bogracz z kluseczkami

Składniki: 500 g mięsa na gulasz z indyka pieczarki 10 sztuk 1/2 słoika papryki konserwowej 1/2 słoika ogórków konserwowych papryka słodka, papryka ostra, vegeta, sól, pieprz koncentrat pomidorowy Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anyżkowo
Bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami 1799

3
Bogracz z kluseczkami Składniki : 400 - 500 g mięsa wołowego na gulasz, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielskie (4 kuleczki), 1 szklanka bulionu, 1 Zobacz więcej
9moniam
9moniam Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GastroMonia
Bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami 936

0
Z przepisu Babci A Ona wie co dobre Smak o tak! Składniki: pół kilograma mięsa na gulasz 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 4 ząbki czosnku cebula marchew korzeń pietruszki 3 ziemniaki 2 łyżeczki Zobacz więcej
- 150 g czerwonej papryki - sól - pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 400 ml wody Składniki na lane kluseczki: - 100 g mąki - 1 jajko - 80 ml wody - szczypta soli Składniki na Zobacz więcej
Wołowinę kroimy drobno i w garnku najlepiej stalowym smażymy ją na oleju około 5 - 10 min. Zalewamy mięso 2 l. wody , przykrywamy i gotujemy do miękkości (trwa to około półtorej godziny) Obraną Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Bogracz

Bogracz 2244

0
Bogracz - węgierska zupa gulaszowa - tradycyjnie przygotowywana w kociołku nad ogniskiem. Z kluskami własnej roboty, w uproszczonej wersji - z drobnym makaronem. Składniki: 500 g wołowego na gulasz 2 Zobacz więcej
SePichce
SePichce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SePichce.pl
Bogracz

Bogracz 3610

1
by Witold Wildner | | Bogracz ... prosty w przygotowaniu i doskonale rozgrzewający :) Składniki: - 0,5 kg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) lub wołowego ( wersja de luxe ) - 3 duże ziemniaki - 3 Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Joli
BOGRACZ

BOGRACZ 1509

0
BOGRACZ – bardzo smaczna, ostra potrawa. Składniki: 1 kg wołowiny (karkówki) 2 cebule 2 papryki czerwone 4 ziemniaki 1 marchewka 1 puszka pomidorów (pokrojonych bez skórki) 2 łyżki papryki słodkiej 1 Zobacz więcej
dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki) sól do smaku pieprz do smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w Zobacz więcej
gulasz - jak potem mi mówiono, to chyba właśnie ona najbardziej smakowała gościom Główne danie to tokany siedmiu wodzów - rodzaj pikantnego gulaszu z kilku rodzajów mięs, z kluseczkami i paparyką. Do Zobacz więcej
2 świeże papryki (zielona i czerwona) 2 pomidory 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki węgierskich kluseczek tarhony (może być polski makaron zacierkowy) przyprawy: sól, Zobacz więcej
Gospodyni Miejska
Gospodyni Miejska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gospodyni Miejska
Bogracz

Bogracz 2299

2
ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie). Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie. Na koniec przyprawić solą i Zobacz więcej
wedith1
wedith1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolinarny
Mój bogracz :)

Mój bogracz :) 2066

1
łyżeczką małe kluseczki wrzucamy bezpośrednio do bograczu, na sam koniec wrzucamy pokrojoną paprykę konserwową i gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę:) Można zagęścić lekko mąką ( ja nie zagęszczam) Zobacz więcej
nas. Gotować okołogodziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkęziemniaki. Jeżeli bogracz jest za gęsty,należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut. W Zobacz więcej
Festiwal Kuchni Węgierskiej dobiegł końca. Przez dwa ostatnie tygodnie wspólnie poznawaliśmy „kuchnię serca Europy”. W akcji wzięło udział 14 blogerów, którzy przygotowali 28 najróżniejszych Zobacz więcej
szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona słodka - papryka mielona ostra - kminek mielony - sól, pieprz, ( ew.domowa wegeta ) - czosnek 2 duże ząbki - Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Bogracz

Bogracz 1718

5
angielskiego 4 kulki jałowca majeranek cząber sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka kminek pieprz cayenne olej woda Kluseczki: 10 łyżek mąki pszennej 6 łyżek wody 2 łyżki oleju Zobacz więcej
Bogracz to przede wszystkim rodzaj garnka, w którym na Węgrzech przygotowuje się dania na ognisku. Stąd właśnie wzięła się nazwa zupy gulaszowej przygotowanej własnie w takim naczyniu. Bogracz to zupa Zobacz więcej
Wszyscy znamy bogracz. Jednak ta nazwa tak naprawdę zarezerwowana jest dla rodzaju kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się zupę gulaszową, która Zobacz więcej