bogracz węgierski

KobietaGotuje
KobietaGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kobieta Gotuje
Węgierski Bogracz

Węgierski Bogracz 658

1
Bogracz, inaczej zupa gulaszowa to danie węgierskie pyszne i sycące. Z podanych składników wyjdzie spora porcja, duży garnek, który zapewni Wam obiad na więcej niż jeden dzień. Idealne danie na Zobacz więcej
Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiejsmakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 Zobacz więcej
nagash40K
nagash40K Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poradnik Smaku
Bogracz węgierski

Bogracz węgierski 161

0
Bogracz węgierski – Poradnik Smaku Strona główna Przepisy Pieczenie Kotlety Sałatki Zupy Napoje Dipy i sosy Kasza Makarony Naleśniki Panierowane warzywa Potrawki Przetwory Surówki Śniadania Sosy Zobacz więcej
Bogracz jest to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z Zobacz więcej
Bogracsgulyas- tak w języku węgierskim nazywa się ta potrawa. Oznacza to "gulasz w kociołku", jednak dla mnie to zdecydowanie zostanie zupą. I to jaką! Dużo aromatycznych przypraw, energetyczny kolor Zobacz więcej
Węgier, Polak dwa bratanki.... Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Zobacz więcej
Wszyscy znamy bogracz. Jednak ta nazwa tak naprawdę zarezerwowana jest dla rodzaju kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się zupę gulaszową, która Zobacz więcej
Bogracz ( z węgierskiegobogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim Zobacz więcej
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na swoją wersję węgierskiego bogracza. Z pewnością jest mocno zmodyfikowany i daleki od oryginału, ale mojej rodzinie bardzo smakuje :) Bogracz to rodzaj Zobacz więcej
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na swoją wersję węgierskiego bogracza. Z pewnością jest mocno zmodyfikowany i daleki od oryginału, ale mojej rodzinie bardzo smakuje :) Bogracz to rodzaj Zobacz więcej
Dziś przedstawiam Wam moją wersję węgierskiej zupy gulaszowej-tym razem gotowanej w domu-ale latem "zaproszę: Was na prawdziwy Bogracz, czyli pikantną zupę gotowaną w kociołku (bogracz) gotowaną nad Zobacz więcej
Gulasz w stylu węgierskim idealny do przygotowania wiosenną lub jesienną porą. Potrawa bardzo rozgrzewająca i sycąca. W sam raz na chłodne wieczory. W lecie oczywiście także można gotować gulasz na Zobacz więcej
Czasem dobrze zjeść pożywną zupę i właśnie taką jest gulasz. Węgierski gulasz różni się od tego znanego w Polsce gęstego sosu z kawałkami mięsa. Ten polski jest zbliżony do węgierskiego tokań lub Zobacz więcej
Pyszne, syte i niecodzienne danie. Składniki: 1 kg mięsa wołowego (extra antrykot lub pieczeń), pokrojonego w kostkę 2 łyżki smalcu (użyłam domowego) 1 cebula, pokrojona w paski 5 ziemniaków, Zobacz więcej
Wołowinę kroimy drobno i w garnku najlepiej stalowym smażymy ją na oleju około 5 - 10 min. Zalewamy mięso 2 l. wody , przykrywamy i gotujemy do miękkości (trwa to około półtorej godziny) Obraną Zobacz więcej
Składniki: - 500 g wołowiny bądź wieprzowiny - 50 g boczku - 2 duże cebule - 2 papryki (zielona, czerwona) - 1 duży pomidor - 3 marchewki - 500 g ziemniaków - 2 ząbki czosnku - przyprawy (1 łyżka Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Bogracz

Bogracz 696

6
Kuchnia węgierska obfituje w potrawy zawierające paprykę. To właśnie ona nadaje daniomsmaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potrawjest bogracz,... zobacz › Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Bogracz

Bogracz 678

0
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Z czym kojarzy się nam kuchnia węgierska? Oczywiście z papryką! Pieczoną, duszoną, smażoną, suszoną wędzoną, kiszoną… itd. „Madziarskie”paprykowe smaki … Zobacz więcej
do garnka wrzucamy obsmażone wcześniej na oleju pałki z kurczaka przyprawione przyprawą do kurczaka po węgiersku Kamisa + podsmażony boczek i cebula + pokrojoną w kostkę paprykę słodką + pomidory w Zobacz więcej