Kuchnia węgierska obfituje w potrawy zawierające paprykę. To właśnie ona nadaje daniomsmaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potrawjest bogracz,... zobacz ›
Zobacz więcej
by Witold Wildner | | Bogracz ... prosty w przygotowaniu i doskonale rozgrzewający :) Składniki: - 0,5 kg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) lub wołowego ( wersja de luxe ) - 3 duże ziemniaki - 3
Zobacz więcej
Bogracz - węgierska zupa gulaszowa - tradycyjnie przygotowywana w kociołku nad ogniskiem. Z kluskami własnej roboty, w uproszczonej wersji - z drobnym makaronem. Składniki: 500 g wołowego na gulasz 2
Zobacz więcej
BOGRACZ – bardzo smaczna, ostra potrawa. Składniki: 1 kg wołowiny (karkówki) 2 cebule 2 papryki czerwone 4 ziemniaki 1 marchewka 1 puszka pomidorów (pokrojonych bez skórki) 2 łyżki papryki słodkiej 1
Zobacz więcej
W internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2 cebule 1 czerwona papryka 40 dag ziemniaków
Zobacz więcej
Bogracz „Bogracz to niewątpliwie potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej, powinien być więc dobrze doprawiony. Jest to potrawa jednogarnkowa, bardzo sycąca. Przygotowanie bograczu z podanych
Zobacz więcej
Bogracz – nieodłączny element każdej rodzinnej imprezy w latach 90. A przynajmniej ja go tak kojarzę. :) Chociaż faktycznie słowo „bogracz” oznacza rodzaj kociołka do przyrządzania potraw nad
Zobacz więcej
Bogracz to rodzaj kociołka do gotowania nad ogniskiem. Nazwą tą określa się również rodzaj gęstej zupy gulaszowej. Składniki: 80 dag mięsa od szynki 30 dag selera 30 dag marchewki 30 dag pietruszki 30
Zobacz więcej
Bogracz... Soczyste i kruche mięso wołowe. Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki. Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie. Smacznego! Składniki: 600 g mięsa wołowego, gulaszowego
Zobacz więcej
Bogracz to typowe danie jednogarnkowe, chociaż nazwa ta nie do końca jest właściwa. Bogracz to kociołek, w którym danie przygotowuje się nad ogniskiem, ale to danie właśnie pod taką nazwą się
Zobacz więcej
Tak się składa, że poprzedni tydzień spędziłam na Węgrzech. Kraj przeuroczy i ciepły. Pola pełne słoneczników, stragany nawet te przydrożne pełne arbuzów, melonów i oczywiście papryki w różnych
Zobacz więcej
Na imprezach świetnie się sprawdzają jednogarnkowe dania - propozycja moja to niezawodny bogracz! Nauczyłam się go robić x lat temu od bardzo dobrej kucharki i do dzisiaj jej za to dziękuję:) Nie jest
Zobacz więcej
Zupa z kuchni Węgierskiej tradycyjnie robiona z wołowiny. W mojej wersji z mięsa wieprzowego. Pożywna i sycąca , lubiana prze zemnie, gdyż jest doskonałym daniem jedno garnkowym:) Składniki:
Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Z czym kojarzy się nam kuchnia węgierska? Oczywiście z papryką! Pieczoną, duszoną, smażoną, suszoną wędzoną, kiszoną… itd. „Madziarskie”paprykowe smaki …
Zobacz więcej
Bogracz to węgierska zupa gulaszowa przygotowywana w żeliwnymkociołku (bogracs)nad paleniskiem.Potrawę można ugotować również na kuchence. Bogracz powinien być gęsty jak gulasz i dośćpikantny. Podaje
Zobacz więcej
Bogracz ( z węgierskiegobogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim
Zobacz więcej
Zupa w moim wydaniu to naprawdę rzadkość w naszym domu. Zwykle zupy gotuje żona :) Ale Bogracza postanowiłem ugotować ja, jak tylko zobaczyłem tą zupkę na bloguWrotki:) Moja wersja jest bardziej
Zobacz więcej
Gulasz węgierski to jedna z pozycji, które są/były do zrobienia na naszej liście. Na swoją kolej czekają jeszcze m. in. musaka, burrito i pączki. Wracając do dzisiejszego obiadu – cóż... szybko to się
Zobacz więcej
Bogracz Wspaniałe danie kuchni węgierskiej, czyli bogracz. Przepis na gulasz wołowy w mocno paprykowym sosie, idealny na zimowe wieczory. Dla 4 osób PT2H Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis
Zobacz więcej
Bogracz to smakowita zupa gulaszowa rodem z Węgier. Ci, którzy nie lubią bardzo ostrych zup radzę, aby zrezygnowali z dodania do zupy czuszki. Sama ostra papryka w proszku i pieprz wystarczą, aby
Zobacz więcej