Przepis na bolo rei

Dzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois, francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia. Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na Zobacz więcej
Bolo de Fubá to tradycyjne brazylijskie ciasto z mąki kukurydzianej. Bardzo proste w wykonaniu. Kiedy tylko zobaczyłam tę nazwę, wiedziałam, że muszę je upiec.;) Przepisów na nie jest tak wiele, jak Zobacz więcej
Bolo de mel to tradycyjny piernik wypiekany na Maderze, podobno jeden z jej najstarszych deserów. Jeśli ktoś z Was odwiedził to niesamowite miejsce pewnie zauważył stosy tych mniejszych i większych Zobacz więcej
Bolo de bolaha Maria, Portuguese no bake cake, for English scroll down Ciasto, o które bardzo prosił mój portugalski tester. Kiedy zapytałam go, jakie są dobre portugalskie ciasta, odpowiedział, że Zobacz więcej
Mamy już kalendarzowe lato, ale pogoda za oknem zupełnie nie nastraja wakacyjnie. W taki dzień jak dziś, ochota na słodkie bywa naprawdę trudna do poskromienia, a w miejsce lżejszych deserowych Zobacz więcej
W miniony weekend wybrałem się do Konina. Powodów było kilka. Swego czasu bardzo dużo podróżowałem po Polsce. Byłem w bardzo wielu miejscach, ale z jakiegoś powodu, w Koninie nigdy nie byłem. Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mówią weki
Kolega Bolo

Kolega Bolo 197

Wszędzie pomarańczowo (dynie, liście) i żółto (liście). Jesienią jest o tyle fajniej, że owe liście zakrywają brud i syf trawnikowy. Jest coraz lepiej z brzuszkiem, organizm powoli, ale wraca do Zobacz więcej
O ile amerykańskie odwrócone ciasto z ananasami jest znane niemal wszystkim, o tyle brazylijska wersja z bananami nie zdobyła aż takiej popularności. Na fali Igrzysk Olimpijskich w Rio de Janeiro Zobacz więcej
Bolo de caco - przepis przepis | Sprawdzona Kuchnia Skip links Skip to content Skip to primary sidebar Header Right Strona główna Przepisy kulinarne Indeks przepisów kulinarnych Obiad Zupy Ryby i Zobacz więcej
Bolo rei to tradycyjne portugalskie ciasto wypiekane i spożywane w okresie od Bożego Narodzenia do Święta Trzech Króli. Ma ono najczęściej kształt dużego wieńca, bogato udekorowanego szklistymi, Zobacz więcej
Mieszkając przez wiele lat w Portugalii, miałem możność porównać polskie i portugalskie świąteczne menu i po raz kolejny umocnić się w przekonaniu, że Polacy pod względem tradycji kulinarnej związanej Zobacz więcej
Teraz znowu na chwilę wróciła zima, ale bolo de arroz załapało na chwilę wiosny. Jak jest słońce,to zdecydowanie bardziej chce się żyć. Chyba trochę tego portugalskiego słońca tu brakuje, ale polskie Zobacz więcej
Przepis prześladowca. Absolutnie zachwycający. Zobaczyłam u Teresy i już wiedziałam, że bez niego w tym roku się nie obejdzie. Wciągnęłam się również w poszukiwanie informacji o tym cieście w Zobacz więcej
Kocham kasztany. Nadają niepowtarzalny aromat każdej potrawie. Tym razem wykorzystałam je do ciasta kasztanowego. Składniki: puszka (450 g) niesłodzonego puree z kasztanów 3 jajka 150 g cukru 25 g Zobacz więcej
Bolo del mel to tradycyjny piernik wypiekany na Maderze, podobno jeden z jej najstarszych deserów. Jeśli ktoś z Was odwiedził to niesamowite miejsce pewnie zauważył stosy tych mniejszych i większych Zobacz więcej
Najnowsze, świąteczne wydanie Magazynu Pastel jest już gotowe! Oto jego spis treści: 1. Cała prawda o portugalskiej Wigilii – artykuł Marty Stacewicz Paixao 2. Do szopki hej! 3. Bolo Rei – historia Zobacz więcej
Bolo Rei to bardzo popularne w Portugalii ciasto Trzech Króli. Spotkacie je w każdej cukierni w okresie od Bożego Narodzenia do Święta Trzech Króli, a nawet nieco dłużej. Co ciekawe przepis na nie Zobacz więcej
Cristo Rei w Lizbonie. Z pewnością każdy, kto będąc w Lizbonie spacerował wzdłuż Tagu (nawet jeśli trafił tylko na reprezentacyjny Praça do Comércio albo spoglądał na rzekę z któregoś z licznych Zobacz więcej
Nafaszerowane bakaliami ciasto drożdżowe wywodzące się z Portugalii. Pieczone w kształcie wieńca i dekorowane kandyzowanymi lub suszonymi owocami przypomina koronę z drogocennymi kamieniami. Ja Zobacz więcej
Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten Zobacz więcej