazwa ta nie do końca jest właściwa. Bogracz to kociołek, w którym danie przygotowuje się nad ogniskiem, ale to danie właśnie pod taką nazwą się Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jedz i smakuj
Bogracz

Bogracz 1268

Tak się składa, że poprzedni tydzień spędziłam na Węgrzech. Kraj przeuroczy i ciepły. Pola pełne słoneczników, stragany nawet te przydrożne pełne arbuzów, melonów i oczywiście papryki w różnych Zobacz więcej
wedith1
wedith1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarny
Mój bogracz :)

Mój bogracz :) 2631

Na imprezach świetnie się sprawdzają jednogarnkowe dania - propozycja moja to niezawodny bogracz! Nauczyłam się go robić x lat temu od bardzo dobrej kucharki i do dzisiaj jej za to dziękuję:) Nie jest Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Bogracz

Bogracz 1450

Zupa z kuchni Węgierskiej tradycyjnie robiona z wołowiny. W mojej wersji z mięsa wieprzowego. Pożywna i sycąca , lubiana prze zemnie, gdyż jest doskonałym daniem jedno garnkowym:) Składniki: Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Bogracz

Bogracz 1276

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Z czym kojarzy się nam kuchnia węgierska? Oczywiście z papryką! Pieczoną, duszoną, smażoną, suszoną wędzoną, kiszoną… itd. „Madziarskie”paprykowe smaki … Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Bogracz

Bogracz 2368

Bogracz to węgierska zupa gulaszowa przygotowywana w żeliwnymkociołku (bogracs)nad paleniskiem.Potrawę można ugotować również na kuchence. Bogracz powinien być gęsty jak gulasz i dośćpikantny. Podaje Zobacz więcej
mężczyzna-gotuje
mężczyzna-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mężczyzna gotuje
Bogracz

Bogracz 2620

Zupa w moim wydaniu to naprawdę rzadkość w naszym domu. Zwykle zupy gotuje żona :) Ale Bogracza postanowiłem ugotować ja, jak tylko zobaczyłem tą zupkę na bloguWrotki:) Moja wersja jest bardziej Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Bogracz

Bogracz 1350

Bogracz Wspaniałe danie kuchni węgierskiej, czyli bogracz. Przepis na gulasz wołowy w mocno paprykowym sosie, idealny na zimowe wieczory. Dla 4 osób PT2H Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis Zobacz więcej
wrotka_online
wrotka_online Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co w książce kulinarnej ukryte
Bogracz

Bogracz 7761

Bogracz to smakowita zupa gulaszowa rodem z Węgier. Ci, którzy nie lubią bardzo ostrych zup radzę, aby zrezygnowali z dodania do zupy czuszki. Sama ostra papryka w proszku i pieprz wystarczą, aby Zobacz więcej

Bogracz jest węgierską zupą gulaszową. Charakteryzuje ją ostry smak i niesamowity aromat. Jest sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienne i zimowe obiady. Głównym składnikiem bogracza jest mięso, najlepiej wołowe. Poza tym przygotowując zupę gulaszową, nie możemy zapomnieć o papryce i aromatycznych przyprawach. Tradycyjny bogracz przygotowywano w żeliwnych kociołkach umieszczonych nad paleniskiem. Obecnie gotuje się go w dużych garnkach. Zupa gulaszowa jest bardzo popularną potrawą na weselach i biesiadach.

Przepis na tradycyjny bogracz nie jest specjalnie skomplikowany, ale jego przyrządzenie wymaga czasu. Samo mięso wołowe musi dość długo się gotować, aby stać się miękkie, rozpływające w ustach. Zaczynamy od podsmażenia na oleju mięsa wołowego pokrojonego w kostkę. Następnie dodajemy do niego cebulkę. Wszystko razem chwilę smażymy, aż cebula się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory (mogą być z puszki). Całość mocno doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kminkiem, ewentualnie odrobiną chilli. Bogracz ma wyjść przyjemnie ostry. Po około godzinie dodajemy do zupy gulaszowej pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Gotowy bogracz możemy podawać z chlebem lub lanymi kluseczkami. Kluseczki przygotowujemy z jajka wymieszanego z mąką i wodą. Ciasto ma być gęste, rozciągające się. Czubek łyżeczki od herbaty maczamy w cieście i wkładamy do gotującego się bogracza. Kluseczki powinny ładnie się odrywać od łyżki i tworzyć na zupie delikatne niteczki. Przepis na zupę gulaszową możemy nieco urozmaicić, dodając do niej np. boczek, pieczarki. Zamiast mięsa wołowego można użyć mięsa wieprzowego, z indyka, a nawet z dzika.

Tradycyjny przepis na bogracz można nawet całkowicie zmodyfikować i przygotować go w wersji wegetariańskiej. Potrzebne nam będzie opakowanie kotletów sojowych, które gotujemy w bulionie, a następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy je w paseczki i dodajemy do podsmażonych warzyw (ziemniaków, papryki żółtej i czerwonej, cebuli). Całość zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku. Tę wersję zupy gulaszowej także możemy podać z lanymi kluseczkami lub zwykłym makaronem. Bogracz wegetariański możemy przygotować również bez dodatku w postaci kotletów sojowych, a po prostu z większą ilością warzyw (marchwi, selera, groszku konserwowego, ogórka kiszonego i pietruszki). Można także dodać fasolkę szparagową, a nawet cukinię. Dodatkowo zupę można doprawić koncentratem pomidorowym. Z kolei w wersji dietetycznej kluseczki do bogracza możemy przygotować na bazie mąki pełnoziarnistej. Należy także wybierać chude kawałki mięsa i delikatnie podsmażyć je na oliwie z oliwek. Można je także ugotować. Każda z tych wersji bogracza jest bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na jednodaniowy obiad, jak i potrawę imprezową. Warto ją przygotowywać w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Jeżeli zależy nam na ładnym podaniu, warto zaserwować bogracz w mini kociołkach lub glinianych miseczkach. Wierzch zupy można przyozdobić papryczką chilli lub kleksem ze śmietany. Zupa gulaszowa najlepiej smakuje na drugi dzień.