Pomyślałam sobie, że kwaskowaty rabarbar będzie pasował do słodkiego likieru jajecznego. Wybrałam advocat Bombardino z dodatkiem rumu, ale dobry będzie też każdy inny. Ciasto udało się znakomicie,
Zobacz więcej
Moja słodka Wielkanoc. Subiektywny wybór ulubionych ciast i innych słodkości zapisanych na blogu (kolejność przypadkowa). Żeby sprawdzić przepis wystarczy kliknąć na nazwę ciasta. MAZURKI kajmakowy
Zobacz więcej
Pyszna beza z kremem bombardino, karmelizowanymi daktylami i kawałkami orzechów włoskich. Chyba najlepsza jaką jadłam do tej pory. Beza jest krucha, krem bardzo oryginalny w smaku a daktyle i orzechy
Zobacz więcej
Bombardino to włoski likier będący połączeniem likieru jajecznego (adwokata) i rumu. Drink bombardino jest bardzo popularny na stokach narciarskich w Alpach – nie zaskoczę pewnie nikogo, kto obejrzał
Zobacz więcej
Towarzyszące nam od kilku dni mroźne temperatury a także mój ukochany śnieg padający z nieba przypomniały mi wspaniałe chwile, jakie miałam przyjemność spędzać niegdyś na alpejskich stokach. A jak
Zobacz więcej
Zmiany, zmiany, zmiany... nie tylko te na głowie, chociaż one podobno zwiastują nadejście nowego okresu w życiu człowieka. Jest dopiero luty a ja już mogę z całą stanowczością stwierdzić, że rok 2015
Zobacz więcej
Bombardino znają pewnie wszyscy fani białego szaleństwa we włoskich Alpach. Kilka dni temu sama mogłam się przekonać jak zacnie smakuje ten słynny trunek. Ale żeby go spróbować musiałam wjechać na
Zobacz więcej
Przepraszam za ponad tygodniową przerwę w blogowaniu, ale byłam na nartach w sercu Val di Fiemme, miasteczku położonym nieopodal Cavalese- Tesero, które zaskoczyło mnie brakiem internetu!!! Muszę się
Zobacz więcej
Zima, chyba nie jest moją ulubioną porą roku. W północnych Włoszech daje popalić. Bardzo silne mgły, które mogą utrzymywać się przez cały dzień, wilgoć i cały czas zachmurzone niebo sprawiają, że jest
Zobacz więcej
Babka to szybkie i proste ciasto. Dodatkowo pyszne i lekkie. Mama poczuła się troszkę lepiej to mogłyśmy ją upiec. Upiekłyśmy dwie babki z podwójnej porcji ciasta. Zawsze mama dodawała do niej
Zobacz więcej
Na alpejskich stokach, po kilkugodzinnym szusowaniu lub w trakcie błogiego lenistwa okraszonego przyglądaniem się doniosłym szczytom, coś trzeba popijać. Owo „coś” to bombardino. W Południowym Tyrolu
Zobacz więcej
Idealny na zimowe wieczory, pyszny rozgrzewający napój, a raczej drink :) Bombardini czasem nazywany bombardino to ciepły likier jajeczny z grubą warstwą bitej śmietany. Bardzo pyszna propozycja.
Zobacz więcej
Jak wam mija tegoroczna Majówka? Miało być ciepło, pięknie, grille rozpalone do czerwoności, a tu co zimno i deszczowo, karkóweczka zamiast na grillu smaży się na patelni. Nie ma co załamywać rąk i
Zobacz więcej
Jedni mówią, że piją by się rozgrzać po kilku godzinach spędzonych na stoku, inni nie ukrywają, że zwyczajnie kochają ten smak. Bombardino w Południowym Tyrolu piją niemal wszyscy. Fakt, alkoholowy
Zobacz więcej
Zima ma się wyśmienicie. Wszędzie pełno śniegu, mało tego pada nowy. Temperatura poniżej zera, wieje zimny wiatr, potęgujący uczucie chłodu, brrrr. Na dzisiejsze chłody - bombardino - zimowy, ciepły,
Zobacz więcej
Ok, wiem... jest strasznie zimno, mróz zagościł na dobre, a temperatury wydają się być przyjazne tylko dla polarnych misiów i pingwinów. Mimo to nie mogłam odmówić sobie deseru - lodów :)
Zobacz więcej
Bombardino to bardzo popularny włoski likier jajeczny. Jest podawany na ciepło z bitąśmietanąna górskich stokach. Do kupienia w sklepach z alkoholami świata, lub nawet w Biedronce. Kiedy pierwszy raz
Zobacz więcej
Napój alkoholowy królujący wśród narciarzy we włoskich Alpach. Rozgrzewający, z dodatkiem kawy pobudzający... Ale kto powiedział, że w domowym zaciszu, z dala od gór, gdy śnieg i wiatr za oknem nie
Zobacz więcej
BOMBARDINO Jest to wloski, bardzo popularny napój alkoholowy, podobny w smaku do naszego ajerkoniaku (likieru jajecznego, który zna wiekszosc:) Rozni się tylko składem, bo jest to 50% ajerkoniaku i
Zobacz więcej