Przepis na bolo rei

Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten Zobacz więcej
Bolo rei to tradycyjne portugalskie ciasto wypiekane i spożywane w okresie od Bożego Narodzenia do Święta Trzech Króli. Ma ono najczęściej kształt dużego wieńca, bogato udekorowanego szklistymi, Zobacz więcej
Mieszkając przez wiele lat w Portugalii, miałem możność porównać polskie i portugalskie świąteczne menu i po raz kolejny umocnić się w przekonaniu, że Polacy pod względem tradycji kulinarnej związanej Zobacz więcej
Nafaszerowane bakaliami ciasto drożdżowe wywodzące się z Portugalii. Pieczone w kształcie wieńca i dekorowane kandyzowanymi lub suszonymi owocami przypomina koronę z drogocennymi kamieniami. Ja Zobacz więcej
Cristo Rei w Lizbonie. Z pewnością każdy, kto będąc w Lizbonie spacerował wzdłuż Tagu (nawet jeśli trafił tylko na reprezentacyjny Praça do Comércio albo spoglądał na rzekę z któregoś z licznych Zobacz więcej
Najnowsze, świąteczne wydanie Magazynu Pastel jest już gotowe! Oto jego spis treści: 1. Cała prawda o portugalskiej Wigilii – artykuł Marty Stacewicz Paixao 2. Do szopki hej! 3. Bolo Rei – historia Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Bolo de caco – przepis

Bolo de caco – przepis 120

Bolo de caco - przepis przepis | Sprawdzona Kuchnia Skip links Skip to content Skip to primary sidebar Header Right Strona główna Przepisy kulinarne Indeks przepisów kulinarnych Obiad Zupy Ryby i Zobacz więcej
Teraz znowu na chwilę wróciła zima, ale bolo de arroz załapało na chwilę wiosny. Jak jest słońce,to zdecydowanie bardziej chce się żyć. Chyba trochę tego portugalskiego słońca tu brakuje, ale polskie Zobacz więcej
Mamy już kalendarzowe lato, ale pogoda za oknem zupełnie nie nastraja wakacyjnie. W taki dzień jak dziś, ochota na słodkie bywa naprawdę trudna do poskromienia, a w miejsce lżejszych deserowych Zobacz więcej
O ile amerykańskie odwrócone ciasto z ananasami jest znane niemal wszystkim, o tyle brazylijska wersja z bananami nie zdobyła aż takiej popularności. Na fali Igrzysk Olimpijskich w Rio de Janeiro Zobacz więcej
Bolo de mel to tradycyjny piernik wypiekany na Maderze, podobno jeden z jej najstarszych deserów. Jeśli ktoś z Was odwiedził to niesamowite miejsce pewnie zauważył stosy tych mniejszych i większych Zobacz więcej
Bolo de Fubá to tradycyjne brazylijskie ciasto z mąki kukurydzianej. Bardzo proste w wykonaniu. Kiedy tylko zobaczyłam tę nazwę, wiedziałam, że muszę je upiec.;) Przepisów na nie jest tak wiele, jak Zobacz więcej
Dzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois, francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia. Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mówią weki
Kolega Bolo

Kolega Bolo 193

Wszędzie pomarańczowo (dynie, liście) i żółto (liście). Jesienią jest o tyle fajniej, że owe liście zakrywają brud i syf trawnikowy. Jest coraz lepiej z brzuszkiem, organizm powoli, ale wraca do Zobacz więcej
Bolo del mel to tradycyjny piernik wypiekany na Maderze, podobno jeden z jej najstarszych deserów. Jeśli ktoś z Was odwiedził to niesamowite miejsce pewnie zauważył stosy tych mniejszych i większych Zobacz więcej
Kocham kasztany. Nadają niepowtarzalny aromat każdej potrawie. Tym razem wykorzystałam je do ciasta kasztanowego. Składniki: puszka (450 g) niesłodzonego puree z kasztanów 3 jajka 150 g cukru 25 g Zobacz więcej
W miniony weekend wybrałem się do Konina. Powodów było kilka. Swego czasu bardzo dużo podróżowałem po Polsce. Byłem w bardzo wielu miejscach, ale z jakiegoś powodu, w Koninie nigdy nie byłem. Zobacz więcej
Skorzystałam z przepisu z bloga Pink Hungry gdzie to ciasto zostało nawet nazwane babką marchewkową. I w sumie słusznie, smakuje jak babka na oleju z dodatkiem marchewki. Ma świetny kolor, a dzięki Zobacz więcej
Portugaskie wina wzmacniane - przystawki | andrasz-kulinarnie andrasz-kulinarnie Kulinarne podróże po Kresach bliskich i dalekich Strona główna Kontakt Luzomania O mnie Współpraca/warsztaty Szukaj: Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Ćwikła

Ćwikła 885

Kulinarny aforyzm: Nuż ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo Zobacz więcej